JANICA JOJ JE PREOKRENULA ŽIVOT / Tko je Matea Jelić, Kninjanka koja je Hrvatskoj osigurala prvu medalju na OI u Tokiju?

Image
Foto: Profiemdia

Našoj sportašici ostvario se veliki san

26.7.2021.
9:46
Profiemdia
VOYO logo

Hrvatska taekwondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju, u finalu je uspješnija bila od Britanka Lauren Williams sa 25-21.U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Image
NOVA HRVATSKA OLIMPIJSKA HEROINA /

Matea Jelić osvojila zlatnu medalju, u dramatičnom finalu pobijedila Britanku

Image
NOVA HRVATSKA OLIMPIJSKA HEROINA /

Matea Jelić osvojila zlatnu medalju, u dramatičnom finalu pobijedila Britanku

Ovo je četvrta medalja za Hrvatsku u taekwondou, nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu te Lucije Zaninović u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Matea Jelić?

Jelić je, inače, 23-godišnjakinja iz Knina, koja je karijeru započela u lokalnom klubu DIV. Taekwondoom se počela baviti u prvom razredu osnove škole, a prvo natjecanje koje je odradila bilo je u Kninu. Osvojila je treće mjesto iako je izgubila prvu borbu.

Na kadetskom državnom prvenstvu osvojila je zlato i tada je započeo njezin put, koji će je dovesti do naslova svjetske juniorske prvakinje, a potom i naslova najbolje na Starom kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

"Moj san je onaj koji sanja svaki sportaš, a to je odlazak na Olimpijske igre", rekla je prije nekoliko godina i sve je to ostvarila. Pritom su joj najviše pomogli roditelji koji su uz nju bili kad je bilo najteže.

Prijeloman trenutak

A jedan od tih trenutaka dogodio se 2013. kada je na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u Rijeci doživjela tešku ozljedu. Nakon niza primljenih udaraca natekao joj je trbuh pa je njezina majka zatražila da se borba zaustavi. U bolnici su joj ustanovili unutarnje krvarenje te je završila na dvije operacije nakon čega su joj rekli da se jedva izvukla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom oporavka potporu je dobila od velike Janice Kostelić.

"Prilično zabrinuta za moje stanje, mama je u jednom trenutku izašla iz bolnice i ugledala Janicu Kostelić. Prišla joj je i kazala da ima kćer koja je sportašica i koja leži u bolničkom krevetu i prolazi kroz teške trenutke. Zamolila ju je da uđe u bolnicu i u moju sobu i da me zagrli, da ojačam, da ne odustanem od sporta. I Janica je to doista i učinila. Pričala je, a ja sam plakala od sreće. Bio je to trenutak koji je u mom životu sve preokrenuo i ja sam sigurna da to s Janicom nije bila slučajnost jer pojavila se kada je meni bilo najgore. Te godine nisam otišla na juniorsko Prvenstvo Europe, ali sam već sljedeće godine postala svjetska juniorska prvakinja. Janica se toga možda i ne sjeća, no ja bih joj voljela zahvaliti na toj gesti, i to ću učiniti ako je sretnem, a želja mi je da i ja jednog dana mogu nekome biti takva inspiracija", rekla je nedavno za Večernji list i poručila kako su joj ciljevi biti olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sport: Taekwondo

Rođena 23. prosinca 1997. u Kninu.
Klubovi: DIV (Knin), Marjan (Split).
Olimpijske igre Tokio 2020. - Srebro ili zlato
Europsko prvenstvo Montreux, Švicarska 2016. – ktg do 67 kg – brončana medalja
Europsko prvenstvo Bari, Italija 2019. – ktg do 67 kg – brončana medalja
Europsko prvenstvo Sarajevo, Bosna i Hercegovina 2020. – ktg do 67 kg – srebrna medalja
Europsko prvenstvo Sofija, Bugarska 2021. – ktg do 67 kg – zlatna medalja
Mediteranske igre Tarragona 2018. – ktg do 67 kg – zlatna medalja

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo