zaokret u najjačem natjecanju / Zaboravite na klasični termin Lige prvaka od 20:45, a neke promjene mogle bi naljutiti 'manje' klubove

Image
Foto: AP

Klasični termin početka utakmica od 20:45 tako uskoro odlazi u povijest, a novi termini slični su onima u kojima počinju i utakmice Europske lige, između 18:55 i 21 sat

27.2.2018.
15:09
AP
VOYO logo

Krovna europska nogometna organizacija UEFA usvojila je niz novih pravila vezanih uz najjače klupsko natjecanje na svijetu - Ligu prvaka - koja se počinju primjenjivati s početkom iduće sezone. 

Promjena koja prva upada u oči jest ona prema kojoj će se utakmice igrati u drukčijim terminima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasični termin početka utakmica od 20:45 tako uskoro odlazi u povijest, a novi termini slični su onima u kojima počinju i utakmice Europske lige, između 18:55 i 21 sat. 

Iduća promjena jest ona prema kojoj će četiri prvoplasirana kluba iz španjolske, engleske, njemačke i talijanske lige ostvariti direktni plasman u grupnu fazu natjecanja. Podsjetimo, dosad je vrijedilo pravilo prema kojem je četvrtoplasirana momčad iz nekog od tih nacionalnih prvenstava morala proći kvalifikacije, tj. sudjelovati u zadnjem kolu koje se često naziva i playoff. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dva će mjesta direktno imati Francuska i Rusija, a jedno Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Sljedeća dva kluba na ljestvici iz tih liga imat će izravan plasman u Europsku ligu baš kao i dva kluba iz Francuske. Međutim, momčadi iz slabijih liga i dalje će morati igrati kvalifikacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kvalifikacija, dogodit će se još jedna promjena na kojoj uvjetno rečeno 'manji klubovi' neće biti zahvalni.

Naime, povećava se broj klubova koji će se direktno plasirati u grupnu fazu natjecanja - dosadašnji broj 22 penje se na 26, što znači da će kroz kvalifikacije u Ligu prvaka moći ući tek šest klubova, umjesto dosadašnjeg sistema po kojem je kroz kvalifikacije u natjecanje moglo ući 10 klubova. Pravilo prema kojem momčadi koje ispadnu u zadnjem kolu kvalifikacija (playoffu) za LP direktno odlaze u Europsku ligu - ostaje na snazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin potvrdio je da se iduće sezone još uvijek ne planira uvesti video tehnologija u ovo natjecanje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo