OSVAJAČI ODLIČJA 9. DANA NA OI /

Rastužila je Donnu Vekić, izgubila tri Grand Slam finala ove godine, a sada uzela olimpijsko zlato

Image
Foto: profimedia

U Parizu je deveti natjecateljski dan

4.8.2024.
15:57
profimedia
VOYO logo

Na Olimpijskim igrama u Parizu se devetog natjecateljskog dana sportaši bore u 23 sporta, a ovo su osvajači zlatnih odličja.

Image
MORALA PREDATI /

Drama u Parizu: Olimpijska pobjednica iz Rija teško se ozlijedila i plačući pala na tlo

Image
MORALA PREDATI /

Drama u Parizu: Olimpijska pobjednica iz Rija teško se ozlijedila i plačući pala na tlo

Fan slomio Moregardha za zlato

Kinez Zhendong Fan (27) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u stolnom tenisu u pojedinačnoj konkurenciji na OI u Parizu, on je u finalu sa 4-1 (7-11, 11-9, 11-9, 11-8, 11-8) nadigrao najugodnije iznenađenje turnira Šveđanina Trulsa Moregardha (22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Svjetski prvak iz Durbana prošle godine i trenutačno drugi igrač svijeta tako je u Parizu napravio korak dalje u odnosu na prošle Igre prije tri godine u Tokiju kada je bio srebrni.

Moregardh, koji je u 2. kolu svladao prvog igrača svijeta, još jednog Kineza Chuqina Wanga, pružio je sjajan otpor i Fanu u finalu, dobio je prvi set te je bio u prednosti većim dijelom drugog. No, nakon što je Fan uspio poravnati susret, u nastavku je ipak Kinez bio za korak ispred Šveđanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončanu medalju osvojio je tek 17-godišnji Francuz Felix Lebrun koji je u susretu za treće mjesto sa 4-0 (11-6, 12-10, 11-7, 11-6) svladao Brazilca Huga Calderana (28).

Von Bredow-Werndl obranila zlato u dresuri

Njemačka dresurna jahačica Jessica von Bredow-Werndl zadržala je u nedjelju svoju olimpijsku titulu u pojedinačnoj dresuri, ispred svoje sunarodnjakinje Isabell Werth, koja je osvojila 14. medalju na Olimpijskim igrama.

Von Bredow-Werndl, svjetski broj jedan u disciplini i zlatna u Tokiju 2021., rasplesala je publiku tijekom svog slobodnog stila programom koji uključuje odlomke iz nekoliko pjesama Edith Piaf ("Non, je ne regrette rien", "La Vie en Rose", "Padam, padam").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojom TSF kobilom Dalera BB osvojila je i žiri dobivši konačnu ocjenu 90,093.

Kim kompletirao zlatni set za Južnu Koreju u streličarstvu

Woo-jin Kim (32) iz Južne Koreje osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u streličarstvu u pojedinačnoj konkurenciji na OI U parizu nakon što je u dramstičnom finalu sa 6-5 svladao Amerikanca Bradyja Ellisona (35).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je svaki od finalista dobio po dva od prva četiri seta koja su se sastojala od po tri strijele, u odlučujućem petom setu su obojica sa sve tri strijele pogodila maksimalnih 10 bodova te je o olimpijskom pobjedniku odlučivala dopusta strijela. Kim je opet pogodio maksimalnih 10, dok se Ellisonova strijela zabila u metu u 9, ali tek milimetar od linije koja označava 10.

Kim je tako natjecanje u Parizu okončao s maksimalna tri zlata jer je bio članom korejske muške reprezentacije kao i mješovite reprezentacije. Ukupno je u karijeri sada na pet olimpijskih zlata jer je bio članom zlatnih muških ekipa i u Rio de Janeiru 2016. i u Tokiju 2021. U Parizu je ponovio uspjeh svoje partnerice iz mješovite ekipe Si-hyeon Lim koja je također uzela tri zlata - pojedinačno, ekipno i u mješovitoj ekipi.

Južna Koreja je pobjedom Kima osvojila svih pet zlata u streličarstvu na Igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broncu je osvojio Woo-seok Lee (26) iz Južne Koreje koji je s maksimalnih 6-0 svladao Nijemca Floriana Unruha (31).

Čileanka Chadid nakon drame do povijesnog zlata u skeetu

Čileanka Francisca Crovetto Chadid (34) osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u skeetu nakon dramatične sedme serije raspucavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francisca Crovetto Chadid je tako postala prva Čileanka u povijesti koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Do sada su zlata za Čile osvojili samo tenisači Nicolas Massu u singlu, te u paru sa Feernandom Gonzalezom u Ateni 2004.

Chadid je finalu pobijedila Britanku Amber Rutter nakon sedme serije dodatnog raspucavanja sa 7-6 nakon što je finale završilo rezultatom 55-55.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činilo se da je 26-godišnjakinja Britanka u sedmoj seriji pogodila obje svoje mete, ali su joj suci dodijelili samo jedan bod.

Ona je zatražila reviziju, ali suci nisu promijenili odluku premda je tv snimka pokazala kao da je pogodila metu. VAR tehnologija se znala koristiti na natjecanjima u skeetu, ali ne i na OI u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, Britanka je osvojila srebro samo četiri mjeseca nakon poroda. Broncu je osvojila Amerikanka Austen Jewell Smith.

Par iz Tajvana obranio zlato

Yang Lee i Chi Lin Wang, par iz Tajvana, obranio je zlatnu medalju iz Tokija u badmintonu, na ovoljetnom olimpijskom turniru parova u Parizu.

U finalnom meču Lee i Wang su s 2-1 (21-17, 18-21, 21-19) u setovima pobijedili kinesku kombinaciju Weikeng Lianga i Chang Wanga. Prije tri godine u Tokiju par iz Tajvana je također nadigrao Kineze u borbi za zlato, tada je u dva seta bio bolji od Junhui Lija i Yuchen Liua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su u finalu Kinezi izjednačili na 1-1 u setovima vodili su do polovice odlučujućeg, trećeg seta. Tada su Lee i Wang okrenuli rezultat i minimalnu prednost sačuvali do kraja.

Kao i u Tokiju tako su i u Parizu brončanu medalju osvojili Maležani Aaron Chia i Soh Wooi Yik. Oni su do bronce došli preokretom i u iznimno napetom meču u kojem su svladali dansku kombinaciju Kim Astrup i Anders Skaarup Rasmussen s 2-1 (16-21, 22-20, 21-19).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi golfer svijeta Scottie Scheffler postao olimpijski pobjednik

Trenutačno prvi golfer svijeta Scottie Scheffler osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u Parizu.

Scheffler je do zlata stigao fantastičnom igrom posljednjeg dana turnira, u nedjelju kada je igralište svladao za samo 62 udarca, odnosno devet ispod standarda. Posebno je impresivan bio na posljednjih devet rupa kada je ostvario rezultat od šest ispod "para", a na dionici od 14. do 17. rupe je upisao četiri "birdiea" zaredom.

Time je Scheffler, koji je nakon trećeg dana igre bio na diobi šestog mjesta, stvorio dodatni pritisak na igrače koji su bili iza njega na igralištu što je rezultiralo njihovim brojnim pogreškama. Imuni na pritisak nisu bili niti branitelj naslova i osvajač dva ovogodišnja "majora" Amerikanac Xander Schauffele te odlični Španjolac Jon Rahm, koji su s Britancem Tommyjem Fleetwoodom igrali u posljednjoj trojci dana. Schauffele na dionici od 12. do 15. rupe izgubio čak četiri udarca, imao je dva "bogeya" i jedan "dvostruki bogey", pa je pao na konačno deveto mjesto, dok je Rahm, koji je šest rupa prije kraja bio vodeći s četiri udarca prednosti ispred drugog, na 13. rupi upisao "trostruki bogey", a na posljednje dvije rupe još dva "bogeya" i ostao bez medalje, natjecanje je okončao na diobi petog mjesta s Ircem Roryjem McIlroyem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici je Scheffler osvojio zlato s ukupnim rezultatom od 19 udaraca ispod "para" kroz četiri dana natjecanja, jedan udarac više imao je srebrni Britanac Fleetwood, dok je do bronce stigao Japanac Hideki Matsuyama s rezultatom od 17 udaraca ispod "para".

Amerikanka Faulkner iznenađujuća pobjednica cestovne utrke

Amerikanka Kristen Faulkner iznenađujuća je pobjednica cestovne biciklističke utrke na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faulkner je 158 km dugačku dionicu prošla za tri sata 59 minuta i 23 sekunde.

Ova 31-godišnjakinja s Aljaske postala je prva Amerikanka koja je pobijedila na olimpijskoj cestovnoj utrci nakon Connie Carpenter 1984. godine kada se događaj prvi put pojavio na Igrama.

Amerikanka je napravila veliko iznenađenje, a njezini dosadašnji najveći uspjesi su bile dvije etapne pobjede na Giro Donne 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faulkner je zajedno s Belgijankom Lotte Kopecky, 3.5 km prije cilja uhvatila vodeće Nizozemku Marianne Vos i Mađaricu Blanke Vas, a potom tri kilometara prije cilja krenula u jaki napad koje njezine suparnice nisu uspjele pratiti.

Na koncu je slavila sa 58 sekundi prednosti ispred Vas, Vos i Kopecky koje su se u završnom šprintu borile za preostale dvije medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je srebro osvojila Nizozemka Vos, dok je broncu osvojila Belgijanka Kopecky.

Četvrta sreća za Talijanku

Talijanske tenisačice, 37-godišnja Sara Errani i devet godina mlađa Jasmine Paolini, osvojile su zlatnu olimpijsku medalju u ženskim parovima.

U finalnom susretu su Errani i Paolini pobijedile Ruskinje Dianu Shnaider i Miru Andrejevu sa 2-6, 6-1, 10-7. Nakon prvog seta u kojem su dominirale Ruskinje meč se okrenuo od početka drugog seta. U odlučujućem, tie-breaku trećeg seta, Talijanke su također bile stalno u vodstvu.

Brojne uspjehe imala je posljednjih tjedana Paolini, ali je uvijek zapinjala na posljednjoj stepenici. Poražena je u finalima Roland Garrosa i Wimbledona, a zajedno s Errani je upisala poraz i u finalu turnira parova Roland Garrosa. Ovaj put je sa iskusnom sunarodnjakinjom otišla do kraja za najveći uspjeh u karijeri. Errani u igri parova ima čak pet Grand Slam naslova tijekom karijere.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo