TREĆI DAN /

Ovo su osvajači olimpijskih medalja u ponedjeljak: O'Callaghan postavila olimpijski rekord, zlato za Popovicia

Image
Foto: Profimedia

Ovo su osvajači medalja trećeg natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Parizu

29.7.2024.
11:18
Profimedia
VOYO logo

Južnokorejska tinejdžerica Ban Hyo-jin osvojila je u ponedjeljak zlatnu medalju u zračnoj pušci na 10 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, postavši najmlađa osvajačica medalje u streljaštvu za Južnu Koreju sa 16 godina.

Image
OTIŠAO ZBOG RATA /

Tko je rođeni Splićanin koji je obradovao Srbiju? 'To mi je onako bilo najružnije iz djetinjstva'

Image
OTIŠAO ZBOG RATA /

Tko je rođeni Splićanin koji je obradovao Srbiju? 'To mi je onako bilo najružnije iz djetinjstva'

Ban je bila bolja od kineske 17-godišnjakinje Huang Yuting u raspucavanju. Nakon što su obje izjednačile olimpijski rekord sa 251,8 bodova u finalu, Ban je pogodila 10,4, a Kineskinja 10,3 u raspucavanju. Broncu je osvojila Audrey Gogniat iz Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je druga medalja na Igrama za Huang nakon što je u kombinaciji sa Sheng Lihaoom osvojila mješovito ekipno zlato. Ovo je četvrta zlatna medalja Južne Koreje na Olimpijskim igrama u Parizu i stota južnokorejska zlatna medalja na ljetnim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ban Hyo-jin je u nedjelju u kvalifikacijama postavila olimpijski rekord pobijedivši rezultatom od 634,5 bodova. Stari olimpijski rekord iznosio je 632,9 bodova, a postavila ga je Jeanette Hegg Duestad iz Norveške tijekom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Ban je najmlađa južnokorejska sportašica koja se natječe na ovim Olimpijskim igrama. Srednjoškolka je počela pucati samo tijekom Igara u Tokiju prije tri godine.

Kinezi Yang Hao i Lian Junjie zlatni u sinkroniziranim skokovima s daske, 10 m

Kinezi Yang Hao i Lian Junjie osvojili su u ponedjeljak zlatnu medalju u muškim sinkroniziranim skokovima s daske 10 metara, Britanci Tom Daley i Noah Williams osvojili su srebro, a Kanađani Ryan Wiens i Nathan Zsombor-Murray broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par je vodio od prvog kola i završio s 490,35 bodova, Britanci su drugi sa 463,44 boda.

Yang Hao (26) i 23-godišnji Lian Junjie dominirali su svjetskim prvenstvima u posljednje tri godine u disciplini, ali ovo im je prvi put da su se popeli na olimpijsko postolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dalyja, britansku ronilačku zvijezdu, ovo je peta olimpijska medalja u isto toliko nastupa na Olimpijskim igrama. Prvi je put nastupio na OI u Pekingu 2008. sa samo 14 godina.

Britancima ekipno zlato u preskakanju prepona

Britanski jahači Ros Canter, Laura Collett i Tom McEwen osvojili su zlatnu medalju u finalu eventinga u u preskakanju prepona, dok se Francuska morala zadovoljiti srebrom pred euforičnom domaćom publikom.

Britanski tim završio je trodnevno natjecanje s ukupnim rezultatom od 91,3 kaznena boda ispred Francuske sa 103,6 i Japana koji je osvojio broncu sa 115,8 bodova.

Ekipna zlatna medalja, peta za Britance, čini Veliku Britaniju nacijom s najviše pobjeda na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pidcock obranio naslov u brdskom biciklizmu

Britanski biciklist Thomas Pidcock dan uoči svog 25. rođendana stigao je do obrane naslova olimpijskog prvaka u brdskom biciklizmu na OI u Parizu. 

Pidcock je u vrlo zanimljivoj završnici, u posljednjem krugu su se on i srebrni Francuz Victor Koretzky (29) nekoliko puta izmjenjivali u vodstvu, u završnim metrima ipak uspio slomiti otpor upornog Francuza te ciljem proći s devet sekundi prednosti. Treće mjesto osvojio je Južnoafrikanac Alan Hatherly (28) sa 11 sekundi zaostatka te je time osvojio prvo olimpijsko odličje u biciklizmu za afrički kontinent nakon 68 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pidcock je i aktualni svjetski prvak u brdskom biciklizmu, a do trijumfa u Parizu stigao je usprkos nezgodi sredinom utrke, njemu se u četvrtom od ukupno osam krugova probušila prednja guma kada je bio u vodstvu. Srećom, to se dogodilo odmah blizu momčadskih boksova, ali ipak je zbog promjene izgubio više od pola minute i zato je u sljedeća tri kruga morao nadoknađivati zaostatak za Koretzkyjem. Nakon što su Pidcock i Harthely dostigli Koretzkyja, taj je trojac čitav krug i pol vozio zajedno s tim da su se Britanac i Francuz izmjenjivali u vodstvu dok je Južnoafrikanac na jedvite jade držao priključak. 

Treće zlato za Junga u konjičkom sportu

Njemački jahač Michael Jung (41) po treći je put u karijeri osvojio naslov olimpijskog pobjednika u konjičkom sportu u disciplini eventing pojedinačno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CNakon tri dana natjecanja Jung je na grlu Chipmunk FRH sakupio samo 21.80 kaznenih bodova, 17.80 u dresuri, a 4.00 u preskakanju prepona te je za 0.60 bodova nadmašio srebrnog Australca Christophera Burtona (42) na grlu Shadow Man, odnosno za 1.30 bodova brončanu Britanku Lauru Collett (34) na grlu London 52. Za Collett je ovo druga medalja u ponedjeljak, nakon zlata iz ekipnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jung je prvi naslov osvojio još u Londonu 2012. te ga je obranio u Rio de Janeiru 2016. da bi se u Parizu vratio na vrh nakon posrtaja u Tokiju prije tri godine kada je bio osmi. Usto ima i zlato iz Londona i srebro iz Rija u ekipnoj konkurenciji.

Streličarstvo: Treće uzastopno momčadsko zlato za Južnu Koreju

Streličarska muška reprezentacija Južne Koreje po treći put zaredom osvojila je naslov olimpijskog pobjednika, pobijedivši u meču za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu domaću reprezentaciju sa 5-1.

Treće uzastopno momčadsko zlato osvojio je Kim Woojin, a u Parizu su uz njega u pobjedničkom trojcu bili Kim Je Deok i Lee Wooseok. Francuzi su došli do prve momčadske medalje, a osvojili su je Baptiste Addis, Thomas Chirault i Jean-Charles Valladont. U meču za brončano odličje Turska je sa 6-2 bila bolja od Kine. I za turske streličare ovo je prvo momčadsko odličje, a osvojili su ga Mete Gazoz, Ulaš Tumer i Abdullah Yildirimiš.

Horigome obranio zlato u skateboardingu

Japanac Yuto Horigome obranio je zlatnu olimpijsku medalju u skateboardu pobijedivši na natjecanju održanom na pariškom Place de la Concordeu. Nakon što je u Tokiju osvojio prvo, povijesno zlato u skateboardingu, 25-godišnji Japanac je u Parizu obranio zlato. Premda je uoči posljednje etape bio na sedmom mjestu, Horigome je posljednjim savršeno izvedenim "trikom" zaradio 97.08 bodova sakupivši ukupno 281.14 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je bio Amerikanac Jagger Eaton (281.04) koji je u Tokiju bio "brončani", dok je treći njegov sunarodnjak Nyjah Huston (279.38), sedmi iz Tokija. Natjecanje je održano pod vedrim nebom i na velikoj vrućini nakon što je kiša odgodila natjecanje u subotu. U nedjelju je u ženskoj konkurencija slavila Japanka Coco Yoshizawa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesno džudaško zlato za Kanadu, Hejdarov spojio svjetsko i olimpijsko zlato

Kanađanka Christa Deguchi osvojila je povijesno zlato u džudu za Kanadu pobijedivši u finalu kategorije do 57 kg Koreanku Huh Mimi. Kanada do sada nikada nije osvojila zlato u džudu na Olimpijskim igrama.

Bilo je to finale dvije djevojke rođene u Japanu u miješanim brakovima koje su nastupale pod japanskom zastavom, ali su kasnije promijenile državljanstvo. Deguchi i Mimi su pitanje pobjednika razriješile "zlatnim bodom", nakon što su borbu završile sa po dva "shida" ili upozorenja. Treći je nakon šest minuta produžetka zaradila korejska džudašica, pa je pobjeda pripala 28-godišnjoj Kanađanki rođenoj u Naganu.

Do 2014. je nastupala za Japan, a od 2017. za Kanadu pod čijom zastavom je osvojila dva svjetska naslova (2023, 2019). Na putu do trećeg svjetskog naslova spriječila ju je upravo Huh Mimi na SP-u u Abu Dhabiju ove godine.

Zanimljivo i Huh je rođena u Japanu, u Tokiju, od korejskog oca i japanske majke, a od 2021. nastupa za Koreju kako bi ispoštovala želju svoje bake na samrti. Bronce su osvojile Japanka Funakubo Haruka i Francuskinja Sarah Leonie Cysique koja je u Tokiju bila "srebrna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U muškoj konkurenciji na rasporedu je bila kategorija do 73 kg, a zlato je osvojio Azer Hidajat Hejdarov koji je tako spojio svjetsko i olimpijsko zlato.U finalu je pobijedio Francuza Joana-Benjamina Gabu, dok su bronce pripale Moldavcu Adilu Osmanovu i Japancu Soichiju Hashimotu.

Gimnastika: Japanci velikim preokretom do momčadskog zlata

Japanska muška gimnastička reprezentacija pobjednik je momčadskog natjecanja u višeboju na Olimpijskim igrama u Parizu, a do zlatne medalje su Japanci stigli velikim preokretom u zadnjoj rotaciji, kad su na preči nadoknadili više od tri boda zaostatka za do tada vodećim Kinezima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski gimnastičari su tu prednost stekli odličnim nastupima na karikama, ručama i konju s hvataljkama, dok su Japanci bili bolji na tlu i preskoku. No, na preči su Kinezi potpuno zakazali. Xiao Ruoteng je jednom pao sa sprave, a Su Weide čak dvaput pa je zaradio skromnu konačnu ocjenu od 11,600 bodova. Jedini je na razini bio Zhang Boheng (14,733), ali nije mogao ispraviti ono što su njegovi reprezentativni kolege upropastili.

Tako su aktualni olimpijski pobjednik u višeboju i na preči Daiki Hashimoto (14,566), Takaaki Sugino (14,566) i Shinnosuke Oka (14,433) uspjeli napraviti velik preokret i s ukupnih 259,594 boda završiti ispred Kineza (259,062).

Brončano odličje osvojila je američka reprezentacija sa 257,793 bodova.

Japancima je ovo osmo momčadsko olimpijsko zlato u višeboju, a prvo nakon što su na najvišem mjestu postolja bili 2016. u Rio de Janieru. Zlato su im u Tokiju preoteli ruski gimnastičari, za kojima su tada zaostali za samo 0,103 boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O'Callaghan postavila olimpijski rekord, zlato za Popovicia

Australska plivačica Mollie O'Callaghan osvojila je zlatnu medalju na 200 m slobodno s rezultatom 1:53.27 što je novi olimpijski rekord. Braniteljica naslova, svjetska i olimpijska rekorderka, te najbrža iz kvalifikacija, Australka Ariarne Titmus bila je najveći favorit za zlato. No, morala se zadovoljiti srebrom nakon što je iznenađujuće slavila njezina sunarodnjakinja Mollie O'Callaghan.

Za 20-godišnju djevojku iz australskog Logana to je druga zlatna medalja u Parizu, nakon što je sudjelovala u pobjedničkoj štafeti 4x100 slobodno. Pobijedila je sa 23 stotinke sekunde boljim rezultatom od dosadašnjeg olimpijskog rekorda kojeg je iz Tokija držala Titmus. Tri godina starija Titmus je u finalu plivala 1:53.81, dok je broncu osvojila aktualna svjetska prvakinja Siobhan Haughey iz Hong Konga s rezultatom 1:54.55. Haughey je u Tokiju u ovoj disciplini bila druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunj David Popovici je osvojio zlatnu medalju na 200 metara slobodno s rezultatom 1:44.72 ostvarivši najveći uspjeh u karijeri. Mladi 19-godišnji Rumunj je na SP-u u Budimpešti 2022. osvojio dva zlata na 100 i 200 slobodno, a sada je stigao i do olimpijskog slavlja. Drugi je sa svega 0.02 sekunde zaostatka bio Britanac Matthew Richards, dok je broncu osvojio Amerikanac Luke Hobson sa 0.07 sekundi zaostatka. Četvrti je bio Britanac Scott Duncan koji je u Tokiju "doplivao" do srebra. Olimpijski pobjednik iz Tokija Britanac Tom Dean nije se plasirao za OI.

Na 100m leđno olimpijsko zlato je osvojio svjetski rekorder Talijan Thomas Ceccon s rezultatom 52.00, što je 0.4 sekunde sporije od njegovog svjetskog rekorda. Za 23-godišnjeg Talijana ovo je druga pariška, te četvrta olimpijska medalja u karijeri, ali prva u pojedinačnoj konkurenciji. Iz Pariza ima i broncu iz utrke štafeta 4x100 slobodno, dok je u Tokiju osvojio srebro na 4x100 slobodno, te broncu na 4x100 mješovito. Srebro je pripalo Kinezu Jiayu Xu s rezultatom 52.32, dok je broncu, baš kao i u Tokiju, osvojio Amerikanac Ryan Murphy (52.39).

Na 100 prsno pobijedila je Južnoafrikanka Tatjana Smith s rezultatom 1:05.28 nakon što je u Tokiju u ovoj disciplini bila druga. Smith iz Tokija ima i zlato na 200 prsno. Kineskinja Tang Qianting je bila druga (1:05.54), dok je Irkinja Mona McSharry bila treća (1:05.59) osvojivši prvu plivačku medalju za svoju domovinu nakon Atlante 1996. godine. Svjetska rekorderka Amerikanka Lilly King bila je četvrta (1:05.60).

Na 400 mješovito slavila je svjetska rekorderka Kanađanka Summer McIntosh sa 4:27.71. Za darovitu 17-godišnju Kanađanku druga je to medalja u Parizu nakon srebra na 400 slobodno. Drugo i treće mjesto osvojile su Amerikanke Katie Grimes (4:33.40) i Emma Weyant (4:34.93). Za Weyant je ovo druga olimpijska medalja u ovoj disciplini nakon što je u Tokiju bila druga. Premda ima svega 17 godina, McIntosh u svojoj riznici trofeja ima i osam medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu četiri zlata. Nastupila je i na OI u Tokiju gdje je sa 14 godina postala najmlađa kanadska sportašica u povijesti osvojivši četvrto mjesto na 400 m slobodno.

Apithy-Brunet najbolja u sablji, Cheung obranio zlato u floretu

Francuskinja Manon Apithy-Brunet nova je olimpijska pobjednica u sablji, dok je u muškom floretu naslov obranio Ka Long Cheung iz Hong Konga. Apithy-Brunet, koja je u Tokiju bila treća iza Ruskinja Sofije Pozdniakove, te Sofije Velikaje, ovoga je puta otišla do kraja. U završnoj borbi je pobijedila sunarodnjakinju Saru Balzer sa 15-12. Apithy-Brunet je sada kompletirala olimpijska odličja jer je u Tokiju osvojila ekipno srebro, te pojedinačnu broncu. Za Balzer je ovo druga olimpijska medalja nakon što je u Tokiju osvojila ekipno srebro. U susretu za broncu Ukrajinka Olga Kharlan je u dramatičnoj borbi sa 15-14 porazila Koreanku Choi Sebin.

U muškom dijelu programa na rasporedu je bio floret, a slavio je Hongkonžanin Cheung obranivši zlato iz Tokija. Cheung je u sjajnom i neizvjesnom finalu porazio Talijana Filippa Macchija sa 15-14. Premda ima dva olimpijska zlata u floretu, 27-godišnji Cheung nikada nije bio svjetski prvak, a najbliže svjetskom naslovu je bio 2022. osvojivši u Kairu broncu. S druge strane za 22-godišnjeg Talijana ovo je bila prva medalja s velikih natjecanja. Amerikanac Nick Itkin je pobijedio Japanca Kazukija Iimuru sa 15-12. Za 24-godišnjeg Amerikanca ovo je druga olimpijska medalja, ima i broncu iz Tokija u ekipnom natjecanju.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo