PREDSJEDNIK KHL ZAGREB / 'Osvojili smo naslove u svim kategorijama jer smo vjerovali u svoje mlade igrače'

Image
Foto: KHL Zagreb

Školski primjer kako treba raditi s mlađim uzrastima stiže iz Zagreba

28.6.2023.
13:43
KHL Zagreb
VOYO logo

KHL Zagreb osnovan je 1982. godine, a samo devet godina nakon osnutka osvojili su svoj prvi naslov prvaka Hrvatske u sezoni 1991./92. Nakon povijesnog prvog naslova uslijedile su godine dominacije, pa su tako od 1991. do 1996. četiri puta bili prvaci, osvajajući titulu tri godine zaredom.

Image
AJMO CURE /

Sve je spremno za Wimbledon: Ćorić, Vekić i Martić među nositeljima

Image
AJMO CURE /

Sve je spremno za Wimbledon: Ćorić, Vekić i Martić među nositeljima

Od naslova 1996. na novo slavlje čekali su sve do sezone 2018./2019., a ove godine su nakon četiri godine ponovno okrunjeni kao prvaci Hrvatske. Kao da uspjeh seniora nije dovoljan, naslov prvaka Hrvatske osvojili su kadeti, juniori i mlađi juniori, a mlađi kadeti su završili na trećem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O uspjehu kluba koji drži do tradicije i vjeruje u svoje mlade snage, bez potrebe za kupovinom stranaca, razgovarali smo s predsjednikom kluba Stjepanom Zovkom.

Zovko nam je otkrio kakav je osjećaj nakon četiri godine čekanja po šesti put postati prvak Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moram reći da je osjećaj super bio, prvenstveno jer naša očekivanja nisu bila baš, recimo to tako, velika. Mi smo ove godine jako puno pomladili ekipu, igrali smo sa sedam juniora, dva mlađa juniora i sa nešto iskusnijim igračima.

Kako smo mi kao Zagreb u principu klub koji najviše ulaže u mlade, stalno punimo redove seniorske ekipe iz svojih vlastitih izvora, ovo je još jedan pokazatelj da je najbolje raditi sa svojima mladima i da su oni recept za uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Želiš li nešto postići, moraš iz vlastitih izvora tražiti pojačanja za razliku od drugih. Recimo Sisak je uložio puno u klub, okupio najbolje hrvatske igrače iz raznih klubova, doveli su i tri četiri Amerikanca, koliko je već moguće, a ipak smo mi osvojili prvenstvo.

Taj naš uspjeh je još jači i veći kad znamo koliko su mladi igrali i koliko oni imaju godina, oni su tek budućnost sporta, pričamo o dečkima koji imaju tek 17,18 i 19 godina“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo već napisali, KHL Zagreb niže uspjehe i u nižim kategorijama. Osim seniora, prvaci Hrvatske su njihovi kadeti, juniori i mlađi juniori. Još jedna je to potvrda da se očigledno u klubu radi jako dobro s mlađim uzrastima.

Zovko nam je otkrio u čemu je tajna uspjeha mlađih kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nema tu neke velike tajne osim čistog rada. Imamo dobru trenersku ekipu, mladu i perspektivnu, to su sve dečki iz našeg kluba koji zaista vole taj posao raditi, a kada je tako rezultat sam po sebi dolazi.

Naš najveći problem je led, jako ga malo imamo. Mi sve radimo dodatno na suhim treninzima i na edukacijama, tu smo dosta angažirani i malo smo po tom pitanju drugačiji od drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U zadnje dvije godine smo u svim kategorijama praktički osvojili naslove jer smo vjerovali u svoje mlade i u one najmlađe koji će tek doći“.

Predsjednik kluba nam je otkrio i planove za budućnost što se tiče seniora koje iduće sezone čeka težak zadatak obrane naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dogovorena je strategija da ćemo se oslanjati na vlastite snage. Doći će nam sada još neki igrači iz mlađih kategorija koji će odskočiti kao što svake godine netko odskoči tako da ćemo se popuniti s njima.  

Nećemo kupovati strance, niti mi to možemo, mi smo ipak amaterski klub. Nama je bitno da naša djeca koja već 10ak godina treniraju u klubu dobiju priliku igrati neke jače lige ove godine. Prijavili smo se za IHL ligu, odnosno slovensku međunarodnu ligu gdje sudjeluju momčadi iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. To će sigurno biti još jedno dodatno iskustvo za sve te dečke i za našu momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kao prvak Hrvatske igramo i Continental kup, to vam je inačica Liga prvaka. Prije dva dana smo dobili informaciju da igramo u Litvi u grupi s prvakom Litve, Estonije i Islanda. To je turnirskog tipa i ukoliko dobijemo, odnosno prođemo skupinu idemo dalje u natjecanju.

Image

To su neki izazovi koji nas čekaju iduće sezone i dečki se baš raduju tome svemu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Možemo sa sigurnošću reći kako je hokej u Hrvatskoj bio na vrhuncu svoje popularnost za vrijeme dok je Medvešćak redovno punio Dom sportova i natjecao se protiv ponajboljih momčadi svijeta. Međutim, njihov uspjeh i popularnost su potrajali samo nekoliko godina i hokej je nekako opet pao u drugi plan.

Zovko vjeruje da sport može ponovno postati popularan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U Zagrebu hokej ima veliku tradiciju, kao što ima i u Sisku. Sport je zaista lijep, imali smo priliku vidjeti kakvu može doseći popularnost, međutim ja sam uvijek pobornik onoga da se ide korak po korak i zrno po zrno.

Ne možete preskakati stepenice do uspjeha jer vam se onda dogodi ono što se dogodilo Medvešćaku. Svima nam je bilo prve dvije tri godine lijepo jer je ta cijela priča bila zbilja odlična, ali nisu se stvarali mladi igrači koji bi kasnije zamijenili starije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nije da nemamo mlade igrače, imamo dečke koji su igrali EBEL Junior koje je vrlo jako natjecanje u čijem su finalu izgubili od Salzburga koji je praktički profesionalna momčad. To nam je glavni pokazatelj da se može i da mladi mogu iskoristiti priliku kada ju im date.

Vjerujem da je i to jedan od razloga koji bi privukao ponovno gledatelje, ali ponavljam, najbitnija je infrastruktura. Dom sportova ne funkcionira već dvije godine, Velesajam je u totalnom raspadu… to je ono što nas najviše sputava, i što se tiče treninga i što se tiče igranja svjetskih liga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, mi imamo u planu kroz par godina opet odskočiti omoguće li nam to dozvole, mi kao klub smo uvijek otvoreni za napredak i vjerujem da se hokej može vratiti i postići popularnost koju je imao i prije".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo