IMAMO NOVU OLIMPIJSKU MEDALJU / Damir Martin u senzacionalnoj završnici nadoknadio veliki zaostatak i osvojio broncu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Srebrni u samcu iz Rio de Janeira 2016. godine, hrvatski veslač Damir Martin osvojio je broncu u finalu Olimpijskih igara u Tokiju.

30.7.2021.
2:39
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski veslač Damir Martin osvojio je brončanu medalju u samcu na Olimpijskim igrama u Tokiju. Zlato je osvojio Grk Stefanos Ntouskos, a srebro Norvežanin Kjetil Borch.

Veliki zaostatak

Martin je odlično taktički odveslao finale, na polovici utrke je zaostajao oko dvije sekunde za vodećim trojcem, uz Ntouskosa i Borcha u vrhu je bio i Danac Sverri Nielsen, a slična je situacija bila i 500 metara prije cilja. No, u samoj završnici je Danac je počeo posustajati, a Martin je pojačao te je ciljem prošao 15 stotinki prije za još jednu veliku medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

To je treće olimpijsko odličje za 33-godišnjeg Martina, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te srebra u samcu iz Rio de Janeira 2016. Usto ima i dva naslova svjetskog prvaka iz četverca na pariće (2010, 2013) te dva europska zlata u samcu (2015, 2016).

UŽIVO

2.52 - Martin je završio utrku na 3. mjestu nakon odlične završnice u kojoj je nadoknadio veliki zaostatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2:51 - Martin u posljednjih 500 metara ulazi s četvrtog mjesta.

2:49 - Nakon 1000 metara Martin je na četvrtom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2:45 - Počela je utrka. Nakon 500 metara Martin je na trećem mjestu.

2:33 - Uskoro počinje muška utrka samac na čeku s Damirom Martinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OLIMPIJSKE IGRE /

Vratili se Jelić i Kanaet, Stipanoviću se smiješi medalja, Martinu bronca, Hrvati se obračunali u finalu

Martin je u svojoj polufinalnoj skupini zauzeo drugo mjesto iza odličnog Norvežanina Kjetila Borcha, a ispred Litvanca Mindaugasa Grškonisa.

Već nakon 200-tinjak metara Martin je zasjeo na drugo mjesto, na prvom prolazu bio 94 stotinke iza Borcha, na polovici utrke njegov je zaostatak iznosio 97 stotinki, 500 metara prije cilja 1.28 sekundi, da bi mu na kraju Borch ipak stvorio 2.35 sekundi razlike. No, plasman među šest najboljih ustvari niti u jednom trenutku nije dolazio u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin se mučio s održavanjem pravca, pa je u nekoliko navrata skrenuo sa staze i pokupio plutače.

Nije zadovoljan veslanjem

"Zadovoljan sam plasmanom u finale, ali veslanjem sigurno ne. Mučio sa se s održavanjem pravca, vjetar me odnio na plutače, kojih sam četiri ili pet vukao. Da nije bilo toga uspio doći Norvežaninu na minimalan zaostatak. Spreman sam kao zmaj. Izveslao sam ovakvu utrku, iako sam vukao bove za sobom. Stvarno sam spreman", kazao je popularni Damšo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim uspjehom Martin je upotpunio odličan dan za hrvatsko veslanje u Tokiju, ranije u četvrtak su braća Valent i Martin Sinković osvojili naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu. Treća je to olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, 2012. su u Londonu osvojili srebro u četvercu na pariće, a tada je s njima u čamcu bio i Martin, a 2016. u Londonu zlato u dvojcu na pariće.

Martinu, Borchu i Griškonisu u A finalu, koji je na programu u petak u 2.45 sati po hrvatskom vremenu, pridružili su se Grk Stefanos Ntoukousis, koji je ostvario najbolje vrijeme u polufinalima, Danac Sverri Nielsen i Rus Aleksandar Vjazovkin, dok je veliki favorit Nijemac Oliver Zeidler ostao bez finala jer je u cilj ušao kao četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo