POTRESNO SVJEDOČANSTVO OLIMPIJSKE POBJEDNICE ZGROZILO AMERIKU: / 'Osjećala sam se kao da ne mogu disati'

Image
Foto: Profimedia

Potresno svjedočanstvo Laurie Hernandez zgrozilo Ameriku

4.5.2020.
13:26
Profimedia
VOYO logo

Američku gimnastiku potresa nova afera. Trenerica Maggie Haney suspendirana je na osam godina bez mogućnoti obavljanja trenerskog posla, zbog neprimjerenog ponašanja te verbalnog i emocionalnog zlostavljanja gimnastičarki koje je trenirala u svojoj karijeri, pišu tamošnji mediji.

Radi se o istaknutoj sportskoj trenerici u SAD-u, koja je u svojoj školi u New Jerseyju vodila brojne uspješne gimnastičarke, uključujući Laurie Hernandez, osvajačicu ekipnog zlata i srebra na gredi na OI u Rio de Janeiru 2016., kao i Riley McCusker, članicu ekipe koja je na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2018. osvojila zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maltretiranje svaki trening

Hernandez (19) je u razgovoru za ugledni američki New York Times prošlog četvrtka rekla kako je dugo mislila da je luda što misli da ju trenerica emocionalno zlostavlja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je trenerica vikala na nju zbog sitnih grešaka ili neuspjeha u segmentu fokusiranja na nešto, nazivajući je slabom, lijenom ili glupom, Hernandez je to racionalizirala na način da je mislila da svi vrhunski treneri rade na taj način, oni koji su dali velike gimnastičarke. Mislila je, dakle, da je to normalno. Kad je stajala toliko preplašena da je bila sva u panici, jedva disala, uplašena da bi mogla napraviti nešto što će pobuditi bijes njezine trenerice, tada adolescentica mislila je kako ona jednostavno ne može podnijeti pritisak...

“Iskustva kroz koja sam prolazila su me dovela do brojnih napada panike s kojima imam probleme. Stajala bih pred spravama i samo bi plakala. Jako bi plakala... Osjećala sam se kao da ne mogu disati i htjela sam samo otići kući, ali nisam mogla jer sam bila dijete. Bilo je jutra kada bih počela plakati čim sam se probudila, toliko sam bila zabrinuta zbog vikanja i bijesa koji su me čekali toga dana da je to bilo za poluditi. Pokušala sam reći trenerici da me njezine reakcije dovode u neugodnu situaciju, da me njezine riječi bole i da mi takva vrsta treninga ne odgovara, da hoću drugačije, da se nešto mora promijeniti, da ovako više ne ide... No, odgovori su uvijek bili isti. Kako nikad takvo što nije učinila, da se to nikad nije dogodilo, kako izmišljam, kako sam previše osjetljiva. Ne shvaćaj sve tako osobno i tako to...", priča svoju zastrašujuću priču Hernandez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najteži dio toga je što nije bilo modrica ili tragova koji bi pokazali da je stvarno'

"Mislila sam da sam sve to zaslužila", izjavila je Hernandez i prvi put je javno progovorila o zlostavljanju za koje kaže da su stvorili poremećaje prehrane i depresiju zbog koje se i dalje bori...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteži dio toga je što nije bilo modrica ili tragova koji bi pokazali da je stvarno", rekla je.

"Sve je bilo toliko iskrivljeno da sam pomislila da ne može biti stvarno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog je tjedna Hernandez dobio mjeru valjanosti da je mentalna tjeskoba koju je doživjela od svoje bivše trenerice Maggie Haney zapravo bila stvarna. Američka gimnastika, nakon dugog saslušanja o optužbama da je Haney verbalno i emocionalno zlostavljala sportaše, suspendirala ju je da trenira na osam godina.

Image
Foto: Screenshot: New York Times
Image
Foto: Screenshot: New York Times

Panel u organizaciji gimnastičkog saveza procijenio je dokaze najmanje petorice Haneyevih sportaša, uključujući Hernandeza i Rileyja McCuskera, snažnog kandidata za Olimpijadu u Tokiju sljedećeg ljeta, i otkrio da je Haney sudjelovao u "teškom agresivnom ponašanju" prema gimnastičarima koji uključuju i ismijavanje i ponižavanje maloljetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Haney planirala uložiti žalbu na presudu'

Njezin odvjetnik Russell Prince rekao je da je Haney planirala uložiti žalbu na presudu i da je postupak rasprave "temeljno pogrešan na više načina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emocionalno i verbalno zlostavljanje poprima sve veće razmjere u gimnastici. Smatra se kako brojni treneri treniraju svoje gimnastičare i gimnastičarke na takav način. Više je slučajeva u ženskoj gimnastici...

Hernandez nije ispričala majci detalje o Haneyevom ponašanju do 2016.

Tako ni Hernandez nije ispričala majci detalje o Haneyevom ponašanju do 2016., nekoliko tjedana nakon što se natjecala na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, i to je učinila samo zato što ju je majka čula u razgovoru za FaceTime s bivšim suigračem o tome da Haney povlači za kosu gimnastičarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni roditelji Laurie Hernandez dugo nisu bili svjesni pravog razmjera problema. Međutim, onda je Hernandez u jednom trenutku pokušala reći roditeljima blažu verziju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada bi mama nazvala trenericu i nakon razgovora se činilo da će sve biti u redu. Ali, samo do sljedećeg treninga. Tada bi bila bijesna zbog kritika, a onda bi se i iskaljivala na njoj zbog toga što ju je zvala mama. A nakon toga i kolegicama. Zbog toga je prestala govoriti roditeljima što se događa, svaki put bi im rekla samo da je na treningu bilo dobro. Neko sam vrijeme sve je tajila, međutim 2016. je mama čula razgovor s jednom od kolegica i bila je zaprepaštena. Posjela me i natjerala da joj ispričam sve. Nakon toga je napisala pismo i odmah ga poslala Američkom gimnastičkom savezu. To je bio i glavni razlog zbog kojeg je njen povratak bio tako spor.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo