ČOVJEK KOJI JE PODIJELIO AMERIKU TUŽI NFL: / Započeo protest protiv policijske brutalnosti i sad proživljava noćnu moru!

Image
Foto: AFP

Igrač američkog nogometa Colin Kaepernick odlučio je tužiti NFL, javlja ugledni američki CNN.

17.10.2017.
7:30
AFP
VOYO logo

Razlog njegove tužbe je što niti jedna NFL momčad uoči početka ove sezone nije htjela s njim potpisati ugovor, zbog toga što se radi o igraču koji je pod povećalom iz razloga što je prošle godine, točnije prije 14 mjeseci, kleknuo za vrijeme intoniranja američke himne u znak protesta protiv policijske brutalnosti. I pokrenuo niz događaja i političkih zakulisa...

NFL LIGA IZDALA VLASTITE IGRAČE ZBOG – NOVCA: Donald Trump zaprijetio izmjenama poreznog statuta lige, komesar Goodel odmah promijenio ploču

Njegov potez odjeknuo je SAD-om, izazvao lavinu reakcija, podijelio američku javnost, a on sad ne može naći klub i baviti se onim što najviše voli. I od čega živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalno igrati američki nogomet. Iako su se njegovu protestu pridružile stotine igrača, gotovo svi klubovi pa čak i vlasnici klubova koji su financirali predsjedničku kampanju Donalda Trumpa, sad su mu svi okrenuli leđa.

Konzervativni američki mediji poput Freedomdaily oštro pišu o "mudrijašu koji ne želi odati poštovanje državi koja ne cijeni crnce (plačajući ih 19 milijuna dolara godišnje)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio javnosti je protiv njega. Prema američkim istraživanjima javnosti od prije godinu dana, njegov potez i razmišljanje podržavalo je tada 63 % crnaca. Samo 24 % bijelaca podržavalo je Kaepernicka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi mu okrenuli leđa

Nakon toga se dogodio ključni trenutak koji je usmjerio vodu u drugi smjer, a predsjedniku SAD-a donio "pobjedu", kako su nedavno u svojem komentaru istaknuli na britanskom BBC-u.

Donald Trump se na Twitteru zaprijetio da će izmijeniti porezni zakon same lige, što je preplašilo čelnike iste. Ali očito i ostatak NFL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komesar NFL lige Roger Goodel reagirao je na način da je svim klubovima u ligi poslao dopis u kojem poziva na uspravno stajanje za vrijeme himne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goodel je tako izdao čitavu ligu i sve njene sportske i moralne vrijednosti zbog toga što se Donald Trump zaprijetio s poreznim izmjenama.

Ali Colin Kaepernik je uoči ove sezone žarko htio pronaći novu momčad, ali jednostavno, nitko ga neće angažirati da ne bi imali problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popunjeni rosteri

Rosteri su popunjeni boljim ili lošijim igračima. On nije na "tržištu". No, svi znaju da ga nitko nije želio jer bi njegovo dovođenje izazvalo reakcije.

"Upravo je on započeo protest protiv američke himne, odnosno policijske brutalnosti i od tad je, kod NFL momčadi, označen kao 'crna ovca'. Sad je, navodno, shvatio i razlog što ne može naći momčad. Prema njemu, sve NFL momčad i čelnici lige 'minirali' su njegove pokušaje pronalaska posla u novom klubu", istaknuli su u emisiji američke televizije Fox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitava priča odjeknula je u američkoj javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogao bi dobiti 30 milijuna dolara odštete

Stoga je Colin Kaepernick odlučio tužiti NFL, a mogao bi dobiti i do 30 milijuna dolara odštete.

"Liga se ne bi smjela na ovaj način udruživati protiv čovjeka i svojeg zaposlenika koji je samo izražavao svoje mišljenje. Moj klijent je kontaktirao baš svaku franšizu u ligi u potrazi za poslom i svi su ga odbili", rekao je Kaepernickov odvjetnik Mark Geragos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liga sportašima ne bi trebala uskratiti posao. Takav presedan prijeti svim Amerikancima i našu naciju vraća u one najcrnje dane. Trebamo sportaše zaštiti od takvog ponašanja", stoji u priopćenju Geragosa, prenosi britanski BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je odvjetnik Geragos zajedno sa svojim klijentom odlučan krenuti u bitku s ligom, čeka ih težak posao dobivanja spora.

Ograničeni u dokazima

Naime, njegov odvjetnik zajedno s njim morat će dokazati da su se najmanje dvije momčadi ili jedna momčad i vodstvo NFL-a udružili kako bi mu uništili potencijalni ugovor u jednom od klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morat će pred suca iznijeti dokaze da se to dogodilo u zadnjih 90 dana, no dokazi ne mogu biti e-mailovi ili drugi oblici komunikacije. Znači u tom segmentu su već ograničani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, dokazi ne mogu biti ni javno kritiziranje igrača od strane pojedinih klubova, čega je bilo, kao ni činjenica da je neka momčad zaposlila statistički lošijeg quarterbacka.

Uspije li u svemu tome, Kaepernick će dobiti iznos prosječnih plaća svih igrača koji su ove sezone potpisali ugovore s novim klubovima kao slobodni igrači, status u kojem se trenutačno nalazi i sam Kaepernick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U američkim emisijama, kad se govori o toj problematici, uglavnom se voditelji i sportski komentatori pitaju: "Kako će on to dokazati". Odvjetnici objašnjavaju je to dokazivanje "teorije zavjere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čitavoj voj priči vrijedi istaknuti i jednu bitnu stvar. Od velike većine zamjenskih i prvih quarterbackova koji su ove sezone potpisali ugovore s novim klubovima, Colin je, prema statistici, znatno bolji igrač, suglasni su američki mediji.

Američki predsjednik Donald Trump u rujnu je u sramotnom ispadu na mitingu u Alabami sugerirao vlasnicima NFL momčadi da potjeraju igrače koji kleče tijekom himne i tako vrijeđaju ‘Ameriku i sve njene vrijednosti’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je “te i takve” nazvao, ni više, ni manje nego “kučkinim sinovima”. Vlasnici klubova i sportaši žestoko su reagirali i kritizirali Trumpove izjave, a NFL momčadi su prosvjedovale. Uzaludno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo