GENI KAMENI: / Hoće li brkati Ličanin ući u Guinnessovu knjigu rekorda?

Image
Foto: Screenshot

Mark Sertich je svjetsko čudo. Američki Hrvat najstariji je aktivni hokejaš na svijetu. Tek mu je 95 godina i ne mogu ga odvući s leda...

22.10.2015.
15:13
Screenshot
VOYO logo

Ukoliko pratite domaći hokej, bit će vam jasnije ukoliko kažemo da se radi o djedu bivšeg igrača Medveščaka Andyja, koji je u Zagrebu proveo četiri sezone. Sada klupski hokej igra u Norveškoj, ali je i dalje hrvatski reprezentativac. Preko ljeta, trenira i s djedom, koji mu je i uzor u životu. Marka ne usporavaju godine, on svakog tjedna odradi tri-četiri veteranska hakla. I uredno bude najbolji, iako je uvjerljivo najstariji. Njegova generacija već je odavno - pod zemljom. No, Ličanin je žilav.

U obitelji s osmero djece, rodio se u Minnesoti, par mjeseci nakon što su mu otac Marko i majka Jozefina iz Like stigli u SAD, a bio je jako blizu smrti tijekom 2. svjetskog rata, kad je pod vodstvom generala Pattona stigao blizu domovine svojih roditelja. Preživio je kao vezist bitku za Ardene, a dogurao je do kroz rat i do Austrije, do Mauthausena, te sudjelovao u oslobađanju koncentracijskog logora. Vratio se u SAD nakon rata i živio sasvim 'običan' život. Smetalo mu je što mora sjediti u uredu na poslu osam sati, pa bi Mark pješačio sedam kilometara do vlastitog doma svakog dana. Šetnja je prerasla u trčanje, pa je odlučio trčati maratone, a kako u Minnesoti ima snijega u izobilju - trčao je i maratone na skijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1983. se priključio lokalnoj hokejaškoj momčadi vatrogasaca i od tada igra s njima. Ne samo da igra, još im i uzima novac, jer su mu za 80-ti rođendan poklonili besplatnu članarinu, više ne mora plaćati najam dvorane. Valjda su mislili da neće još dugo igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozbiljno je naštetio našem proračunu", šale se suigrači, a Mark se prije par mjeseci teško se i ozlijedio na ledu.

"Sudario sam se sa suparnički igračem, dobio sam težak udarac u glavu. Pukla su mi dva rebra i doktor mi je preporučio šest tjedana mirovanja. Vratio sam se nakon tri na trening, jer volim hokej", rekao je Mark i otkrio tajnu svoje dugovječnosti: "Moraš si zadavati izazove, oni me guraju naprijed."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozlijeda je zabrinula obitelj, ali ni oni ne mogu ništa nezaustavljivom starcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima 94 godine, ne mogu mu reći - djede, ne smiješ više na led. Ionako će napraviti sve po svom", smatra Andy, koji kao i svi Sertichi imaju velikog uzora u Marku.

"Imam 18 unuka, 33 praunuka i pet pra-praunuka. Nadam se da će pratiti moj stil života i jednog dana reći - želim biti kao svoj djed, pradjed ili pra-pradjed. Nadam se da ću igrati hokej i živjeti barem do 100-tog rođendana. Sviđa mi se dobivati rođendanske čestitke", zaključio je nezaustavljivi Hrvat kojem su suigači pokrenuli akciju da ga se primi u hokejašku 'Kuću slavnih', ali i da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo