bez obzira na toplo vrijeme / Od danas je na vašim vozilima obvezna zimska oprema!

Bez obzira na to što vremenske prilike nisu ni blizu zimskima, od danas je na vozilima obvezna zimska oprema. Od 15. studenog do 15. travnja, vozači je moraju imati na određenim cestama, čak i ako je sunčano. Prekršitelje čekaju visoke kazne.

14.11.2014.
18:49
VOYO logo

Riječki vulkanizeri zatrpani su poslom. Ljetne gume se skidaju, a zimske montiraju bez predaha.

"Zadnjih 15 dana je počela gužva, zakonski rok je, sutra je 15. Trebali bi svi završiti sa izmjenom guma, izmjena traje 15-ak minuta", objašnjava vulkanizer, Kristijan Kukec.

Da dobre gume čuvaju živu glavu prije nekoliko godina uvjerio se i Davor.

"Apsolutno, imao sam jedno takvo iskustvo i od tad sam rekao 'uvijek zimske gume', bez obzira na vrijeme jer nikad ne znaš gdje te može zakačiti ili hladno vrijeme ili ledena kiša ili snijeg", kaže Davor Obradović iz Rijeke.

Bez obzira na vrijeme, od danas do polovine travnja zimska oprema nužna je na na 1500 kilometara državnih i županijskih cesta te 840 kilometra hrvatskih autocesta. To znači od Zagreba prema Macelju, Bregani i Goričanu, isto tako u smjeru Slavonije, kroz Gorski kotar prema Rijeci i kroz Liku prema Dalmaciji.

Za vozače u gradu, zakon je jasan.

"Obveza nastaje tek kod nastupanja zimskih uvjeta", kaže voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU PG, Boris Skeledžić.

Zimska oprema uključuje četiri zimske gume ili ljetne profila najmanje četiri milimetra sa spremnim lancima u slučaju snijega.

"Sama zamjena, odnosno komplet usluga za sve četiri gume, je cirka 50-ak kuna pa do 100, a nove gume se kreću od 300 do recimo 1200 kuna", kaže voditelj prodajno servisnog centra, Damir Ivošević.

Uvijek ima onih koje prvi snijeg iznenadi pa je prošle zime takvima diljem zemlje naplaćeno 1200 kazni. Već sutra, s prvim danom zakonskog roka, kreću nove kontrole.

"Moram reći da neće biti tolerancije. Doista, vozači koji nemaju opremu, neka se ne upuštaju u tu avanturu", kaže voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Skeledžić.

Za fizičke osobe kazna je 700 kuna i isključenje iz prometa. Za pravne, od 5 tisuća do 15 tisuća kuna. Zimska oprema jeftinija je i sigurnija opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo