Gospodo iz Dinama, pobogu, zašto ovo radite?

29.11.2013.
10:01
VOYO logo

Podsjetimo, navijači iz Zagreba i Splita odlučili su se suprotstaviti HNS-ovom pravilniku o vaučerizaciji za gostujuće navijače, dogovorili su se da će, unatoč tradicionalnoj netrpeljivosti, pomoći jedni drugima. Torcidaši su BBB-ima prije nekoliko tjedana kupili ulaznice za utakmicu RNK Splita i Dinama u Parku mladeži, a potom su Zagrepčani uzvratili Splićanima za dvoboj njihovog Hajduka u Sigetu protiv Hrvatskog dragovoljca.

Na red je došao i najveći hrvatski nogometni derbi. Budući da Torcida ne smije na svoj Jug na Maksimiru, dogovor je bio jednostavan, BBB-i će biti smješteni na Istoku, a Torcidi će pritom osigurati ulaznice za Zapad uz jednu važnu napomenu, incidenta među rivalima ne smije biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u sve se to umiješao Dinamo, koji je odmah pokopao njihov plan. Još u utorak je na službenoj stranici kluba objavljeno da taj planirani scenarij neće biti moguć.

"Ulaznice za tribinu Zapad mogu kupiti isključivo članovi GNK Dinamo uz predočenje važeće članske iskaznice. Ovo se ne odnosi na djecu starosti do 15 godina koja ne moraju biti članovi kluba da bi kupila ulaznicu za tribinu Zapad", stoji na klupskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je tako navijače, tradicionalne rivale, ali i još veće neprijatelje svoje politike namjerno potjerao na istu tribinu, čini se, s naumom da ostvari ono – zavadi pa vladaj. Prvi dio plana se i dogodio. Dan poslije u javnost je procurila vijest da je došlo do promjene plana među navijačima, BBB-i su Torcidi počeli kupovati ulaznice za istočnu tribinu, tako da bi dojučerašnji neprijatelji trebali biti smješteni na istom mjestu, na istoj tribini. Zvuči jako riskantno, zar ne? No, obje su se strane ponovno zaklele da do incidenta neće doći, te napomenule 'da incident može izazvati samo i isključivo policija'.

U četvrtak je na Dinamovoj stranici objavljen novi tekst s pravilima ponašanja na stadionu, u kojem stoji da niti jedan navijač neće smjeti unijeti transparente i zastave s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjima kojima se iskazuje ili potiče mržnju, da ne smije pjevati pjesme ili dobacivati poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje, pa i to da ne smije imati maskirano lice kapom, maramom ili na bilo koji drugi način prikrivati svoj identitet. U protivnom će organizator, u ovom slučaju Dinamo, morati zatražiti pomoć policije i redara koji će primijeniti silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizator sportskog natjecanja obvezan je surađivati s tijelima vlasti, osobito policijom, u pogledu distribucije ulaznica i ukupnog reda na tribinama. U tu svrhu obvezan je ustrojiti redarsku službu", stoji u priopćenju kluba.

Navodno će policije na Istoku ovaj put biti u rekordnom broju, što u krajnjem slučaju zbog sigurnosti svih prisutnih na stadionu neće biti na odmet. No, naravno, i maloj je djeci jasno da se upozorenje Dinama, zapravo, odnosi na to da na istočnoj tribini na derbiju neće smjeti biti nijedna zastava i transparent koji upućuju na neslaganje s izvršnim predsjednikom Modrih, kao ni da se s Istoka neće smjeti čuti nijedan povik otpora prema njegovoj politici koju provodi u klubu i HNS-u. Je li moguće da Izvršni čeka upravo to? Žele li iz Dinama stvarno isprovocirati navijački nered da bi cijela nacija opet u njih uprla prstom i da bi svu pažnju skinuo sa svog imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodo iz Dinama, preklinjemo vas, ne provocirajte navijače, ni u kojem slučaju nemojte poticati incident, pustite BBB-e i Torcidu da održe svoje obećanje, da već sutra možemo napisati da se dogodio povijesni dan za hrvatski nogomet, da su Zagrepčani i Splićani zajedno na istoj tribini ispratili najveći nogometni derbi bez ijednog incidenta, jer upravo bi to bila najveća pobjeda nogometa!

"Građanska inicijativa 'Zajedno za Dinamo' i Udruga 'Naš Hajduk' pozivaju sve navijače Dinama i Hajduka koji će u nedjelju pohoditi Maksimir na korektno navijanje i zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jači smo od onih koji žele pažnju skrenuti s ključnih tema i boljki korumpiranog nogometa u Hrvata, a koji služi kao poligon za obiteljski posao jednog čovjeka. Nogometni moćnici i njihovi poltroni, koji, nažalost, uključuje i represivni aparat, prevršili su svaku mjeru i vrijeme je da im pokažemo da ih više ne želimo u našem nogometu.

Svima je poznato da će brojni navijači Hajduka u Zagreb doputovati bez famoznih vaučera, te će svoje mjesto potražiti na tribinama koje nisu predviđene za gostujuće navijače. Ne dajmo povoda za jačanje represije nad navijačima i nepotrebne javne psihoze. Pokažimo im svojim dolaskom i navijanjem da ne mogu uništiti jedinu glasnu oporbu kriminalu iz svečanih loža hrvatskih stadiona. Ne nasjedajmo na provokacije, budimo dostojanstveni i ne dopustimo da nas koriste za dizanje moralne panike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vaučerizacijom' tribina klubovima i policiji, a posebno uzurpatorima nogometa, omogućilo bi se slaganje listi nepodobnih. Primjer su popisi u rukama redara zagrebačkog Dinama, koji u najvećem dijelu sadrže osobe koje nemaju nikakve pravomoćne kazne. Takvo stvaranje pravnog i drugog kaosa u interesu je onih koji su od nogometa napravili unosan privatni posao, a one zbog kojih se nogomet i igra – navijače tretiraju kao građane drugog reda. Upravo oni onemogućavaju da obitelji s djecom ili bilo koji navijači koji nisu po njihovom ukusu dolaze na utakmice i vesele se igri koja odavno, nažalost, više nema veze sa sportom.

Ljudska prava ne prestaju na vratima stadiona! Neka nas zajedništvo kojim je stvarana naša Domovina vodi i u borbi protiv uzurpatora hrvatskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga 'Naš Hajduk' Građanska inicijativa 'Zajedno za Dinamo'"

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo