Kako piše Independent, Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo prva država u povijesti koja je u pet uzastopnih olimpijskih ciklusa stalno povećavala broj osvojenih medalja na Igrama, ali i prva koja je osvojila više odličja na budućim Igrama negoli na onima kojima je bila domaćin.

KOMENTAR: Sjajni hrvatski olimpijci oborili su rekord usprkos ‘sabotiranju’ države i HOO-a!

"Sad smo jedna od sportskih super-sila. Nevjerojatno je pobijediti Kinu po broju odličja na Igrama", rekla je čelnica Britanskog sportskog saveza Liz Nicholl.

Britanski olimpijski odbor je, inače, za Igre u Riju potrošio dvostruko više novaca za pripreme sportaša negoli ikad prije. U prošlom četverogodišnjem olimpijskom ciklusu olimpijski sportovi su dobili čak 274 milijuna funti, što bi značilo da je svaka od 67 medalja osvojenih u Riju "koštala" više od 4 milijuna funti!

Zasluga je to i Liz Nicholl koja je uspjela progurati kontroverznu strategiju prema kojoj je novac od državne lutrije usmjeren samo u sport. No, usprkos fantastičnim rezultatima u Riju, britanska javnost se pita je li, primjerice, 16 milijuna funti uloženo u zlato ženske reprezentacije u hokeju na travi bila baš pametna investicija. Baš kao i dva milijuna funti potrošenih na dvije streljačke bronce.

S druge strane, izvršni direktor Britanskog olimpijskog odbora Bill Sweeney kaže da je jako razočaran što u Riju nije bilo britanske nogometne reprezentacije. Smatra da bi, primjerice, ženska reprezentacija sigurno uzela medalju.

Čelni ljudi britanskog sporta uskoro će organizirati sastanak s predstavnicima pet novih sportova koji će biti na programu OI u Tokiju 2020. godine, a to su baseball/softball, karate, skateboard, sportsko penjanje i surfanje. Cilj je za četiri godine osvojiti još više medalja nego u Riju...