antikorupcijska akcija / Novi val uhićenja u FIFA-i: policija upala u hotel i odvela čelnike dva američka kontinenta

Image
Foto: Patrick Seeger/DPA/PIXSELL

U Švicarskoj su vlasti pokrenule novi val uhićenja te u policiju odvele nekoliko dužnosnika FIFA-e koji su odsjeli u hotelu u Zuerichu

3.12.2015.
8:09
Patrick Seeger/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Švicarske vlasti su u četvrtak ujutro pokrenule nekoliko uhićenja povodom velike antikorupcijske akcije u FIFA-i.

Više od 12 ljudi je uhićeno, što je povećalo istragu nogometnog multimilijarderskog krovnog tijela, potvrdila je glavna tužiteljica Loretta Lynch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka uhićenja dogodila su se u luksuznom hotelu gdje su odsjeli FIFA-ini službenici u svibnju. Švicarska policija upala je u hotel Baur au Lac u šest ujutro, a menadžer hotela rekao je gostima da napuste predvorje zbog "ekstremne situacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je uhitila nekoliko dužnosnika FIFA-e, među kojima Alfreda Hawita iz Hondurasa, predsjednika Concacafa, predsjednika konfederacije nogometnog saveza Srednje Amerike, te Juana Angela Napouta iz Paragvaja, prvog čovjeka Conmebola, odnosno južnoameričkog nogometa. Spomenuti Hawit naslijedio je korumpiranog predsjednika Jeffa Webba, no čini se kako je samo nastavio praksu.

Optuženi su za reketarenje, pranje novca i prijevaru, potvrdile su službene vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićenja nisu provedena samo u hotelu, već je policija dužnosnosnike tražila i na drugim adresama.

Za napomenuti je i da je sam predsjednik FIFA-e suspendiran na 90 dana s predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem. Obojica su upleteni u korupcijski skandal u FIFA-i koji se istražuje u Švicarskoj i SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo