ODLUČILI REĆI ŠTO MISLE / Bijela kuća se oglasila o gorućem sportskom pitanju: U četiri europske države na ove izjave neće gledati blagonaklono

Image
Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države podržale su napore Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

2.2.2023.
22:25
Profimedia
VOYO logo

"SAD je od samog početka podržavao isključenje nacionalnih sportskih tijela Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih sportskih saveza," rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Image
MA NE BI TO LUKA NAPRAVIO /

Legendarni Crnogorac jasan: 'Modrić mu ne bi želio pomoći, on jednostavno nije tipičan lik, ako ostane, bit će svega'

Image
MA NE BI TO LUKA NAPRAVIO /

Legendarni Crnogorac jasan: 'Modrić mu ne bi želio pomoći, on jednostavno nije tipičan lik, ako ostane, bit će svega'

"U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, odluče dopustiti sportašima iz Rusije i Bjelorusije da sudjeluju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju," dodala je. Iz Bijele kuće su dodali da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki odgovor dolazi nešto manje od tjedan dana nakon što je MOO odlučio da će, unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na službenim natjecanjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Stav SAD-a samo pridonosi rastućoj raspravi oko nadolazećih Igara u Parizu 2024. Prije nekog vremena Ukrajina je pozvala na potpunu zabranu ruskih sportaša zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rusija se, s druge strane, zalaže za ukidanje svih ograničenja i tvrdi da Olimpijske igre ne treba politizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baltičke zemlje i Poljska pozvale su međunarodna sportska tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na OI i drugim sportskim natjecanjima dok god traje rat u Ukrajini.

"Ministri Litve, Estonije, Latvije i Poljske su objavili zajedničku izjavu kojom traže isključenje ruskih i bjeloruskih sportaša", kazala je litvanska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Jurgita Siugzdiniene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, s druge strane glavni tajnik Austrijskog olimpijskog odbora (ÖOC) Peter Mennel se kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Thomas Bach založio za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora je da niti jedan sportaš ne smije biti spriječen sudjelovati na natjecanjima samo zbog svoje putovnice. Mi u Austrijskom olimpijskom odboru slažemo se s tom ocjenom", objasnio je Mennel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo