PREOKRET U NAJVEĆEM SKANDALU / Ipak ništa od suspenzije za čudo od djeteta, ali će morati na sud: 'Čuli smo glasine, želimo dodatno objašnjenje!'

Image
Foto: Profimedia

15-godišnja Kamila Valijeva bila je najveći hit ZOI-a, nakon čega je došlo do velikog obrata te se našla u središtu skandala

11.2.2022.
10:52
Profimedia
VOYO logo

Rusija je u ekipnom natjecanju u umjetničkom klizanju osvojila zlatnu medalju ispred SAD-a i Japana, a najveći hit bila je Kamila Valijeva.

Valijeva je 15-godišnje čudo od djeteta koja je oduševila sve na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U dva je navrata izvela četverostruki skok što do sada nitko u povijesti Igara nije napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČUDO OD DJETETA SE 'OPUSTILO' /

Uzela je zlato sa svega 15 godina, nazivaju ju najvećim talentom u povijesti, a ona leti s Igara zbog droge?

Image
ČUDO OD DJETETA SE 'OPUSTILO' /

Uzela je zlato sa svega 15 godina, nazivaju ju najvećim talentom u povijesti, a ona leti s Igara zbog droge?

Ipak, na kraju se našla u središtu skandala nakon povijesnog nastupa. Odjednom je odgođena ceremonija dodjele medalja za ekipno natjecanje u umjetničkom klizanju, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna klizačka federacija (ISU) tvrde da je došlo do 'pravnih problema'.

U pitanju nije bio doping

Inside The Games je pisao kako je uzrok odgode situacija u kojoj su se našli Ruski olimpijski odbor i međunarodne antidopinške institucije. Ruse su, uz Kamilu, predstavljali Mark Kondratjuk, Anastasija Mišina, Aleksandr Galjamov, Viktorija Sinitsina i Nikita Kacalapov. U pitanju nije bio doping, nego tada neimenovana 'rekreacijska' droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski dnevnik Kommersant precizira da bi identificirana tvar bila trimetazidin, koji se koristi za ublažavanje angine pektoris i zabranjena je od strane Svjetske antidopinške agencije od 2014. godine.

Iako je prvotna odluka bila da se mlada Ruskinja suspendira, sada je došlo do preobrata. Ukinuta joj je suspenzija, no Međunarodni olimpijski odbor ipak zahtjeva da se suđenje održi. MOO je objavio da će žalba protiv RUSADA-e biti pokrenuta i da će o svemu odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Želimo dodatno objašnjenje!'

Konačna odluka mora se donijeti prije 15. veljače jer tada počinje individualno natjecanje u umjetničkom klizanju. Glasnogovornik MOO-a Mark Adams je izjavio:

"Čuli smo razne glasine i želimo čuti dodatno objašnjenje. Jasno je da je glavni dokument objavljen. MOO je 100 posto protiv bilo kakvog dopinga i provodimo temeljnu istragu svakog slučaja, ali to u ovome slučaju još nije objavljeno, posebno s obzirom na to da se radi o djevojci koja je maloljetna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski sportaši se na ZOI-a natječu kao Ruski olimpijski odbor, a ne pod zastavom Rusije zbog dopinškog skandala u kojem je dokazano kako su sustavno uzimali nedozvoljene supstance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo