NEOČEKIVANA ODLUKA / Čudo od djeteta ispisalo povijest, pa se našlo u središtu skandala: Neće moći primiti medalju, ali ima i dobra vijest

Image
Foto: Profimedia

Valijeva je 15-godišnje čudo od djeteta koja je oduševila sve na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U dva je navrata izvela četverostruki skok što do sada nitko u povijesti Igara nije napravio

14.2.2022.
20:23
Profimedia
VOYO logo

Rusija je u ekipnom natjecanju u umjetničkom klizanju osvojila zlatnu medalju ispred SAD-a i Japana, a najveći hit bila je Kamila Valijeva.

Valijeva je 15-godišnje čudo od djeteta koja je oduševila sve na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U dva je navrata izvela četverostruki skok što do sada nitko u povijesti Igara nije napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOTOVO JE /

Kamila Valijeva lovi zlato: Najljepša priča na ZOI-ju se nastavlja: 'Takvo kasno objavljivanje rezultata nije njena greška'

Image
GOTOVO JE /

Kamila Valijeva lovi zlato: Najljepša priča na ZOI-ju se nastavlja: 'Takvo kasno objavljivanje rezultata nije njena greška'

Ipak, na kraju se našla u središtu skandala nakon povijesnog nastupa. Odjednom je odgođena ceremonija dodjele medalja za ekipno natjecanje u umjetničkom klizanju, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodna klizačka federacija (ISU) tvrde da je došlo do 'pravnih problema'.

Suspenzija pa preokret

Inside The Games je pisao kako je uzrok odgode situacija u kojoj su se našli Ruski olimpijski odbor i međunarodne antidopinške institucije. Ruse su, uz Kamilu, predstavljali Mark Kondratjuk, Anastasija Mišina, Aleksandr Galjamov, Viktorija Sinitsina i Nikita Kacalapov. U pitanju nije bio doping, nego tada neimenovana 'rekreacijska' droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Kamila Valijeva na ZOI-ju 2022. u Pekingu.

Ruski dnevnik Kommersant precizira da bi identificirana tvar bila trimetazidin, koji se koristi za ublažavanje angine pektoris i zabranjena je od strane Svjetske antidopinške agencije od 2014. godine.

Prvotna odluka je bila da se mlada Ruskinja suspendira, sada je došlo do preobrata. Ukinuta joj je suspenzija, no Međunarodni olimpijski odbor ipak zahtjeva da se suđenje održi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka donešena

Nakon suđenja Sportski arbitražni sud je odobrio ruskoj klizačici da nastupa na sljedećim Zimskim igrama, ali neće smjeti primiti medalju. Ako u četvrtak osvoji medalju, Valijeva ju neće primiti jer slučaj još uvijek nije razriješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski sportaši se na ZOI-a natječu kao Ruski olimpijski odbor, a ne pod zastavom Rusije zbog dopinškog skandala u kojem je dokazano kako su sustavno uzimali nedozvoljene supstance.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo