VIDEO: 'Lostura' / Oduševio nas je: Osim što ovaj novi spomenik na Murteru fenomenalno izgleda, ima i ludu praktičnu funkciju

Image
Foto: Općina Murter-Kornati

Korisnik će moći ući na jedan ulaz, a virtualno izaći na lokaciji druge općine; cijeli spomenik je dizajniran u obliku zaštićene školjke Sredozemnog mora

10.6.2020.
11:05
Općina Murter-Kornati
VOYO logo

Na plaži Luke u Murteru podignut je “virtualni teleporter”; komunikator dizajniran kao dvije stilizirane periske visoke približno četiri metra.

Razgovarali smo s Lukom Ježinom iz uprave Općine Murter-Kornati kako bismo saznali nešto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Općina Murter-Kornati

(Općina Murter-Kornati)


Kako ste došli na ideju izgradnje ovog spomenika? Koja priča stoji iza njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o spomeniku prijateljstva između općine Murter-Kornati i norveške općine Herøy koje su 18. listopada 2013. potpisale ugovor o bratimljenju i suradnji. Suradnja je započela 2012. godine na jednoj konferenciji u gradu Blackpool u Velikoj Britaniji na kojoj se bivši načelnik općine Murter-Kornati pohvalio kolegi načelniku norveške općine kako je općina Murter-Kornati, sa svojih 160 otoka, otočića i hridi najotočnija općina Mediterana. Tadašnji načelnik norveške općine Herøy, Arnt Frode Jensen se na to nasmijao i uzvratio da njihova općina broji 1700 otoka i otočića. I tako je nastalo prijateljstvo. Od tada su u nekoliko navrata delegacije iz Murtera i Herøy izmjenile posjete. Norvežani su prilikom posjeta Murteru i Zadru u 2013. upoznali arhitekta Niku Bašića koji je predstavio i pokazao im na licu mjesta čuvene morske orgulje. Od tuda se rodila ideja da se osmisli atraktivni spomenik prijateljstva kojim bi se ujedno i olakšala komunikacija između stanovništva ovih udaljenih općina. 2016. godine arhitekt Goran Potušek započeo je projektirati uređenje plaže Luke te predložio da se spomenik izgradi upravo tamo i sve to integrirao u svoj projekt uređenja plaže. 

Što ovakav koncept omogućuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept omogućuje korisnicima (lokalnom stanovništvu, posjetiocima) kontakt jedne zajednice s drugom udaljenom zajednicom i njezinim prirodnim i kulturnim krajolikom, eliminirajući tako daleko putovanje kao teško premostivu ekonomsku komponentu. U konačnici će biti omogućena komunikacija korisnika aplikacije putem avatara u virtualnom prostoru.

Image
Foto: Općina Murter-Kornati

Spomenik je kombinacija hardwarea i softwarea. Hardware komponenta jest 'spomenik prijateljstvu' - landmark, artefakt odnosno, instalacija u prostoru koja uz svoju ulogu stalnog podsjetnika na to prijateljstvo, ima ulogu 'portala' kroz koji je moguće ostvariti virtualno putovanje u drugu zajednicu. Software komponenta jest aplikacija sa HDR 360x180° panoramskim snimcima koji se aktiviraju na mobilnom telefonu korisnika prolaskom kroz 'spomenik/portal'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnik tako ulazi na jednoj lokaciji, a virtualno izlazi na lokaciji druge općine koristeći proširenu stvarnost (AR). Hardware komponenta spomenika odnosno 'portal' je zamišljena kao otvorena školjka u koju korisnik ulazi, pritom je dizajn oslonjen na posebnosti ugrožene i zaštićene školjke Sredozemnog moraPinna nobilis, periske/losture. Simbolika školjke je odabrana obzirom da su obje zajednice povijesno gospodarski orijentirane moru i otocima te tako ovisne o moru. Kako smo svi upoznati s pomorom periski na Sredozemlju pa tako i Jadranu, periska je simbol krhkosti ekosustava i potrebe očuvanja ekološke ravnoteže mora. Bitnu ulogu u odabiru koncepta, rješenja i samih materijala imali su izloženost atmosferilijima, te niski troskovi održavanja za lokalnu zajednicu.    

Tko je dizajnirao, a tko je izgradio spomenik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenik je dizajnirao arhitekt Goran Potušek koji je i projektirao uređenje čitave plaže Luke. Spomenik je izradilo poduzeće Inox1 d.o.o. RIJEKA. na čelu sa Nevenom Ležaićem. Osmišljavanju koncepta uz arhitekta su pridonjeli i djelatnici općine Murter-Kornati te Ervin Šilić i poduzeća Novena.

Kako ste došli na ideju imena "Lostura"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lostura je kolokvijalni naziv za perisku. Službeni naziv instalacije jest  VIR-TE ®_ virtualni teleporter. 

Image
Foto: Općina Murter-Kornati

(Općina Murter-Kornati)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuli su kako spomenik nije dovršen. 

Predstoji još izgradnja postolja i dovršetak softvera odnosno aplikacije proširene stvarnosti. Pokraj spomenika će biti instalirana i info tabla s uputama kako koristiti aplikaciju te s ekološkom pričom o pomoru periski na Jadranu i priči o prijateljstvu među dvjema općinama. Ako sve bude po planu svečano otvorenje spomenika će biti krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako "Lostura" izgleda "uživo":

O uređenju plaže Luke

Općina Murter-Kornati, na čelu s načelnikom Tonijem Turčinovm je započela sa uređenjem plaže 2016. godine prema projektu arhitekta Gorana Potušeka. Plaža je uređivana u 3. faze ukupne vrijednosti približno 2,6 milijuna kuna, o čega je Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinanciralo 671 000 kuna. To je obiteljska plaža i trenutno je najsadržajnija i najopremljenija murterska plaža. U potpunosti je prilagođena osoba sa smanjenom pokretljivosti. Plaža je opremljena novouređenim sanitarnim čvorom s presvlačilištem za bebe, tornjem za spasilačku službu, dječjim igralištem te spravama za vježbanje. U posljednjoj fazi ugrađen je i spomenik prijateljstva s norveškom općinom Heroy, a putem projekta WiFi4EU omogućen i besplatan bežični internet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo