BRAVO, PONOSIMO SE VAMA / Hrvatska osvojila sedam medalja na POI, najviše ikad: Kinezi dominirali

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska osvojila sedam medalja, dominirali Kinezi

5.9.2021.
15:55
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Kineski sportaši s invaliditetom dominirali su Paraolimpijskim igrama u Tokiju sa 207 medalja, pri čemu 96 zlata, dok su hrvatski paraolimpijci osvojili sedam medalja, pri čemu tri srebra i četiri bronce.

Image
IMA LI KRAJU MEDALJAMA /

Ivan Mikulić uzeo srebro na POI: Posljednji natjecateljski dan bio je za pamćenje

Image
IMA LI KRAJU MEDALJAMA /

Ivan Mikulić uzeo srebro na POI: Posljednji natjecateljski dan bio je za pamćenje

'Sudjelovali sportaši iz 163 zemlje'

Iza Kineza drugo mjesto na ljestvici medalja zauzimaju Britanci sa 124 medalja od kojih je 41 zlatna, dok su treći Amerikanci sa 104 medalje i 37 zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na ljestvici medalja zauzima 65. mjesto od 86. zemalja koje su osvajale odličja. Dodajmo kako su na POI sudjelovali sportaši iz 163 zemlje.

Kada bi se gledao samo broj osvojenih medalja, Hrvatska skače na 46. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo i najuspješnije sportaše Igara, to su ukrajinski plivač Maksim Kripak s pet zlata, srebrom i broncom, dok je bjeloruski plivač Ihar Bok osvojio pet zlata.

Prvu medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je srebro Ivana Katanušića u bacanju diska u kategoriji F64, te bronce Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj.

Posljednjeg dana natjecanja tekvondaš Ivan Mikulić je osvojio srebro, a Deni Černi broncu u bacanju kugle u kategoriji F33.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest pamti Hrvate

Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 26 medalja, Hrvatska sada ima pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno upravo u Tokiju, sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prvi put na paraolimpijskim igrama nastupila u Barceloni 1992. godine, gdje je naše boje branilo šest sportaša u tri sporta (atletika, plivanje, streljaštvo). U Barceloni je osvojena i prva hrvatska medalja, Milka Milinković je u bacanju koplja bila treća.

U Atlanti (1996) i Sydneyju (2000) nije bilo medalja, a uslijdile su četiri bronce u Ateni 2004. godine - tri plivačke Mihovila Španje, te jedna Jelene Vuković u bacanju diska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pekingu su hrvatski paraolimpijci uzeli tri zlata i srebro

U Pekingu 2008. Hrvatska je osvojila četiri medalje - tri zlata i srebro. Prva mjesta osvojili su Antonia Balek u bacanju koplja i kugle, te Darko Kralj u bacanju kugle, dok je Branimir Budetić u bacanju koplja bio srebrni.

U Londonu 2012. Darko Kralj je osvojio srebro u bacanju kugle, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, Mihovil Španja je doplivao do bronce, Mikela Ristoski je doskočila do bronce, a treći je bio i Budetić u bacanju koplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjim POI prje Tokija, u Rio de Janeiru 2016. Mikela Ristoski je bila "zlatna" u skoku u dalj, a Sandra Paović u stolnom tenisu.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić su osvojile srebro u ekipnoj konkurenciji u stolnom tenisu, kao i Zoran Talić u skoku u dalj. Velimir Šandor je bio treći u bacanju diska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKI NASTUPI 1992 Barcelona - 6 sportaša u 3 sporta (atletika, plivanje, streljaštvo) 1996 Atlanta - 5 sportaša u 2 sporta (atletika, plivanje) 2000 Sydney - 15 sportaša u 5 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, dresurno jahanje, streljaštvo) 2004 Atena - 17 sportaša u 5 sportova (plivanje, atletika, stolni tenis, streljaštvo, dresurno jahanje) 2008 Peking - 25 sportaša u 6 sportova (plivanje, atletika, stolni tenis, streljaštvo, dresurno jahanje, biciklizam) 2012 London - 25 sportaša u 5 sportova (plivanje atletika, streljaštvo, stolni tenis, biciklizam) 2016 Rio de Janeiro - 19 sportaša u 5 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, judo, streljaštvo) 2020 Tokio - 22 sportaša u 8 sportova (atletika, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, judo, boćanje, tekvando, triatlon)

UČINAK NA POI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1992 Barcelona - 6 sportaša - bronca 1996 Atlanta - 5 sportaša - bez medalje 2000 Sydney - 15 sportaša - bez medalje 2004 Atena - 17 sportaša - četiri bronce 2008 Peking - 25 sportaša - tri zlata i srebro 2012 London - 25 sportaša - dva srebra, tri bronce 2016 Rio de Janeiro - 19 sportaša - dva zlata, dva srebra, bronca 2020 Tokio - 22 sportaša, tri srebra, četiri bronce

SVE HRVATSKE MEDALJE 2020 Tokio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Mikulić - 2. mjesto u tekvandou Ivan Katanušić - 2. mjesto u bacanju diska Velimir Šandor – 2. mjesto u bacanju diska Deni Černi - 3. mjesto u bacanju kugle Dino Sinovčić - 3. mjesto na 100 m leđno Mikela Ristoski - 3. mjesto u skoku u dalj Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 3. mjesto ekipno, stolni tenis 2016 Rio de Janeiro Mikela Ristoski - 1. mjesto u skoku u dalj Sandra Paović - 1. mjesto u stolnom tenisu Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić - 2. mjesto ekipno, stolni tenis Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj Velimir Šandor - 3. mjesto u bacanju diska 2012 London Darko Kralj - 2. mjesto u bacanju kugle Zoran Talić - 2. mjesto u skoku u dalj Mikela Ristoski - 3. mjesto u skoku u dalj Mihovil Španja - 3. mjesto na 100m leđno Branimir Budetić – 3. mjesto bacanje koplja 2008 Peking Darko Kralj - 1. mjesto u bacanju kugle Antonia Balek 1. mjesto u bacanju kugle, 1. mjesto u bacanju koplja Branimir Budetić - 2. mjesto u bacanju koplja 2004 Atena Mihovil Španja - 3. mjesto na 100 m leđno, 3. mjesto na 200 m mješovito, 3. mjesto na 400 m mješovito Jelena Vuković - 3. mjesto u bacanju diska 1992 Barcelona Milka Milinković - 3. mjesto u bacanju koplja.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo