analiza skupine C / ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA: 'Pijetlovi' među glavnim favoritima u Rusiji, Danci najavili velike stvari

Image
Foto: PIXSELL/AP Images

Francuzi su na nadolazećem Mundijalu jedni od favorita za osvajanje naslova, no ni njihove takmace u skupini ne treba unaprijed otpisati. Donosimo analizu skupine C

8.6.2018.
13:59
PIXSELL/AP Images
VOYO logo

Francuzi su na nadolazećem Mundijalu jedni od favorita za osvajanje naslova, a samim time i svoje skupine. Danci su najavili velike stvari, a 'klokane' i Peruance nikad ne valja unaprijed otpisati. Danas analiziramo skupinu C na SP-u u Rusiji.

SKUPINA C (Francuska, Australija, Peru, Danska) 

Francuska

Izbornik: Didier Dechamps

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Lloris (Tottenham), Varane (Real Madrid), Umtiti (Barcelona), Sidibe (Monaco), L. Digne (Barcelona), Kante (Chelsea), Pogba (Man Utd), Lemar (Monaco), Mbappe (PSG), Griezmann (Atletico Madrid), Giroud (Chelsea) 

Francuzi u Rusiju dolaze kao jedni od glavnih favorita za podizanje pehara namijenjenog svjetskom prvaku. Prije dvije godine na europskoj smotri prikazali su sjajnu igru, no na kraju su ostali kratki u finalu, izgubivši na Stade de Franceu od Portugala 0:1 pogotkom koji je Eder postigao tek u produžecima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad koju sa sobom vodi Didier Dechamps, aktualni izbornik i svjetski prvak iz 1998. godine ostavlja bez daha - Lloris, Varane, Umtiti, Pogba, Mbappe, Griezmann, Giroud... vrijednost Francuza broji se u milijardama i svi igraju u vrhunskim europskim klubovima, što znači da nastup na najvećem međunarodnom natjecanju neće impresionirati nikoga od igrača. 

Image
Foto: AP Images

Francuska, Karim Benzema

FOTO: AP Images

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, vrijedi izdvojiti i jedno ime koje se već drugo veliko natjecanje u nizu nije našlo na Dechampsovom popisu, a to je ono napadača Real Madrida Karima Benzeme. Benzema se prije nekoliko godina našao u središtu medijske pozornosti iz krivih razloga. On i bivši reprezentativac Mathieu Valbuena odlučili su se pozabaviti s 'damama noći'. Da sad ne ulazimo u detalje, zna se da postoji neka tamo snimka, na kojoj se očito nalazi spomenuti Valbuena, pošto je isti optužio Benzemu da ga ucjenjuje snimkom seksa. 

Savez 'pijetlova' bio je nemilosrdan. Benzema je zaradio suspenziju iz reprezentacije i nakon Eura u Francuskoj, propustit će i SP u Rusiji. Ipak, Francuzima neće nedostajati napadačkog arsenala. Benza će u vršku napada odmijeniti Chelseajev Olivier Giroud, a krilni igrači Mbappe, Lemar i Griezmann u svojim su klubovima pokazali da itekako znaju tresti suparničke mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images

Francuska, Karim Benzema

FOTO: AP Images

Treba napomenuti i kako je jedan od najboljih francuskih mladih veznjaka, PSG-ov Adrien Rabiot, sam odbio put u Rusiju zbog, kako je navodno sam rekao francuskim medijima, podređene pozicije koju ima u reprezentaciji u odnosu na suparnike u veznom redu Pogbu, Kantea i Matuidija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svjetskim prvenstvima 'tricolori' će u Rusiji nastupiti 15. put, a jedino zlato osvojili su na domaćem terenu 1998., kada su u polufinalu stradali vatrene, a u finalu moćni Brazil predvođen 'il Fenomenom'. Je li došlo vrijeme da se Francuska ponovno popne na krov svijeta? 

>>ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA Urugvajci apsolutni favoriti skupine A, Ruse će nositi euforija, a Egipćani ovise o Salahu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA Španjolci iz skupine B kreću po iskupljenje, Ronaldo u Rusiji lovi status nacionalnog heroja 

Australija 

Izbornik: Bert Van Marwijk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Ryan (Brighton & Hove), Jurman (Suwon Bluewings), Degenek (Yokohama), Sainsbury (Grasshopper), Jedinak (Aston Villa), Miligan (Al-Ahli), Behich (Bursaspor), Leckie (Hertha), Mooy (Huddersfield), Rogić (Celtic), Cahill (Millwall)

Rijetko koja nacija van Europe i Južne Amerike je toliko redovita na završnicama svjetskih prvenstava poput Australije. 'Klokani' u azijskim kvalifikacijama, uz dužno poštovanje ostalim reprezentacijama, jednostavno nemaju pravog takmaca, no na završnim turnirima zbog manjka kvalitete nikako ne uspijevaju doći do većeg rezultata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, ovaj ciklus su se morali pošteno namučiti za Mundijal. U posebnom sistemu azijskih kvalifikacija, Australci su prvu rundu završili su kao pobjednici skupine, a u drugoj su ostali treći iza Japana i Saudijske Arabije, pa su morali u dodatne kvalifikacije protiv Hondurasa

Ondje je apsolutni junak bio Mile Jedinak, 33-godišnji kapetan reprezentacije hrvatskih korijena, koji je u drugoj utakmici playoffa zabio hat-trick i odveo 'klokane' u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Jedinaka, postoji još jedan pojedinac kojeg svakako treba izdvojiti i koji bi u Rusiji mogao ući u povijest. Iako ima već 38-godina, Tim Cahill zaštitni je znak reprezentacije i Australci jednostavno ne mogu zamisliti SP bez njega. 

Zabije li u Rusiji, ući će u odabrano društvo igrača koji su zabijali na čak četiri svjetska prvenstva. U 105 nastupa u reprezentativnom dresu postigao je 50 zgoditaka. Koliko znači reprezentaciji, možda najbolje govori činjenica kako je u Milwallu ove sezone upisao tek 16 nastupa i nije zabio ni jedan pogodak, no u kvalifikacijskom ciklusu za Autralce ih je zabio - 11!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL

Tim Cahill

Tim Cahill(FOTO: Adam Davy/Press Association/PIXSELL)

Australce vodi nizozemski stručnjak Bert van Marwijk kojem iskustva ne nedostaje. 2010. godine u Južnoafričkoj Republici s tulipanima je izgubio finale Svjetskog prvenstva. Od Australaca možemo očekivati pokoju dobru predstavu, možda i poneki bod, no ništa više od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peru

Izbornik: Ricardo Gareca 

Prvih 11: Gallese (Veracruz), C. Ramos (Veracruz), Santamaria (Puebla), Advincula (BUAP), Trauco (Flamengo), Yotun (Orlando), Tapia (Feyenoord), Carillo (Watford), Flores (Aalborg), Cueva (Sao Paulo), Guerrero (Flamengo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peru će u Rusiji po peti put nastupiti na svjetskim prvenstvima. Teško je reći što očekivati od njih, u kvalifikacijama su prikazali kaotičnu formu, u 18 utakmica upisali su sedam pobjeda, pet remija i šest poraza, a zatim su u playoffu izbacili slabašni Novi Zeland. Ipak, pripreme su ponudile sasvim drukčiju krvnu sliku. Svi se sjećamo kako su nadigrali Hrvatsku na američkoj turneji, a u posljednjoj prijateljskoj utakmici pred put u Putinovu domovinu razbili su Saudijce s 3:0.

Kapetan je Paulo Guerrero, velika nada peruanskog nogometa koja je u ranim danima karijere nastupala za Bayern Munchen i HSV dok je klub bio u naponu snage. Nažalost po Peruance, Guerrero svoj veliki potencijal nikad nije u potpunosti ispunio i posljednjih šest godina igra u Brazilu, a trenutno je član Flamenga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedi istaknuti i Renata Tapiju, sjajnog zadnjeg veznog i standardnog člana Feyenoorda koji je prethodne sezone bio jedan od najboljih pojedinaca tog nizozemskog kluba u osvajanju prvog naslova prvaka nakon 18 godina. 

U Rusiju će ići i sada već legenda peruanskog nogometa i svojedobno jedno od najopasnijih krila Europe - Jefferson Farfan, koji je svoje najbolje partije pružio u dresu Schälkea, a ove je sezone u Lokomotivu iz Moskve ponovno pokazao sjajnu formu te skupa s našim Vedranom Ćorlukom podigao titulu ruskog prvaka nakon 14 godina suše u klubu. Iako već odavno nije igrač kakav je bio, Farfan će uvjetno rečeno, igrati 'kod kuće', što će mu predstavljati dodatni motiv, a njegovo iskustvo na ovakvim je turnirima neprocjenjivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jonas G?ttler/DPA/PIXSELL

Jefferson Farfan

Jefferson Farfan (FOTO: Jonas G?ttler/DPA/PIXSELL)

Da su neka vrhunska ekipa, i nisu, no Peruanci svakako mogu ugrabiti drugo mjesto u ovoj skupini, a o tome će ponajviše odlučivati dvoboji s Danskom i Australijom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska

Izbornik: Age Hareide 

Prvih 11: K. Scmeichel (Leicester), Kjaer (Sevilla), Vestergaard (Borussia M.), Christensen (Chelsea), S. Larsen (Udinese), Kvist (Kopenhägen), Delaney (Borussia D.), Eriksen (Tottenham), Poulsen (RB Leipzig), Sisto (Celta Vigo), Jorgensen (Feyenoord)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski prvaci iz 1992. godine na SP dolaze po velike stvari. Bez suzdržavanja uoči polaska u Rusiju domaćoj je javnosti to poručio Age Hareide, jedan od najcijenjenijih nogometnih stručnjaka na skandinavskim prostorima. Vodio je niz klubova iz švedske, norveške i danske prve lige, a pet je godina bio i izbornik norveške reprezentacije. 

Hareide doista ima pravo na takve izjave, jer Danci već dugi vremenski period na okupu nisu imali ovako moćnu ekipu. 

Vrata čuva Kasper Scmeichel, član Leicestera, engleskog prvaka iz 2016. godine te sin legendarnog Petera Schmeichela koji je i sam bio u reprezentaciji te 1992. godine kad je Danska doživjela svoj zenit. Obranu drže superiskusni Kjaer (Sevilla), Vestergaard (Mönchengladbach), i Christensen (Chelsea), a vezna linija sastavljena je od vrhunskih članova bundesligaša te defanzivnog veznog iz Deportiva Krohn-Dehlija i krila iz Viga, Pione Sista.

Ipak, glavni igrač ove reprezentacije svakako je Tottenhamov čarobnjak Christian Eriksen, koji je već tri, četiri sezone ponajbolji igrač Pocchetinove momčadi i ukoliko on prikaže igru s premijerligaških terena, Danci ne moraju brinuti za prolaz skupine. 

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Danska

Cristian Eriksen (FOTO: EXPA/PIXSELL) 

Eriksen će svojim loptama hraniti sjajnog napadača Feyenoorda Jorgensena, a tu je i 33-godišnji Yussuf Poulsen iz RB Salzburga, kluba koji je u posljednje dvije sezone postao hit Bundeslige.

Mnoge je iznenadilo što je s popisa otpala svojedobno najveća nada danskog nogometa - Nicklas Bendtner - koji se odlaskom iz Arsenala u Juventus prije par godina pretvorio u potpuno razočaranje. Zbog svojih pretencioznih izjava, među ostalima i kako je najbolji nogometaš na svijetu te kako Ibrahimović i C. Ronaldo ne mogu s njime u istu rečenicu, nogometna javnost mu je nadjenula posprdni nadimak lord Bendtner. Iako je lord bio redoviti sudionik danskih okupljanja tijekom kvalifikacija, u Rusiji za njega nema mjesta. 

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Danska

Nicklas Bendtner (FOTO: EXPA/PIXSELL)

Danci dakle, u Rusiju dolaze proći skupinu, a sudeći po izjavama njihovog izbornika i po mnogo veće stvari. Naša prognoza - teško mogu dalje od četvrtfinala, no uz fantastičnog Eriksena u veznom redu i još pokojeg klasnog individualca koje imaju na raspolaganju - nikad ne reci nikad.   

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo