LEGENDARNA HRVATSKA RUKOMETAŠICA OTKRILA SUROVU STVARNOST NAŠIH SPORTAŠA: / 'Nitko ne zna kako mi zapravo živimo...'

Image

Arslanagić je sve detaljno pojasnila u objavi na svojim društvenim mrežama, a tekst prenosimo u cijelosti

24.12.2020.
13:55
Play logo

Legendarna hrvatska rukometašica i bivša reprezentativka, Maida Arslanagić, progovorila je o velikom problemu s kojim se suočavaju sportaši u Hrvatskoj. Nakon što se ženska rukometna reprezentacija vratila se u ponedjeljak s Europskog prvenstva, gdje je uzela brončanu medalju, Arslanagić je otkrila svima kako zapravo žive profesionalni sportaši u Hrvatskoj i zašto se sustav pod hitno mora promijeniti.

Arslanagić je sve detaljno pojasnila u objavi na svojim društvenim mrežama, a tekst prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih nekoliko dana imala sam priliku u medijima pričati o sportu i sportskoj kulturi u Hrvatskoj, ali jako malo ljudi zna kakav je zapravo status i život profesionalnih sportaša i trenera kod nas.

Ne tako davno uveden je zakon da profesionalni sportaši i treneri moraju otvoriti vlastiti obrt kada ih se angažira u nekom klubu. Otvaranje vlastitog obrta iziskuje dosta troškova, između ostalog plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog koje sportaš/trener mora sam pokriti, a tada nastaju oni pravi problemi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi se uglavnom financiraju iz gradskih proračuna pa plaće kasne po nekoliko mjeseci, a tako kasne i sportaši obrtnici s plaćanjem svojih obveza. Dugovi se gomilaju, sjedaju ovrhe, otplaćuju se to godinama pa nerijetko svjedočimo kako sportaši odlaze igrati u inozemstvo i još otplaćuju dugove prema državi. Reklo bi se jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći bez pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim drugim europskim pa i svjetskim zemljama profesionalni sport je regulirana profesija kao i svaka druga. Ide vam radni staž, a dok čekate novi angažman ili ste na porodiljnom (da na porodiljnom kao profesionalna sportašica) imate pravo biti na burzi rada, čak vam i traže novi klub. Imate i mogućnost besplatno se školovati i educirati.

Nakon karijere zbog nakupljenog radnog staža imate i zasluženu mirovinu. Dok kod nas sportsku mirovinu imaju isključivo osvajači odličja s Olimpijskih igara, europskih ili svjetskih prvenstava i to samo sportaši, treneri kao da nisu zaslužni za taj uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad podvučem crtu, toliko godina provedenih u profesionalnom sportu, gdje si bio i što si radio mnoge više ne zanima, a pravi problemi tek dolaze...

Pored svih prednosti koje sport kao takav donosi, sportaši se suočavaju i s posljedicama koje na tijelo ostavljaju brojni sati treninga, utakmice i ozljede, ali i s mnogim drugim izazovima koje nosi stvarni život izvan terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi problem s kojim sam se osobno susrela je nedovoljno radnog iskustva pa vas poslodavac ne želi zaposliti jer za njega 20 godina profesionalnog sporta baš i nije neko radno iskustvo. Ipak prolazite kroz 5 krugova razgovora za posao i niz nekih psiholoških testova kao da niste baš svoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam pobornik toga da se nekoga zaposli na "lijepe oči", ali sportašima treba dati priliku da se "uključe ponovno u zajednicu". Treba nam pružiti mogućnost da učimo i skupljamo nova iskustva nakon sportske karijere. Pokazali smo kroz sport da smo veliki radnici, predani, odgovorni i neovisni pojedinci, timski igrači, a čovjeka s takvim vrijednostima vrijedi zaposliti.

Moja sreća je što sam uz 19 godina dugu karijeru, ipak i dio posvetila daljnjoj nadogradnji te sam uz obveze uspjela završiti 2 magisterija (Logopedija i Menadžment u sportu). Moje diplome, nekoliko stranih jezika i niz edukacija iz područja sporta i rada s djecom i djecom s teškoćama u razvoju, mnogima u Hrvatskoj nisu bile dovoljne.

Sličnu sudbinu prolaze i moje kolege sportaši danas, barem oni koji nisu imali mogućnost ili hrabrosti upustiti se u neke vlastite poslovne zahvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kad ti život servira limune, ti od njih napravi limunadu. Pa sam se i ja snašla i napravila jednu veliku limunadu i uživam u svome životu nakon rukometa. No mnoge moje kolege i kolegica se još uvijek traže po završetku karijere, a podršku zajednice i sustava nažalost nemaju.

Iznimno sam zahvalna svojim roditeljima što su me odgajali da mi obrazovanje uvijek bude na prvom mjestu. Zahvalila bih i svojim trenerima koji su imali razumijevanja za moje obrazovne obveze te svim svojim profesorima, od osnovne škole do fakulteta, koji su mi omogućili da uspješno i u roku završim svoje školovanje i paralelno budem profesionalni sportaš. Vrijedilo je!

Zbog svih vas sam danas tu gdje jesam i radim ono što volim, ali ponajviše zbog svoje ljubavi prema sportu, vjere i nade da nas čekaju ipak neki bolji i sretniji dani", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo