ŠESTI DAN /

Ovo su osvajači olimpijskih medalja u četvrtak: Svjetska rekorderka do prvog zlata

Image
Foto: Profimedia

U četvrtak se na Igrama u devet sportova dijele medalje

1.8.2024.
10:11
Profimedia
VOYO logo

Šestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održavaju se natjecanja u 24 sporta.

Image
6. DAN OI U PARIZU /

Donna igra za finale, Barakude traže iskupljenje, a braća Fantela i Damir Martin love medalju

Image
6. DAN OI U PARIZU /

Donna igra za finale, Barakude traže iskupljenje, a braća Fantela i Damir Martin love medalju

U devet spotova, atletici, džudu, gimnastici, jedrenju, kajaku/kanuu na divljim vodama, mačevanju, plivanju, streljaštvu i veslanju, u četvrtak će se dijeliti medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekvadorac najbrže hodao

Ekvadorac Brian Daniel Pintado postao je u četvrtak olimpijski pobjednik u brzom hodanju na 20 km  na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pintado je ciljnu crtu prešao nakon sat vremena, 18 minuta i 55 sekundi. Brazilac Caio Bonfim došao je do srebra s vremenom 1:19.09, dok je svjetski prvak iz 2023. Španjolac Alvaro Martin bio treći u vremenu 1:19.11 u utrci kojom su započela atletska natjecanja na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pobjeda bila je prva pobjeda 29-godišnjeg Pintada na nekom svjetskom natjecanju nakon što je na Svjetskom prvenstvu 2022. godine osvojio srebro na udaljenosti od 35 km.

Ranojutarnja grmljavinska oluja pomaknula je početak za 30 minuta, ali do trenutka kada su šetači izašli na liniju, oblaci su se raščistili.

Kinezu zlato u trostavu

Kinez Liu Yukun donio je u četvrtak svojoj zemlji četvrtu zlatnu medalju u streljaštvu na Olimpijskim igrama 2024. pobjedom u finalu puške trostav 50 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liu Yukun je s 463,6 bodova, što je rezultat koji je slabiji od njegovog svjetskog rekorda od 468,9 bodova, nadmašio Ukrajinca Serhiya Kulisha (461,3) i Indijca Swapnila Kusalea (451,4, s hicem manje).

S četiri zlatne medalje i dvije srebrne medalje u devet disciplina, Kina očekivano dominira ovom disciplinom, ispred Južne Koreje (dva zlata, dva srebra).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska rekorderka do prvog olimpijskog zlata

Kineskinja Yang Jiayu, svjetska rekorderka, osvojila je u četvrtak u Parizu svoj prvi olimpijski naslov u brzom hodanju na 20 km.

Yang Jiayu (1:25.54), koja se odvojila nakon oznake od 5 km, pobijedila je Španjolku Mariu Perez (1:26.19) i Australku Jemimu Montag (1:26.25).

Jang Jiayu (28), svjetska prvakinja iz 2017., postavila je svjetski rekord u disciplini u ožujku 2021. (1:23.49).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesto zlato za Francusku

 Francuskinja Cassandre Beaugrand osvojila je zlato u ženskom triatlonu u srijedu, Švicarka Julie Derron srebro, a Britanka Beth Potter broncu.

Ova 27-godišnja triatlonka, prva na svjetskoj ljestvici, Francuskoj je donijela šesto zlato, a ukupno 19. od početka Igara. Beaugrand se odvojila u posljednjem krugu trkačkog dijela natjecanja i Derron, koja je vodila veći dio trčanja, nije je mogla pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje u triatlonu je održano nakon dosta neizvjesnosti u posljednjih nekoliko dana. Naime kiša koja je padala prošli tjedan uzrokovala je da Seina bude brža i prljavija pa su pokazni treninzi predviđeni za nedjelju i ponedjeljak bili otkazani. Zadnja kontrola, provedena jutros rano, pokazala je da kvaliteta vode u Seini ipak dopušta održavanje natjecanja.

Britanac slavio u triatlonu

Britanac Alex Yee osvojio je zlato u muškom triatlonu koji je održan u srijedu unatoč svim problemima s kvalitetom vode u Seini na Olimpijskim igrama u Parizu.

Yee je savršenim tempom istrčao 10 km u u vrućim i vlažnim uvjetima, zahvaljujući izvrsnoj završnici u kojoj je iza sebe ostavio Novozelanđanina Haydena Wildea i Francuza Léa Bergèrea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yee je u Tokiju prije tri godine osvojio srebro, dok je Wilde tada bio brončani.

Utrka se prvotno trebala održati u utorak, ali je odgođena zbog loše kvalitete vode u rijeci Seini za danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leo Bergere iz Francuske donio je danas drugu medalju u triatlonu za Francusku nakon što je u ženskoj konkurenciji slavila njegova sunarodnjakinja Cassandrea Beauagrand.

Rumunji i Nizozemke zlatni u dvojcu na pariće, SAD u četvercu

Rumunji i Novozelanđanke osvojili su zlatne medalje u dvojcu na pariće, a posada SAD-a u četvercu u četvrtak na Olimpijskim igrama u Parizu.

Rumunji Andrei Sebastian Cornea i Marian Florian Anache slavili su s vremenom 6:12.58 ispred favoriziranih Nizozemaca Melvina Twellara i Stefa Broenika, aktualnih svjetskih prvaka i olimpijskih viceprvaka (6:13.92). Irska posada Daire Lynch i Philip Doyle bili su treći (6:15.17)

Novozelanđanke Brooke Francis i Lucy Spoors osvojile su zlatnu medalju u ženskom dvojcu na pariće s vremenom 6:50.45. Dvostruke svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice iz Tokija Rumunjke Ancuta Bodnar i Simona Radis su uzele srebro (6:50.69), dok je Britankama Martini Byrne Hodgkins i Rebecci Wilde pripala brončana medalja (6:53.22). 

Amerikanci su osvojili zlatnu medalju u četvercu u finalu na olimpijskim igrama (5:49.03) dominirajući od početka utrke, posada Novog zelanda je bila srebrna (5:49.88), a Britanci su osvojili broncu (5:52.42).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnu medalju u ženskom četvercu osvojile su Nizozemke, Velika Britanija je osvojila srebrnu medalju, dok su Novozelanđanke stigle do brončanog odličja.

Talijan De Gennaro zlatni u kajaku na divljim vodama

Talijan Giovanni De Gennaro (32) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u kajaku na divljim vodama na OI u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrlo zanimljivom finalu De Gennaro je zadanu stazu svladao za 88.22 sekundi, 20 stotinki brže od domaćeg favorita, tek 19-godišnjeg Francuza Titouana Castrycka koji je osvojio srebro te 65 stotinki od brončanog Španjolca Paua Echaniza (23) koji je nastup u finalu izborio kao posljednji, 12. iz polufinala. Štoviše, Echaniz, koji je krenuo prvi u finalnu vožnju, imao je najbrže vrijeme, ali je dodirnuo jedna vrata zbog čega je kažnjen s dvije sekunde i zato je pao s prve na treću poziciju.

Branitelj naslova otprije tri godine iz Tokija Čeh Jiri Prskavec završio je kao osmi s vremenom 91.74, dok je pobjednik iz Riode Janeira 2016. Britanac Joseph Clarke nakon najbržeg vrfemena u polufinalu u finalu bio peti sa 89.82.

Zlata za Kocojeva iz Azerbajdžana i Talijanku Bellandi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelim Kocojev iz Azerbajdžana osvojio je zlatnu medalju u džudu, do 100kg, na Olimpijskim igrama u Parizu nakon finalnog slavlja protiv Gruzijca Ilje Sulamanidzea.

Za Kocojeva je to premijerna olimpijska medalja, s tim da je u Pariz došao kao najbolji na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u ovoj kategoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončane medalje su osvojili Izraelac Peter Paltchik, koji je pobijedio Švicarca Eicha, odnosno, Uzbekistanac Muzaffarbek Turobojev, koji je u drugoj borbi za treće mjesto bio bolji od naturaliziranog Španjolca Šerazadišvilija.

U ovoj disciplini nastupio je i hrvatski džudaš, 30-godišnji Zlatko Kumrić, koji se nije dugo zadržao u olimpijskom turniru. Zaustavljen je u prvom kolu, a bolji je od njega bio talijanski predstavnik Gennaro Pirelli.

U četvrtak se džudaškim zlatnim odličjem na Igrama okitila i Talijanka Alice Bellandi koja je u finalnoj borbi do 78kg svladala Izraelku Inbar Lanir. Za 25-godišnju Talijanku ovo je također premijerna olimpijska medalja.

Image
Foto: Profimedia

Bronce su u ovoj kategoriji osvojile Kineskinja Ma Zhenzhao, koja je svladala Njemicu Wagner te Portugalka Patricia Sampaio, koja je bila bolja od Japanke Takayame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biles očekivano zlatna u višeboju

Najpopularnija gimnastičarka današnjice, Amerikanka Simone Biles (27) po drugi je put u karijeri osvojila naslov olimpijske pobjednice u višeboju na OI u Parizu, a to joj je ujedno i šesto olimpijsko zlato u karijeri.

Biles je za svoje četiri vježbe u finalu višeboja ukupno dobila 59.131 bodova, 1.199 više od srebrne Brazilke Rebece Andrade (25), odnosno 2.666 više od brončane sunarodnjakinje Sunise Lee (21), braniteljice zlata iz Tokija otprije tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina konačne razlike ostvarena je na posljednjoj spravi na parteru, uoči nje Biles je imala samo 0.166 bodova više od Andrade, ali je Brazilka za svoju izvedbudobila ocjenu od samo 14.033, a Biles 15.066.

Biles je prva četiri olimpijska zlata osvojila prije osam godina u Rio de Janeiru, kada je po prvi put u karijeri bila i najbolja u višeboju, da bi prije tri godine u Tokiju osvojila ekipno srebro i jednu pojedinačnu broncu. Potom je uzela pauzu zbog "mentalnog zdravlja" da bi u Parizu uslijedio pobjednički povratak, bila je članica zlatne američke ekipe, uzela je zlato u višeboju, a još ju očekuju i tri pojedinačna finala.

Za Andrade ovo je drugo olimpijsko srebro u višeboju, prije tri godine uspješnija je bila druga Amerikanka Lee.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo