PIŠEM TI PISMO DA PRIJATELJI NISMO: / Bekovsko 'uklizavanje' glavnog tajnika HOO-a ministru Šustaru

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

I dalje traju prijepori na relaciji Hrvatski olimpijski odbor - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, jer novca u hrvatskom sportu, onog kojeg bi trebala osigurati država, i dalje nema.

22.4.2016.
16:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

O odnosu HOO-a i MZOS-a te genezi cijelog sukoba, pročitajte tekst sa stranice olimpijci.hr.

Prošlo je 45 dana od kada su sportaši dobili stipendije

"Novaca za hrvatski sport i dalje nema, pa su posljednjih mjeseci poslana iz Hrvatskog olimpijskog odbora prema Vladi RH brojna pisma. Predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop pisali su – zajedno ili pojedinačno, obojici ili svakom ponaosob – i premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko dana Čop je opet pisao Šustaru, a to pismo započinje sljedećim rečenicama: 'U skladu s prethodnim dopisima nastavit ću u istom tonu. Prošlo je 45 dana od kada su sportaši dobili svoje stipendije, treneri iz naših programa svoje plaće, djelatnici nacionalnih sportskih saveza svoja zaslužena mjesečna primanja, a i djelatnici Hrvatskog olimpijskog odbora, isto tako, svoje zarađene plaće. Zar zaista netko misli da svi ti ljudi žive od zraka, od obećanja, ili od nečije nesposobnosti?'

Kako je sve počelo?

Netko će reći da je Čopovo pismo nediplomatsko, netko da je predramatično, a netko i da je bahato i bezobrazno. Bilo kako bilo, zanimljivo je baš u ovom trenutku prisjetiti se kako je uopće započeo sad već trogodišnji sukob HOO-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sukob koji nikome nije donio ništa dobra i koji vam se nikako ne može svidjeti, neovisno o tome za koga u ovoj utakmici navijate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, početkom 2013. godine iz ministarstva su zatražili sistematizaciju radnih mjesta u HOO-u s pripadajućim koeficijentima, a Čop im taj dokument nije želio dostaviti. Pokazalo se da nije htio otkriti iznos svoje plaće koja je iznosila 45.338 kuna bruto, odnosno 20.094 kune neto, pa se zato oglušio na zahtjev ministarstva, zbog čega je HOO-u i hrvatskom sportu bio stopiran prijenos 105 milijuna kuna od igara na sreću. Iako se činilo da su Zlatko Mateša i ministar Željko Jovanović na sastanku koji je uslijedio izgladili spor, mira više nije bilo. I Vlada i Sabor od tada su odbacili sva godišnja izvješća HOO-a, pod posebnim nadzorom inspekcije i revizije stalno su i HOO i Sportska televizija, isplate HOO-u kasne, a komunikacija između HOO-a i ministarstva odvija se preko pisama, novina i - advokata. Ovdje, dakako, aludiramo na prijavu protiv bivšeg doministra Tomislava Paškvalina, koju su na kraju kao neosnovanu odbacili i Uskok i Županijski sud.

Nema zajedničkog jezika s vladajućima

Bilo da u resornom ministarstvu sjede Jovanović i Skansi, Mornar i Paškvalin ili Šustar i nitko (jer doministra zaduženog za sport ni pola godine nakon parlamentarnih izbora nema), Mateša i Čop, eto, nikako ne uspijevaju pronaći zajednički jezik s vladajućima. Štoviše, sada više nema nikakve komunikacije. Ne računamo li, dakako, spomenutu jednosmjernu, pisanu. Sportaši i sportski djelatnici su, tako, sve skloniji tvrdnji da se sve to događa zato što više nitko ne želi imati posla s Matešom i Čopom. Nemoguće je, kažu, da hrvatski sport i sportaši odjednom nisu zanimljivi ni jednoj vlasti, bez obzira bila ona lijeva ili desna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li tome uistinu tako vidjet ćemo sljedeće godine ili sljedećih godina kad Mateša i Čop više ne budu stolovali na Trgu Krešimira Ćosića. Sve je počelo Čopovim 'uklizavanjem' ministru Jovanoviću, pa je možda red i da sve završi njegovim posljednjim 'uklizavanjem' ministru Šustaru..."

(Kolumna Marina Šareca objavljena je 22. travnja na stranici olimpijci.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo