AKCIJA, SNIMA SE! /

Gdje su sljedeće Olimpijske igre i što sve novo možemo tamo očekivati?

Image
Foto: profimedia

Igre 2028. doživjet će ponovno oživljavanje nekih već dugo neviđenih disciplina, kao i neke nove dodatke

12.8.2024.
14:16
profimedia
VOYO logo

Sva sportska natjecanja sada su završena na Olimpijskim igrama u Parizu, a poznata zastava s pet prstenova predaje se gradu domaćinu 2028., Los Angelesu.

Image
MALO VIŠE VJERE /

Amerikanci su nas podcijenili: Evo koliko su nam medalja predviđali uoči početka OI i koju su jedinu pogodili

Image
MALO VIŠE VJERE /

Amerikanci su nas podcijenili: Evo koliko su nam medalja predviđali uoči početka OI i koju su jedinu pogodili

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Los Angelesu održat će se 14. srpnja 2028., a ceremonija zatvaranja nešto više od dva tjedna kasnije, 30. srpnja. Ceremonija otvaranja paraolimpijskih igara bit će 15. kolovoza, a zatvaranje 27. kolovoza. Ukupno će se natjecati u više od 50 olimpijskih i paraolimpijskih sportova u više od 800 događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre 2028. označavaju treći put da je LA domaćin Olimpijskih igara, a organizatori ističu kako za događaj neće biti potrebne nove, stalne konstrukcije. Umjesto toga, deseci postojećih lokacija namijenjeni su za korištenje, uključujući nogometni stadion LA Galaxy i LA Memorial Coliseum, koji će ugostiti atletska natjecanja kao što je to bio slučaj na dva prethodna održavanja Olimpijskih igara u LA-u.

Možda ne iznenađuje da se u gradu koji je poznat po svojoj obali s palmama očekuje da će se odbojka na pijesku održati na pravoj plaži - nešto što ove godine nije bilo moguće u Parizu. Ali, neka će mjesta biti potrebno prilagoditi. Na primjer, stadion SoFi, kako ga trenutno nazivaju, u predgrađu Inglewooda, bit će preuređen za održavanje plivačkih utrka, uz dodatak sjajnog olimpijskog bazena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: profimedia

U međuvremenu, studentski dom na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) bit će pretvoren u Olimpijsko selo za ljeto te će osigurati objekte za trening. Iz perspektive održivosti, tek će se vidjeti može li LA izvesti Igre "bez automobila" koje je obećao prihvativši ponudu 2017. godine.

Premještanje tisuća gledatelja po prostranom kalifornijskom gradu predstavlja veliki izazov za organizatore - s trenutačnim nadama za prijevoz bez automobila vezanih uz vozni park autobusa, nakon propadanja prvih planova za veliku nadogradnju željezničke mreže. Neće biti ni jeftino. Najnoviji proračun predviđa izdatke od gotovo 7 milijardi dolara na same Igre, uz sva poboljšanja prijevoza.

Olimpijske igre sportovi - Što ostaje, a što odlazi?

Osim već poznatih olimpijskih sportova, Igre u Los Angelesu doživjet će ponovno oživljavanje nekih već dugo neviđenih disciplina, kao i neke nove dodatke.

  • Kriket će se igrati na olimpijskim igrama prvi put od 1900. godine.
  • Lacrosse se također vraća. Unatoč tome što je jedan od najstarijih sportova koji se igra u Sjevernoj Americi, lacrosse se nije igrao na olimpijskoj razini više od jednog stoljeća.
  • Baseball/softball - sportovi slične vrste s palicom i loptom, koje igraju muškarci i žene, također će se vratiti, nakon što su izostavljeni u Parizu 2024.
  • Squash bi se trebao prvi put pojaviti na olimpijskim igrama nakon godina kampanje obožavatelja
  • 'Flag football' će također imati olimpijski debi. Ovo je beskontaktna verzija 'američkog nogometa', koja se igra na manjem terenu s manjim ekipama, u kojoj se u napadu skidaju zastavice s protivnika.
  • Bit će i jedna nova paraolimpijska disciplina: parapenjanje. Ovo izaziva sportaše u različitim klasifikacijama da se popnu zid od 15 m koristeći rukohvate.

Određeni drugi olimpijski sportovi koji su relativno novi u nizu će se nastaviti, uključujući surfanje, skateboarding i sportsko penjanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No breaking, koji je debitirao na Igrama u Parizu, nije odabran kao jedna od disciplina - na razočaranje nekih, s obzirom na to da su ovu vrstu uličnog plesa izmislili Amerikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo