FANTASTIČNO: / Hrvatska se može ponositi ovim uspjesima

Image
Foto: AFP

Ovih sedam pozitivnih priča iz Hrvatske obilježile su 2015. godinu.

25.12.2015.
18:00
AFP
VOYO logo

Blanka Vlašić osvojila svjetsko srebro

Sedam godina nakon što je u pekinškom Ptičjem gnijezdu osvojila olimpijsko srebro, Blanka Vlašić je na istom mjestu započela “drugo poluvrijeme” svoje karijere. Kad su je već mnogi otpisali, zbog prave kalvarije koju je prolazila zbog problema s Ahilovom tetivom, Blanka se vratila na zaletište i pokazala koliko je svojom pojavom i rezultatima nedostajala skoku u vis i svjetskoj atletici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojila je svjetsko srebro, ponovila uspjeh iz Daegua, nakon što je prije toga dva puta bila svjetska prvakinja, u Osaki i Berlinu. Dobila je odgovor koji je tražila, spremna je za daljna natjecanja, a kad je tako, onda Blanka vrijedi za svjetski vrh. Definitivno konkurira za povratnicu godine u svijetu atletike.

Filip Hrgović europski prvak u boksu

Od vremena legendarnog Mate Parlova, Hrvatska nije imala europskog prvaka u boksu. A onda se, 42 godine kasnije dogodio Filip Hrgović, 23-godišnji dečko iz Sesveta koji je u bugarskom Samoklovu osvojio europsko zlato u superteškoj kategoriji svladavši u finalu Nijemca Floriana Schulza jednoglasnom odlukom sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je Hrgović kasnije blizu svjetskog odličja, došao do četvrtfinalu, ali mora nešto ostaviti i za sljedeće godine. Sjajan boksač, velika perspektiva, na njega treba računati i na Igrama u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cedevita u Top 16 Eurolige

Kad smo već pomislili da je košarkaška elita odmaknula Hrvatskoj, pogotovo nakon stresnog Eurobasketa, dijelom kojeg je i Hrvatska bila domaćin, momčad Cedevite napravila je jedno od najugodnijih iznenađenja u Euroligi. Šest godina nakon što je tamo bila Perasovićeva Cibona, u Top 16 plasirala se Mršićeva Cedevita. I to na kakav filmski način, plasman u drugi drug košarkaši Cedevite osigurali su u izravnom dvoboju protiv svojeg bivšeg učitelja Jasmina Repeše koji je s Emporio Armanijem ostao kratak protiv kluba kojeg je vodio prošle sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno se za košarku traži karta više u Zagrebu, a gledatelji će moći uživati u novih sedam utakmica u Draženovu domu. Samo su najveći optimisti vidjeli Cedevitu među 16 najboljih u Euroligi, a Veljko Mršić je s dobro izbalansiranom momčadi napravio ono što ni jedan njegov prethodnik nije uspio.

Ivan Rakitić s Barcelonom osvojio Ligu prvaka

Mnogi su bili skeptični kad je Rakitić prelazio iz Seville, momčadi gdje je bio kapetan i s kojom je osvojio Europsku ligu, u veliku i moćnu Barcelonu. No, Ivan se uspio nametnuti u jednom od najboljih svjetskih klubova, čvrsto ugrabiti mjesto u prvih 11 i postati neizostavan igrač u viziji trenera Luisa Enriquea. Igraju Messi, Neymar i Luis Suarez, a u vezi je Rakitić, uz Iniestu i Busquetsa, nezamjenjiv. I već u prvoj sezoni s katalonskim klubom, Rakitić je osvojio Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, u berlinskom finalu je hrvatski reprezentativac postigao pogodak, načeo mrežu Juventusa. U kalendarskoj 2015., godini koja je na izmaku, Barcelona je osvojila čak pet trofeja, posljednji na Svjetskom klupskom prvenstvu u Yokohami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Valent i Martin Sinković obranili svjetsko zlato

Najdominantniji veslački dvojac na pariće uspješan je bio i u ovoj godini, braća Sinković po treći put za redom su osvojila naslov svjetskih prvaka, ove godine bili su najbolji u francuskom Aiguebeletteu. Ovo je već šesto veliko natjecanje u nizu na kojem su braća Sinković osvojila zlatnu medalju, nepobjedivi su već 14 mjeseci. Sve je to, dakako, odlična najava za Olimpijske igre u Riju gdje bi ovi sjajni sportaši trebali okruniti svoje sportske karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijsko srebro već imaju iz Londona, tad su veslali u četvercu na pariće, uz Damira Martina i Davida Šaina. Došlo je vrijeme za iskorak…

Sandra Perković svjetska doprvakinja u bacanju diska

Najbolja sportašica Hrvatske u posljednje četiri godine, dosad je priznavala samo zlato i dijamante, najsjajnija odličja s najvećih natjecanja i drago kamenje osvojeno u Dijamantnoj ligi. I ove je sezone tamo bila pobjednica, a nakon olimpijskog i svjetskog zlata te tri europska zlata, došlo je vrijeme i za srebrnu kolajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja u Pekingu na Svjetskom prvenstvu u finalu bacanja diska bila je Kubanka Caballero. Sandra je imala velikih problema s leđima, ali uspjela je izvući srebrnu medalju i dobiti možda i onaj djelić dodatnog motiva za Igre u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbojkašica Maja Poljak prvakinja s turskim Eczacibaşijem

Ovo je bila godina Maje Poljak i njezine turske ekipe. Eczacibaşi je osvojio Ligu prvakinja, za 32-godišnju Splićanku to je četvrti europski naslov u karijeri. Nakon toga, Turkinje su predvođene Majom poljak osvojile i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska odbojkašica bila je u glavnoj ulozi, izabrana je u idealnu postavu turnira i proglašena najboljom srednjom blokericom ovog natjecanja. Ove godine proglašena je i najspektakularnijom igračicom Lige prvakinja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo