TAKVA SU PRAVILA /

Afganistanska sportašica se pozivala na prava žena, odmah su je diskvalificirali s Igara

Image
Foto: Profimedia

Talash je 2021. godine pobjegla iz Afganistana zbog povratka talibana na vlast. Talibani su u to vrijeme uveli stroge mjere koje su zabranile ženama pristup obrazovanju, teretanama, te svakoj vrsti umjetničkog izraza poput plesa i glazbe

10.8.2024.
12:00
Profimedia
VOYO logo

Olimpijske igre u Parizu obilježile su debi breakdancinga kao sporta na Igrama. Afganistanska plesačica Manizha Talash suočila se s kontroverzom koja je završila njezin nastup. Talash, koja se natječe u okviru izbjegličkog tima, diskvalificirana je tijekom kvalifikacija nakon što je na natjecanje došla u uniformi s natpisom "sloboda afganistanskim ženama".

Image
LOVE BRONCU /

Slovenci nakon poraza u polufinalu razočarani i bijesni: Suci su cijelu utakmicu naginjali Dancima

Image
LOVE BRONCU /

Slovenci nakon poraza u polufinalu razočarani i bijesni: Suci su cijelu utakmicu naginjali Dancima

Talash je 2021. godine pobjegla iz Afganistana zbog povratka talibana na vlast. Talibani su u to vrijeme uveli stroge mjere koje su zabranile ženama pristup obrazovanju, teretanama, te svakoj vrsti umjetničkog izraza poput plesa i glazbe. Plesačica, koja sada živi u Španjolskoj, koristila je svoj nastup kao platformu za izražavanje svog stava protiv tih ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilima Olimpijske povelje, posebno 50. članu, zabranjena je bilo kakva politička, religijska ili rasna propaganda na olimpijskim događajima. Ova pravila su stroga, a prekršaji se razmatraju od slučaja do slučaja. Zbog toga je Talash, unatoč njezinoj želji da skrene pažnju na stanje u Afganistanu, odmah diskvalificirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talash je izjavila: "Željela sam pokazati ljudima što je moguće."

Njezin nastup, u kojem je nosila plašt s političkom porukom, nije bio samo izraz njezinih osobnih stavova, već i odraz općeg stanja ženskih prava u Afganistanu pod talibanskom vladavinom. Iako Talibani tvrde da poštuju prava žena u skladu sa šerijatskim pravom, stvarnost pokazuje ozbiljna ograničenja u svakodnevnom životu i aktivnostima žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo