VIDEO: / Hrvatska slavi! Ostvaren toliko željeni cilj!

Hrvatska futsal reprezentacija je u 3. kolu EP-a pobijedila Češku 5:4 i osvojila prvo mjesto u svojoj skupini C zbog čega ostaje u Splitu te u ponedjeljak u četvrtfinalu igra protiv Ukrajine!

4.2.2012.
14:06
VOYO logo

Hrvatska je u četvrtfinalu Europskog malonogometnog prvenstva! Naši su reprezentativci u drugom kolu skupine A pobijedili Češku 5:4 te osvojili prvo mjesto u skupini, što im u četvrtfinalu dovodi Ukrajinu za protivnika. Utakmica će se igrati u ponedjeljak u Splitu s početkom u 21 sat. Mećava i loše vrijeme i više su nego prepolovili posjetu splitskoj Spaladium Areni, ali to kao da je dodatno skinulo pritisak Hrvatskoj u odlučujućoj utakmici. Naši nisu smjeli izgubiti s više od jedan razlike da prođu dalje barem kao drugoplasirani (što bi im donijelo Španjolsku), ali već prve minute pokazale su da će to biti neka bolja, agresivnija i konkretnija Hrvatska, za razliku od prve utakmice s Rumunjima.

Prvo je junak prvog susreta Marinović zapucao lijepu prigodu, a onda smo poveli nakon što je Jakov Grcić ispremiješao češku obranu i prisilio njihovog igrača Kopeckog da si u 9. minuti ugura loptu u mrežu. Nakon toga, šanse naših nizale su se kao na pokretnoj traci. Suton, Novak, Jelinčić dvaput, pa ponovo Suton... No, semafor je i dalje pokazivao samo 1:0 za Hrvatsku, a s tim se rezultatom otišlo i na odmor. Dobru igru naši su igrači nastavili i u drugom dijelu. Igrala se 23. minuta kad je Dario Marinović primio jednu dugu loptu, a zatim hladnokrvno 'zavaljao' češkog vratara Gerčaka i zabio pogodak za 2:0. To je nagnalo Čehe da izvade vratara i zaigraju na sve ili ništa čak 17 minuta prije kraja, pa su nakon svega minute takve igre smanjili preko Beleja u 24. minuti. I nakon gola Česi su nastavili igrati bez vratara, složili su ponovo opasnu situaciju pred našim vratima, ali Hrvatska se spasila. Za vrijeme najveće opsade našega gola Frane Despotović je u 29. minuti presjekao jednu loptu na 8-9 metara u svojoj polovici, odmah opalio prema praznom golu i pogodio za 3:1. Uslijedila je mala uspavanka, nakon koje je u 35. minuti Kopecki snažnim i preciznim udarcem s oko 9-10 metara smanjio rezultat na 3:2, a samo dvije minute kasnije je Roman Mareš bio precizan i zabio za 3:3. No, samo 23 sekunde kasnije, Novak je zabio nakon slobodnog udarca za 4:3, a ubrzo zatim i Marinović je pogodio prazna češka vrata za 5:3. Ipak, Česi nisu odustajali, pa su u 38. minuti autogolom Novaka smanjili na 5:4. Mogao je Marinović u 39. minuti sve riješiti, išao je sam na vratara, ali je pogodio vratnicu, a kad se vraćao prema svom golu na njega je nasrnuo Frič, koji je za svoj nesportski i krajnje divljački potez dobio crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina A HRVATSKA - Češka 5-4 (Grcić 9, Marinović 23, 38, Despotović 29, Novak 37 / Belej 24, Kopecky 35, Mareš 37, Novak 38-ag) Redoslijed: 1. Hrvatska 6, 2. Rumunjska 3, 3. Češka 0 Skupina B Španjolska - Ukrajina 4-1 (Borja 4, Miguelin 16, Usin 18, 19 / Kike 32-ag) Redoslijed: 1. Španjolska 6, 2. Ukrajina 3, 3. Slovenija 0

Kraj utakmice! Hrvatska je ostvarila cilj te izbjegla putovanje u Zagreb i susret s moćnim Španjolcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' - Česi su zabili za 5:4, a Frič je nepotrebno izgubio živce i dobio cveni karton. Ljuti navijači su ubacili nekoliko predmeta u teren.

37' - Novak je zabio svoj prvi gol na EP-u za novo vodstvo Hrvatske! Odmah nakon toga je i Marinović zabio za 5:3!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36' - Despotović je imao situaciju 'jedan na jedan', ali nije zabio. Na drugoj strani su mrežu zatresli Česi za 3:3.

35' - Kopecký je zabio za 3:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33' - Marinović je opet 'ispremiješao' češku obranu, no njegov udarac je završio pokraj vratnice.

32' - Češka je odigrala dobru akciju, ali nije uspjela zabiti. Hrvatska je sada imala dosta sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28' - Česi su kažnjeni zbog igre bez golmana. Despotović je primio loptu, opalio preko cijelog terena i zabio u praznu mrežu!

24' - Česi su pozvali time-out, a sada igraju bez golmana te su smanjili vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23' - Marinović se poigrao sa češkom obranom, zabio za 2:0 i približio Hrvatsku četvrtfinalu EP-a!

22' - Rešetar je pucao, ali točno u ruke hrvatskog vratara Jukića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21' - Počeo je nastavak utakmice!

Kraj prvog poluvremena. Hrvatska je bila bolja u prvom poluvremenu i na odmor zasluženo odlazi s vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19' - Sjajna prilika za Novaka koji je htio predriblati vratara, no nije uspio.

17' - Češka je pozvala time-out u samoj završnici prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16' - Nova sjajna prilika za Hrvatsku, no Jelovčićev pokušaj je završio u vratnici.

13' - Kakva prilika za Hrvatsku. Česi su izgubili loptu, a Suton nije iskoristio poklon te je s par metara pogodio vratara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12' - Marinović se probio po desnoj strani i pucao, no češki vratar je spriječio njegov pokušaj.

9' - Grcić je u elementu. Sada je dugu loptu dočekao na 'škarice', no iz teške situacije nije uspio pogoditi mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8' - Hrvatska je povela! Grcić je sjajno 'okrenuo' svog čuvara i pucao, a lopta se odbila od češkog igrača i završila u mreži.

7' - Hrvatska je napravila pogrešku i izgubila loptu, no Mareš to ipak nije naplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' - dobar pokušaj Čeha, ali vratar Jukić je obranio udarac.

4' - Stankovićevi igrači su odlično otvorili susret, ali mreža se još ne trese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3' - Hrvatska je ukrala loptu i krenula u kontranapad, ali nije uspjela zabiti za vodstvo.

1' - Počela je utakmica, Hrvatska igra u najjačem sastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intonirane su nacionalne himne i očekuje se početak utakmice.

Split je zameten velikim snijegom, a do hrvatskih reprezentativaca u hotelu jednostavno se ne može doći, odsječeni su od svijeta. No, to ništa ne mijenja uoči utakmice stoljeća za hrvatsku malonogometnu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska protiv Češke (20.30 sati) igra za prvo mjesto u skupini, samim tim dobila bi i lakšeg protivnika u četvrtfinalu, izbjegla neprikosnovene Španjolce i ostala u Splitu. Prostora za kalkulacije je dosta, ali izbornik Mato Stanković ne opterećuje se brojkama.

"Naš je cilj i prije EP-a bilo prvo mjesto u skupini. Voljeli bismo mi, naravno, da je Češka izbacila Rumunjsku, pa da imamo siguran prolaz, da se u našem dvoboju s njima odlučuje samo o prvome mjestu. Ma, ništa se ne mijenja, idemo na pobjedu protiv Češke, s kojom godinama imamo negativan omjer. Bilo kakvo kalkuliranje, čuvanje rezultata, moglo bi nam se osvetiti. Mladi smo, neiskusni, ali imamo znanje i karakter. Imamo i fantastičnu podršku navijača. Vjerujem u momčad", kaže Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik je dva dana svoje izabranike 'kljukao' snimkama utakmica Češke tako da hrvatski igrači znaju sve o teškom rivalu. "Poznajemo ih odlično, oni su službeno treća momčad Europe. Vidio sam sve njihove utakmice u posljednjih godinu dana. Odličnu igraju napadački, imaju sjajnu kontru. Puno je tu kvalitetnih pojedinaca poput Rešetara, braće Mareš, Novotnyja...", govori Stanković.

No, bez obzira na kvalitete Češke, dojam je da će u toj utakmici sve ovisiti o našima. Spaladium arena trebala bi biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Može li pritisak s tribina negativno djelovati na Hrvatsku? "Svjesni smo pritiska, ali ne plašimo ga se. U stvari, pune tribine čine nas jačima, želim Hrvatsku kakva je bila u drugom poluvremenu utakmice protiv Rumunjske", kaže Stanković. Naši se ne boje igara i igrica, a sa Česima smo već imali neugodno iskustvo. "Znam na što mislite, čuo sam da je Fousek, vrlo utjecajan član UEFA-ine delegacije, stigao u Split. Jako se dobro sjećamo utakmice s Češkom kada smo dvije minute prije kraja vodili s 1:0, a i neodlučeno nas je vodilo na EP, ali na koji nismo otišli jer je na kraju bilo 1:2. Takav scenarij ne može se dogoditi kada ste domaćin. Ne vidim način kako bi, u slučaju takvih igrica, utakmica uopće završila", kaže Stanković.

Hrvatski reprezentativci su na udaru navijača, svi zovu za ulaznice, a izbornik je igračima zabranio bilo kakve razgovore o ulaznicama. Uostalom, gotovo su sve prodane, Spaladium arena spremna je svjedočiti najvećem uspjehu hrvatskog malog nogometa!

Split je zameten snijegom, promet je u kolapsu, ali UEFA i HNS su se pobrinuli da svi ljubitelji futsala uspješno stignu do Spaladium Arene. S tri polazne točke s rubnih dijelova Splita navijače će voziti autobusi.

"Obavještavamo građane Splita kako će večeras već od 18,00 sati biti organiziran prijevoz autobusima do Spaladium Arene i to s tri polazne točke iz rubnih dijelova grada, s Mertojaka, Pujanki i Brda. Arena će biti otvorena već od 18,30 sati", poručuju iz HNS-a. 1. Mertojak (zgrada HEP-a) - Poljičkom do zgrade Depadansa, pa desno Ulicom Slobode preko Gripa prema Slobodnoj Dalmaciji i Ulicom Hrvatske mornarice do Spaladium Arene. 2. Pujanke (križanje Vukovarske i Pujanki). Vukovarskom ulicom do Dubrovačke, desno do kržanja s Domovinskog rata, pa Put Stinica i Put Supavla do Spaladium Arene. 3. Brda (Hercegovačka), Hercegovačkom do Tehničkog pregleda, pa lijevo Solinskom u Domovinskog rata, desno do Slobodne Dalmacije, pa Ulicom Hrvatske mornarice do Spladium Arene... Autobusi će nositi oznaku FUTSAL - Spladium Arena, važno je napomenuti da su manjeg kapaciteta od gradskih autobusa pa pozivamo sve one koji imaju ulaznice i žele nazočiti večerašnjoj utakmici da već od 18,00 sati budu na autobusnim stanicama kako bi se izbjegle gužve. Istim linijama će već 10 minuta nakon utakmice autobusi vraćati građane kućama. Arena će biti otvorena već od 18,30 sati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo