ZLATO OKO VRATA /

Posljednjeg dana Igara medalje se dijele u devet sportova: Ovo su pobjednici

Image
Foto: Profimedia

Olimpijske igre došle su do posljednjeg dana

11.8.2024.
13:35
Profimedia
VOYO logo

Posljednjeg, šesnaestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održat će se natjecanja u devet sportova i u svima će se dijeliti medalje.

Image
POČIVALA U MIRU /

Na kraju Olimpijskih igara u Parizu stigla tužna vijest: Umrla olimpijska prvakinja

Image
POČIVALA U MIRU /

Na kraju Olimpijskih igara u Parizu stigla tužna vijest: Umrla olimpijska prvakinja

Prvo zlato za Talijanke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženska talijanska odbojkaša reprezentacija osvojila je zlatnu olimpijsku medalju na Igrama u Parizu pobijedivši u finalnom dvoboju američke odbojkašice sa 3-0 (25-18, 25-20, 25-17).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to potpuno jednosmjerna utakmica u kojoj američka obrana nije mogla ništa protiv raspoloženog talijanskog napada u kojem je briljirala Paola Ogechi Egonu sa 18 poena, čemu je dodala i četiri u bloku. Deset poena je Talijankama donijela Myriam Fatime Sylla.

Amerikanke su bile ravnopravne samo u prvoj trećini drugog i trećeg seta. Jordan Thompson je sa osam poena bila najuspješnija u američkom sastavu.

Talijanskim odbojkašicama je ovo prvo odličje na olimpijskim turnirima, dok su braniteljice naslova osvojile svoju sedmu medalju, a po četvrti put su izgubile finalni dvoboj i morale se zadovoljiti srebrom. Uz zlato iz Tokija, Amerikanke imaju dvije bronce.

Brončanu medalju u Parizu su još u subotu osvojile Brazilke, koje su u utakmici za 3. mjesto nadigrale reprezentaciju Turske sa 3-1 (25-21, 27-25, 22-25, 25-15).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanke nastavile niz koji traje od 1992.

U posljednjem događaju na Olimpijskim igrama u Parizu košarkašice SAD-a su svladale domaćina Francusku sa 67-66 (15-9, 10-16, 20-18, 22-23) za svoje osmo uzastopno zlato.

Danci u finalu 'razmontirali' Nijemce

Danski rukometaši, aktualni trostruki svjetski prvaci, potvrdili su svoju nadmoć osvojivši drugo olimpijsko zlato najuvjerljivijom pobjedom u olimpijskim finalima svladavši u Lilleu reprezentaciju Njemačke sa 39-26 (21-12).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbima zlato u vaterpolu

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, u finalnom susretu igranom u La Defense Areni izgubila je od branitelja naslova Srbije sa 11-13 (2-5, 3-3, 3-3, 3-2).

Lavreysen i Andrews 'kralj i kraljica sprinta', drugo zlato za Valente

Nizozemac Harrie Lavreysen (27) i Novozelanđanka Ellesse Andrews (24) potvrdili su se kao 'kralj i kraljica' sprinta u biciklizmu na pisti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjeg dana Igara na velodromu u Francuskom nacionalnom biciklističkom centru u Saint-Quentin-en-Yvelinesu Lavreysen je osvojio svoje treće zlato slavivši u disciplini keirin, dok je Andrews do svog drugog zlata stigla pobjedom u pojedinačnom sprintu.

Lavreysen je u finalu keirina opet bio bolji od Australca Matthewa Richardsona (25), kojga je svladao i u finalu pojedinačnog sprinta, dok je iza njih dvojice došlo do velikog pada u kojem su stadali Britanac Jack Carlin i Japanac Shinji Nakano. Zbog prouzročivanja tog pada Malezijac Muhammad Shah je diskvalificiran, pa je broncu osvojio jedini preostali vozač koji je uspio ostati na biciklu, Australac Matthew Glaetzer (31). Lavreysen je ranije ovoga tjedna obranio olimpijske naslove u pojedinačnom i momčadskom sprintu osvojene prije tri godine u Tokiju, dok je u keirinu broncu iz Tokija pretvorio u zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrews je dominaciju u pojedinačnom sprintu potvrdila i u finalu u kojem je sa 2-0 bila bolja od Njemice Lee Friedrich (24). U dvoboju za broncu je svjetska prvakinja u ovoj disciplini Emma Finucane (21) sa 2-0 svladala Nizozemku Hetty van de Wouw (26).

Prethodno je Andrews u polufinalu svladala Finucane na putu ka svom drugom zlatu, bila je najbolja i u keirinu, a usto ima i srebro iz ekipnog sprinta.

Amerikanka Jennifer Valente (29) obranila je naslov pobjednice iz Tokija u disciplini omnium, ona je ukupno sakupila 144 boda, 13 više od srebrne Poljakinje Darije Pikulik (27), odnosno 19 više od brončane Novozelanđanke Ally Wollaston (23), dok je belgijska zvijezda u cestovnom biciklizmu Lotte Kopecky (28), koja je početkom Igara osvojila zlato na kronometru, ostala četvrta sa 116 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Valente je ovo drugo zlato na ovim igrama, bila je članicom američke reprezentacije koja je bila najbolja u dohvatnoj vožnji.

Bahrein osvojio prvo olimpijsko zlato u muškoj konkurenciji

Zadnjeg dana natjecanja na OI u Parizu Bahrein je došao do prvog zlatnog olimpijskog odličja u konkurenciji muškaraca, a osvojio ga je njihov predstavnik u hrvanju slobodnim načinom 21-godišnji Ahmed Tažudinov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvač rođen u Dagestanu i aktualni svjetski prvak u kategoriji do 97 kg, opravdao je ulogu favorita te došao do zlata pobijedivši u finalu Gruzijca Givija Matčarašvilija sa 2-0. Bronce su u ovoj kategoriji osvojili azerbajdžanski reprezentativac Magomedhan Magomedov i Iranac Amirali Azarpira.

Bahrein je do sada već imao tri zlata i dva srebra, ali svih pet medalja osvojile su atletičarke.

Do 65 kg novi je olimpijski pobjednik japanski debitant Kotaro Kiyooka koji je u finalu sa 10-3 pobijedio svjetskog prvaka iz 2022. Iranca Rahmana Amouzadhalilija. Bročana odličja pripala su Portorikancu Sebastianu Riveri i albanskom reprezentativcu Islamu Dudaevu koji je tako osvojio drugo olimpijsko odličje u povijesti Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj kategoriji, do 76 kg za hrvačice, slavila je aktualna svjetska prvakinja Japanka Yuka Kagami koja je sa 3-1 pobijedila Amerikanku Kennedy Alexis Blades. Brončana odličja zaslužile su Kolumbijka Tatiana Renteria i Kubanka Milaimy de la Caridad Marin Potrille.

Dominantna Li obranila zlato u dizanju utega

Kineskinja Wenwen Li (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju utega u kategoriji preko 81 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Li je ovo drugo olimpijsko zlato u karijeri, prije tri godine u Tokiju bila je najbolja u kategoriji preko 87kg, u kojoj je osvojila i svjetski naslov prije dvije godine u Bogoti.

Li je dominirala natjecanjem, veliku je prednost već ostvarila nakon natjecanja u trzaju u kojem je podigla 136kg, da bi u izbačaju podigla još 173kg te do zlata stigla s ukupnih 309kg.

Čak 10kg manje podigla je Hyejeong Park (21), svjetska prvakinja iz Rijada prošle godine, sa 299kg (131+168), dok je do bronce stigla Britanka Emily Campbell (30), srebrna iz Tokija i Bogote u kategoriji preko 87kg, sa 288kg (126+162).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarici Gulyas zlato sa svjetskim rekordom u modernom petoboju

Mađarica Michelle Gulyas (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u modernom petoboju na OI u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je bila u vrhu redoslijeda u jahanju, mačevanju i plivanju, u utrku na 3000 metara tijekom koje se i pet puta puca iz pištolja Gulyas je ušla s druge pozicije, sa 11 sekundi zaostatka za vodećom Francuskinjom Elodie Clouvel (35). No, prilikom drugog pucanja Gulyas je pretekla Clouvel te više nije ispuštala prednost do cilja.

Na kraju je Gulyas slavila s novim svjetskim rekordom od ukupno 1461 boda, druga Clouvel je sakupila devet bodova manje, dok je do bronce stigla aktualna svjetska prvakinja Seungmin Seong (21) iz Južne Koreje sa 1441 bodom.

Za iskusnu Clouvel ovo je drugo olimpijsko srebro, prije osam godina je bila druga i u Rio de Janeiru, a u karijeri ima i dva srebra sa svjetskih prvenstava, no niti jedno zlato.

Zlato Sifan Hassan za povijest

Nizozemska atletičarka Sifan Hassan osvojila je svoje treće olimpijsko zlato pobjedom u maratonskoj utrci na Igrama u Parizu, gdje je napravila jedinstven pothvat osvajanjem tri odličja, jer ima bronce iz utrka na 5000 i 10.000 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo