UZIMALI MILIJUNE / Novi korupcijski skandal u vrhu FIFA-e

Image

Navodno su trojica visokorangiranih dužnosnika u razdoblju od 1989. do 1999. godine uzimali milijune dolara mita od jedne propale agencije za prava prijenosa utakmica.

29.11.2010.
18:56
VOYO logo

Kako je u ponedjeljak objavio BBC, u vrhu krovne organizacije svjetskog nogometa FIFA-i trenutno sjede barem trojica dužnosnika s pravom glasa o domaćinstvu Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine, a za koje postoji osnovana sumnja da su tijekom proteklih nekoliko desetljeća primali mito.

Konkretno, spominje se propala tvrtka ISL, koja je svojedobno sklapala unosne ugovore s FIFA-om o pravima prijenosa utakmica i preprodaji FIFA-inog brenda, a o kojoj se proteklih godina već pričalo kao leglu korupcije, makar nikada ništa nije dokazano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC tvrdi da je dobio uvid u dosad tajnu platnu listu, iz koje proizlazi da su u razdoblju od 1989. do 1999. godine predsjednik južnoameričke nogometne konfederacije Nicolas Leoz, predsjednik brazilske konfederacije Ricardo Teixeira te potpredsjednik FIFA-e iz reda afričkih zemalja Issa Hayatou od gore spomenutog ISL-a primili ukupno više od deset milijuna američkih dolara mita kako bi upravo ta tvrtka sklopila unosne ugovore s FIFA-om.

Leoz je navodno primio 730.000 dolara, Hayatou oko 100.000 tadašnjih francuskih franaka, dok je Teixeira utržio oko 9.5 milijuna dolara preko računa fantomskih tvrtki povezanih s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od trojice nije htio komentirati ove optužbe, a i u FIFA-i zasad šute.

Riječ je o drugom velikom korupcijskom skandalu u toj nogometnoj organizaciji ove godine. Prije nekoliko mjeseci britanski "Sunday Times" otkrio je kako su dvojica visokorangiranih FIFA-inih dužnosnika uzimala novac u zamjenu za glasove o domaćinstvu svjetskih prvenstava. Njima je u međuvremenu oduzeto pravo glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo