NOVO RUHO / Veliki povratak Notre Dame: 'Do Olimpijskih igara ćemo ponovno imati sjajan krov katedrale i zvonik iznad njega'

Image
Foto: AFP

Požar je napravio ogromnu štetu

14.9.2023.
14:26
AFP
VOYO logo

Kultni zvonik katedrale Notre Dame, koji se srušio u požaru, ponovno će se uzdizati iznad spomenika jedne od najvećih pariških atrakcija, i to prije 26. srpnja 2024., kada će se otvoriti Ljetne olimpijske igre u glavnom gradu Francuske, Izvijestila je novinska agencija AFP.

Image
OPA /

Svjetski prvak zaintrigirao maštu navijača: 'Ne mogu reći ne, jer nikada ne znaš, u dobroj sam formi'

Image
OPA /

Svjetski prvak zaintrigirao maštu navijača: 'Ne mogu reći ne, jer nikada ne znaš, u dobroj sam formi'

Zgradu koja je dovršena u drugoj polovici 13. stoljeća jedan je od najvrjednijih spomenika europske arhitekture, prije četiri godine progutao je razorni požar. Katedrala u gotičkom stilu dala je ime i jednom od najvećih francuskih književnih remek-djela - Grbavcu Notre Dame Victora Hugoa iz 1831. godine. Do požara je bio jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Parizu, s više od 10 milijuna posjetitelja godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ćemo do Olimpijskih igara ponovno imati sjajan krov katedrale i zvonik iznad njega", rekao je novi voditelj restauratorskih radova Philippe Jost, koji je dužnost preuzeo od generala francuske vojske Jean-Louisa Georgelina, koji je poginuo u nesreći tijekom odmora i planinarenja u Pirinejima.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu održat će se na vodama rijeke Seine, koja teče kroz središte grada i oko Ile-de-la-Cite, mjesta Notre Damea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenutku svi će vidjeti da smo zaista vrlo blizu ponovnog otvaranja katedrale za posjetitelje nekoliko mjeseci kasnije", dodao je Jost.

Drveni zvonik, koji se uzdizao gotovo 30 metara iznad poda crkve, bit će vidljiv početkom ove godine, rekao je Jost, kada će se postupno skidati s pozornice dok se postavlja krov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar katedrale "još uvijek stoje građevinske skele, ali kad uđete, zadivi vas njihov sjaj", dodao je, rekavši da su radovi na obnovi i čišćenju "sada već gotovo gotovi".

Vlasti su odlučile obnoviti spomenik iz 12. stoljeća, remek-djelo gotičke arhitekture, u istom stilu kao i prije. To uključuje rekreaciju 96 metara visokog zvonika koji je u 19. stoljeću dogradio arhitekt Eugene Viollet-le-Duc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo