OLIMPIJSKE IGRE / Vratili se Jelić i Kanaet, Stipanoviću se smiješi medalja, Martinu bronca, Hrvati se obračunali u finalu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Osim tenisača koji su u finalu, do medalje je došao sjajani hrvatski veslač

30.7.2021.
11:19
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Osmog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Tokiju hrvatski sportaši nastupit će u pet sportova: jedrenju, judu, plivanju, tenisu i veslanju.

UŽIVO

Hrvatsko finale

12:35 - Nakon ispadanja Novaka Đokovića, počelo je svehrvatsko tenisko finale. O tome više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRBIJA U ŠOKU /

Pogledajte reakcije tamošnjih medija na ispadanja Novaka Đokovića: 'Kako ovo peče i boli'

Image
SRBIJA U ŠOKU /

Pogledajte reakcije tamošnjih medija na ispadanja Novaka Đokovića: 'Kako ovo peče i boli'

Stipanović može do medalje

10:53 - Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović kao treći se plasirao u plov za odličja klase Laser i u nedjelju od 7.33 sati po hrvatskom vremenu borit će se za odličje, dok su braća Šime i Mihovil Fantela trenutno na osmom mjestu klase 49er na olimpiskoj regati u japanskoj Enoshimi.

Tonči Stipanović ulazi u medal-race u ponedjeljak s treće pozicije i vrlo je blizu osvajanja nove medalje, nakon srebra prije pet godina u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U devetom plovu Splićanin je bio fantastičan, sa sedmim mjestom probio se na treću poziciju jer su Norvežanina Tomasgaard i legendarni Brazilac Scheidt kiksali i ušli u cilj tek kao 19. i 24. Tu treću poziciju je sačuvao i u zadnjem, desetom kvalifikacijskom plovu, kada je bio deseti. 

Uoči plova za medalje u ponedjeljak Stipanović ima 74 negativna boda, samo tri više od drugoplasiranoga Hermanna Tomasgaarda, dok na četvrtoj pozicji Cipranin Pavel Kontides ima 76 bodova. Vodi Australac Matt Wearn sa samo 49 bodova i praktički je osigurao zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično jedrili

Braća Fantele su u petak odlično jedrili, sedmi plov su okončali kao 14., potom u osmom došli do trećeg mjesta, što im je najbolji plasman dosad, da bi u devetoj utrci su ušli u cilj kao peti.

S 66 negativnih bodova Zadrani zauzimaju osmu poziciju uoči posljednja tri plova, koji će odlučiti o ulasku u medal-race, u kojoj će se deset najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova. Zadnja tri plova u ovoj klasi održat će se u subotu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u 49eru se vodi velika borba za sam vrh- britansku, novozelandsku i španjolsku posadu dijeli samo jedan jedini bod.

Elena Vorobjeva ostala je u Laser radialu bez plamana u plov za odličja, te je svoje pve olimpijske igre završila na dobrom dvanaestom mjestu od ukupno 44 natjecateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruskinji koja nastupa za Hrvatsku nedostajalo da bude među deset najboljih, tek devet negativnih bodova, koje su odnijeli predzadnji i zadnji današnji plov s 18. i 23. ulazom cilj. Elena je nakon prvog dana bila treća, ali je u preostalih osam utrka pokvarila plasman. 

U Laser radialu vodi Australka Mara Stransky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratili se taekvondaši

10:25 - Zlatna Matea Jelić vratila se u Hrvatsku te je prokomentirala uvrede koje su joj stigle zbog izjave oluje. Više o tome ovdje.

Svjetski rekord za Schoenmaker, drugo zlato za Rilova

8:07 - Južnoafrikanka Tatjana Schoenmaker osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju na 200 metara postavivši novi svjetski rekord - 2:18.95.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schoenmaker je za 16 stotinki sekunde popravila dosadašnji svjetski rekord Dankinje Rikke Moller Pedersen iz 2013. godine.

"Ne mogu vjerovati," kazala je 24-godišnji Južnoafrikanka sa suzama u očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim da se ovaj olimpijski san okonča," dodala je Schoenmaker koja je u Tokiju osvojila i srebro na 100 m prsno.

Druga je bila Amerikanka Lilly King (+0.97), a treća njezina sunarodnjakinja Annie Lazor (+1.09).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski plivač Jevgenij Rilov slavio je u utrci na 200 metara leđno osvojivši svoje drugo zlato u Tokiju nakon što je bio najboljii i na 100 metara leđno. Ima i srebro u štafeti 4 x 200 metara slobodnim stilom.

Rilov je pobijedio s rezultatom 1:53.27 što je novi olimpijski rekord. Drugi je bio Amerikanac Ryan Murphy sa 0.88 sekunde zaostatka, dok je broncu osvojio Britanac Luke Greenbank (+1.45).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teške optužbe

Murphy, koji je osvojio zlata na 100 i 200 leđno u Riju, je nakon utrke indirektno optužio ruskog plivača za doping.

"Trenutačno u glavi imam 15 misli, a njih 13 bi me dovelo u probleme. Veliku mentalnu iscrpljensot mi predstavlja činjenica da plivam u utrci koja vjerojatno nije čista," kazao je Amerikanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, na službenoj novinarskoj konferenciji Murphy je "podigao ručnu" kazavši kako je samo govorio o dopingu u plivanju općenito, te je čestitao Rusu i Britancu na medaljama.

"Moram biti jasan, nikada nisam iznio ..., nije mi namjera iznositi nikakve optužbe ovdje. Čestitam Luki i Evgeniju napravili su nevjerojatan posao, obojica su talentirani plivači", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rilov je istaknuo kako je iznenađen Murphyjevim prvim komentarima, naglasivši kako uvijek podržava čisti sport.

"Uvijek radim doping testove. Ne bih si mogao oprostiti da sam nešto uzeo. Ne znam kako na to reagirati. Nisam optužen", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanka Emma McKeon je bila najbolja na 100 m slobodnim stilom s rezultatom 51.06 sekundi, što je novi olimpijski rekord. Plivačica iz Hong Konga Siobhan Haughey je bila druga (+0.31), dok je Australka Cate Campbell bila treća (+0.56). Svjetska rekorderka Šveđanka Sarah Sjostrom bila je peta.

Njezina je to četvrta medalja u Tokiju nakon zlata u štafeti 4x100 slobodno i dvije bronce. McKeon je postala treća australska plivačica koja je slavila na 100m slobono nakon Dawn Fraser (1956, 1960, 1964) i Jodie Henry (2004).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U disciplini u kojoj je godinama dominirao Amerikanac Michael Phelsp, na 200 mješovito pobijedio je KInez Wang Sun s rezultatom 1:55.00 što je novi azijski rekord. Drugi je bio Britanac Duncan Scott sa 0.28 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je broncu osvojio Švicarac Jeremy Desplaches sa 1.17 sekundi zaostatka.

Poraz Maranić

6:20 - Hrvatska džudašica Ivana Maranić poražena je u dvoboju 1. kola kategorije do 78 kilograma Olimpijskih igara od Litvanke Sandre Jablonskyte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maranić (29) je zapela već na prvoj prepreci olimpijskog turnira u kultnoj dvorani Nippon Budokai, koja se nalazi na posebnom mjestu, uz Carsku palaču u središtu Tokija. 

Zagrepčanka se na OI plasirala u zadnji trenutak, zahvaljujući bodovima na rang-listi Međunarodnog džudo saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno nisam mogla naći rješenje za Litvanku. Ona se povlačila stalno, bila mi je daleko i nisam je mogla iskontrolirat. Šteta. Lijepo je bilo biti tu među svim ovim sportašima, ovo je ipak poseban osjećaj. Zahvaljujem na podršci iz mog kluba i nadam se da će netko od njih imati priliku doživjeti ovo što sam je doživjela", izjavila je Ivana, članica Judo kluba Panda.

Ovime je završio povijesni, prvi nastup hrvatskih džudašica na Olimpijskim igrama, a najdalje je stigla Barbara Matić, koja je poražena u borbi za broncu.  Karla Prodan je izgubila u 2. kolu.

3: 00 - Damir Martin osvojio je broncu. Više o tome OVDJE.

Raspored

JEDRENJE - Šime i Mihovil Fantela nastupit će u tri plova klase 49-er, Tonči Stipanović jedrit će u dva plova klase Laser, a Jelena Vorobeva u dva plova klase Laser Radial, od 5.05 do 9.00

JUDO - Ivana Maranić nastupa u kategoriji preko 78 kilograma, od 4.00 do 12.30

PLIVANJE - Nikola Miljenić i Ema Rajić nastupit će u kvalifikacijama na 50 m slobodno, od 12.00

TENIS - Nikola Mektić i Mate Pavić te Marin Čilić i Ivan Dodig igraju finale u konkurenciji muških parova, od 11:00

VESLANJE - Damir Martin nastupa u finalu muških samaca u 2.45

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo