OGROMAN USPJEH HRVATA: / Kanaet izborio Olimpijske igre, Matea Jelić na Grand slamu osvojila zlato i 70 tisuća dolara

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kanaet je na OI ušao kao šesti na olimpijskoj rang listi

18.12.2019.
17:54
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski taekwondaš Toni Kanaet izborio je plasman na olimpijske igre u Tokiju. Sjajan je to uspjeh 24-godišnjeg člana splitskog Marjana.

Kanaet je na finalnom Grand slamu održanom u kineskom Wuxiju u kategoriji do 80 kilograma izgubio prvu borbu od Japanca Hidenorija Ebate (1-2), međutim u nastavku turnira pomogao mu je Rus Maksim Hramcov osvojivši prvo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorilo se za šestoga

Naime, pravo nastupa na OI ima prvih pet na olimpijskoj rang-listi u svakoj kategoriji, a Toni je trenutačno šesti. Međutim, direktan plasman na OI ostvaruje i borac koji je tri godine u nizu osvojio Grand Slam, a to je po treći put napravio Rus Hramcov. Kako on drži i prvo mjesto rang-liste u kategoriji do 80 kg, otvorilo se mjesto i za šestog, a to je Kanaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na borilištu smo gledali pravu dramu jer je Kreanac Namgoong pokušavao uhvatiti zlatno odličje koje bi ga lansiralo ispred Kanaeta. Na koncu je slavio Rus, ali i Kanet koji je tako izborio vizu ta Tokio.

'Želim postati prvi...'

"Super je osjećaj kad se ostvaraju snovi koje sanjaš cijeli život. Nastup na olimpijskim igrama je velika stvar, a moj najveći san je osvojiti medalju na olimpijskim igrama i sada sam dobio priliku za ispunjenje. Bilo je teško, puno je godina rada iza nas, a ove je godine bilo posebno teško zbog mononukleoze i izbivanja s tatamija dva mjeseca. Puno su mi pomogli moji treneri Toni Tomas, Veljko Laura i Marko Novak koji su cijeli život bili uz mene i kad je bilo uspona i padova. Osim njih, od ozljeda su spašavali doktor Ante Bandalović i fizioterapeut Ivo Babić jer sam prije mjesec i po dana na europskom prvenstvu slomio prst na ruci i takvog prsta morao na nekoliko natjecanja. Ne želim stat na ovome i želim se fokusirati i raditi kao nikad kako bih postao prvi muški sportaš koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama. Naravno, bez cijele ekipe na treningu s kojima spariram ne bih došao do ovog," poručio je Kanaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije njega nastup na OI izborila je i njegova klupska kolegica Matea Jelić koja je u Kini osvojila zlatno odličje i novčanu nagradu od 70.000 dolara.

Svladala trostruku europsku prvakinju

Jelić je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bila slobodna, u četvrtfinalu je svladala azijsku prvakinju Tursunkulovu iz Uzbekistana rezultatom 2-1 u rundama, da bi u polufinalu deklasirala aktualnu svjetsku i azijsku prvakinju, Kineskinju Zheng s dva puta po 4-0 u rundama. Finale je donio hrvatski dvoboj Matee protiv Doris Pole koja je na putu do finala pobijedila Britanku Lauren Wiliams, trostruku prvakinju Europe. Nakon neriješene prve runde 3-3, Matea je u drugoj i trećoj rundi slavila 2-0 i 5-0 te odnijela zlatno odličje i ček na 70 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grand slam finale je turnir koji se održava na kraju godine i na koji pravo poziva imaju samo najbolji, pobjednici svakog od četiri grand prixa, dva svjetska prvaka iz dvije kategorije koje se spajaju u jednu olimpijsku, pobjednik prošlogodišnjeg grand slama itd. Na koncu se 16 najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji bori za zlato i bogati nagradni fond dok ukupni pobjednik tri grand slam finala iz posljednje tri godine osigurava vizu za Tokio.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo