SADA NAPOKON ZNAMO / Logo Lige prvaka jedan je od najpoznatijih na svijetu, no znate li što predstavlja osam zvjezdica na njemu?

Image
Foto: Profimedia

Osam zvjezdica predstavlja osam najboljih momčadi koje su se natjecale u prvoj Ligi prvaka 1992. godine

3.10.2023.
19:40
Profimedia
VOYO logo

Liga prvaka najelitnije je nogometno natjecanje i klubovi često žrtvuju uspjeh u domaćem prvenstvu ili kupu nauštrb boljeg uspjeha u Ligi prvaka. Za one najuspješnije je tu pozamašna financijska nagrada, ali i poštovanje i prestiž.

Image
NOVO-STARO LICE /

Ništa od Jurčića u Mariboru: Na klupu sjeda igračka legenda sa gotovo 300 nastupa za klub

Image
NOVO-STARO LICE /

Ništa od Jurčića u Mariboru: Na klupu sjeda igračka legenda sa gotovo 300 nastupa za klub

Real Madrid je rekorder s čak 14 titula, a slijede ga Milan sa sedam i Liverpool te Bayern sa šest. Natjecanje je popularno diljem svijeta, ne samo u Europi, a logo Lige prvaka jedan je od najpoznatijih na svijetu, čak i za one koji nisu toliko u svijetu nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jeste li se ikad pitali zašto je baš osam zvjezdica na logu?

Osam zvjezdica predstavlja osam najboljih momčadi koje su se natjecale u prvoj Ligi prvaka 1992. godine. Rangers, Marseille, AC Milan, IFK Goteborg, Club Brugge, Porto, CSKA Moskva i PSV Eindhoven odmjerili su snage tijekom prvog izdanja natjecanja na kojem su glavne zvijezde bili Romario, Marco van Basten, Rudi Voller, Ally McCoist...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncept natjecanja je bio potpuno drugačiji od onog kakvog poznajemo već godinama. Tada je osam momčadi bilo podijeljeno u dvije skupine po četiri, a nakon međusobnih utakmica kod kuće i u gostima, pobjednici skupina plasirali bi se u finale.

Škotskom Rangersu 'za dlaku' je izmaknuo plasman u prvo finale Lige prvaka protiv Milana nakon što su završili drugi u skupini, jedan bod iza Marseillea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marseille je osvojio skupinu nakon tri pobjede i tri remija, dok je Rangers bio drugi nakon dvije pobjede i četiri remija.

U drugoj skupini Milan je bio prvi nakon svih šest pobjeda, a švedski IFK Goteborg završio je na drugom mjestu s učinkom od tri pobjede i tri poraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu, koje je održano na Olympiastadionu u Münchenu u Njemačkoj, Marseille je slavio 1-0 zahvaljujući golu Basilea Bolija.

Spektakularni KSW 87 ekskluzivno 14. listopada samo na stream platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 4. studenoga stiže u Beograd, a revanš Croate i Vase pratite ekskluzivno na platformi Voyo

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo