12. DAN /

Ovo su osvajači olimpijskih medalja u srijedu: Španjolci prvaci 'nove' discipline

Image
Foto: Profimedia

Još jedan uzbudljiv dan očekuje nas u Parizu

7.8.2024.
11:05
Profimedia
VOYO logo

Dvanaestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održat će se natjecanja u 20 sportova, a u njih 10, atletici, biciklizmu, boksu, dizanju utega, hrvanju, jedrenju, skateboardu, sportskom penjanju, tekvondou i umjetničkom plivanju, dijelit će se medalje.

Image
REZULTAT SEZONE /

Sara Kolak sjajnim hicem izborila direktan plasman u finale Olimpijskih igara!

Image
REZULTAT SEZONE /

Sara Kolak sjajnim hicem izborila direktan plasman u finale Olimpijskih igara!

Biciklizam: Amerikankama i Australcima zlato u dohvatnoj utrci

Američke biciklistice i australski biciklisti osvojili su zlatna odličja u ekipnoj dohvatnoj utrci na pisti, u natjecanjima koja se održavaju u Nacionalnom velodromu u predgrađu Pariza. Amerikanke su u finalnom natjecanju nadmašile Novozelanđanke za nešto više od pola sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedničko vrijeme Jennifer Valente, Lilly Williams, Chloe Dygert i Kristen Faulkner bilo je 4:04.306 minuta, dok su njihove suparnice Ally Wollaston, Bryony Botha, Emily Shearman i Nicole Shields iz Novog Zelanda ciljem prošle u vremenu 4:04.927.

Broncu su za Veliku Britaniju osvojile Elinor Barker, Josie Knight, Anna Morris i Jessica Roberts koje su u borbi za broncu ostvarile vrijeme 4:06.382 minuta i nadmašile Talijanke (4:08.961).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U američkom sastavu su sve odim Faulkner bile osvajačice brončanog odličja u ovoj disciplini prije tri godine u Tokiju, a Dygert i Valente imaju i srebro iz Rio de Janeira 2016. te su ovim zlatom popunile cijelu kolekciju olimpijskih odličja.

Australci, koji su na putu do finala postali svjetski rekorderi (3:40.730), u dvoboju za zlato nadmašili Britance. Pobjedničko vrijeme Olivera Bleddyna, Sama Welsforda, Conora Leahyja i Kellanda O'Briena bilo je 3:42.067 minuta, dok su drugoplasirani Ethan Hayter, Daniel Bigham, Charlie Tanfield, Ethan Vernon i Oliver Wood ciljem prošli u vremenu 3:44.394.

Pobjednici iz Tokija, Talijani Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon i Jonathan Milan, morali su se na ovim Igrama zadovoljiti bronačnom medaljom za koju su pobijedili dansku momčad.

Skejter Palmer obranio zlato u parku

Australac Keegan Palmer (21) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skateboarding parku. Palmer je u Tokiju bio premijerni pobjednik u parku, jednoj od skateboarding disciplina, a tri godine kasnije obranio je zlato u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova disciplina se sastoji od izvođenja zračnih figura u praznom 'bazenu' ispunjenom reljefnim neravninama. Palmer, koji je rođen u SAD-u u San Diegu, ali se preselio u Australiju, slavio je s ocjenom 93.11, ispred Amerikanca Toma Schaara (92.23), dok je treći bio Brazilac Augusto Akiao sa 91.85. Četvrtu poziciju zauzeo je srebrni iz Tokija Brazilac Pedro Barros.

Španjolci prvaci u novoj disciplini

Španjolska je u srijedu na Olimpijskim igrama u Parizu po prvi put pobijedila u mješovitoj štafeti u brzom hodanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alvaro Martin i Maria Perez (svaki po dvije štafete) završili su stazu za dva sata 50 minuta i 31 sekundu ispred Ekvadoraca Briana Pintada i Glende Morejon (2:51:22) i para iz Australije Rhydian Cowley i Jemima Montag (2:51:38).

Mješoviti štafetni hodački maraton je novi olimpijski događaj i  zamjenjuje mušku utrku na 50 km. Atletičar i atletičarka dijele četiri štafete, prvu od 11,45 km, dvije od 10 km i posljednju od 10,745 km da bi dosegli 42,195 km.

Perez je osvojila srebro u hodanju na 20 km na startu programa, a Martin broncu u muškoj utrci.

Poljakinja najbrža penjačica

Poljakinja Aleksandra Miroslaw (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u brzinskom sportskom penjanju, disiciplini koja je u Parizu imala svoju premijeru na OI.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslaw, koja je u kvalifikacijama postavila i novi svjetski rekord uspevši se za 6.06 sekundi, u finalu je ponovno morala biti na razini svog najboljeg rezultata. Do zlata je stigla s vremenom od 6.10 sekundi, samo osam stotinki zaostala je srebrna Kineskinja Lijuan Deng (24). Deng je čak i brže krenula u finalni dvoboj, bila u prednosti do pred sam kraj, ali na Miroslaw je u završnim metrima ipak opravdala status prve favoritkinje.

Brončanu medalju osvojila je još jedna Poljakinja Aleksandra Kalucka (22) koja je u dvoboju za treće mjesto uvjerljivo bila brža od Indonežanke Rajiah Sallsabilah. Sallsabilah je svoju priliku za medalju propustila u polufinalu kada je za samo tri stotinke izgubila od Deng.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizanje utega: Kinez Fabin Li obranio naslov u kategoriji do 61kg

Kinez Fabin Li (31) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji do 61 kilograma. Li je ostvario veliku prednost u trzaju u kojem je podigao 143 kilograma, što je novi olimpijski rekord, a ujedno je i 11kg veći rezultat od najbližeg konkurenta Tajlanđanina Theeraponga Silachaija (20). Stoga je Liju dovoljno za zlato bilo podići 167kg u izbačaju da stigne do novog zlata s ukupnim rezultatom od 310kg.

Srebro je osvojio Silachai sa 303kg (132+171), a broncu Amerikanac Hampton Morris (20) sa 298kg (126+172).

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo