Veliki skandal za kraj godine: 'Je li u pitanju Šimunićevo prenaglašeno domoljublje'?

31.12.2014.
9:02
VOYO logo

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, bivšem hrvatskom reprezentativcu, i kapetanu Dinama Joeu Šimuniću, zabranjeno je sudjelovanje na humanitarnom malonogometnom turniru na splitskim Gripama Četiri kafića. To je itekako izazvalo bijes braniteljskih Udruga u Splitu. Koordinacija udruga borbenih postrojbi Splita (Udruge Veterana 4. Gbr., specijalne policije BATT Split, Veterana 141. br HV, Veterana 114. br. HV, Veterana Vojne policije HV, Veterana 158. br. HV i 6. dp HV, Veterana IX bojne HOS-a), Udruga HVIDR-a Split, Udruga roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu Split i Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Split oglasila se priopćenje za javnost oko nedolaska Josipa Šimunića u Split i nastupa na turniru 'Četiri kafića'.

"Da se jedna plemenita akcija i hvale vrijedan događaj mogu zasjeniti svjedoči nedavni skandal vezan za humanitarni malonogometni turnir "Memorijal Dina Petrinovića - turnir Četiri kafića" odigran 26. prosinca 2014. godine na splitskim Gripama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, tradicionalni humanitarni malonogometni turnir "Četiri kafića" svake se godine u vrijeme božićnih blagdana održava u spomen na pokojnog Dina Petrinovića, a sav prihod od prodanih ulaznica donira se najpotrebitijima.

Braniteljske udruge grada Splita koje i same u svom djelovanju promiču vrijednosti humanitarnosti, solidarnosti i socijalne osjetljivosti pozdravljaju ovakve manifestacije kojima je krajnja svrha i konačni cilj pomaganje najugroženijim članovima društva. Kao što je poznato, u sastavima koje se natječu nastupaju mnoga poznata imena hrvatskog nogometa od kojih mnogi igraju ili su igrali u poznatim europskim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnjem turniru je bio pozvan i trebao je nastupiti ponajbolji hrvatski nogometaš i reprezentativac Joe Šimunić, koji se rado odazvao organizatorima, želeći i sam dati svoj obol u pomaganju štićenicima Udruge Mir, koja skrbi o izrazito osjetljivoj populaciji.

No, Joe nije nastupio, jer je 'zamoljen' da ne dolazi zbog najave da bi turnir mogao biti i prekinut ukoliko se on pojavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo u međuvremenu saznali ta "zamolba" upućena preko posrednika došla je od ljudi okupljenih u udruzi "Naš Hajduk".

Kakvi su motivi i razlozi osoba koje na jedan ovakav drzak, neprimjeran i nedopustiv način onemogućuju igranje jednom vrhunskom nogometašu i čestitom domoljubu ostaje za nagađati. Je li razlog leži u činjenici što je bivši igrač Dinama ili je, pak, u pitanju njegovo prenaglašeno domoljublje ili je u pitanju nešto treće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, ovaj skandalozan postupak je za svaku osudu i nije ni približno na tragu i duhu onoga što u posljednje vrijeme propovijedaju u toj udruzi.

Hrvatski branitelji, koji su se, između ostalog, u Domovinskom ratu borili za slobodu, čast i dostojanstvo svakog pojedinca u slobodnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj oštro osuđuju postupak uskraćivanja slobode osobi Joe Šimunića da nastupi na gore navedenom memorijalnom i humanitarnom turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalosti činjenica da je takva zabrana došla iz udruge koja u svom nazivu sadrži i ime Hajduk, kluba koji svojim ugledom i slobodarskom tradicijom na najuvjerljiviji način više od sto godina promiče vrijednosti za koje su se u Domovinskom ratu borili i hrvatski branitelji - navode u prioćenju branitekljske udruge", stoji u priopćenju.

Nije se dug čekalo na odgovor navijača, točnije Udruge "Naš Hajduk". Hajdukove pristaše žestoko odbacuju takve optužbe, pa makar bili, kako oni kažu, i Mamićevi plačenici u pitanju. Njihovo priopćenje također donosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano za prozivanje Udruge Naš Hajduk za nedolazak Josipa Šimunića na turnir Četiri kafića u priopćenju dijela splitskih braniteljskih udruga, najoštrije odbacujemo takve optužbe.

Naš dosadašnji rad jasno govori da se ne služimo takvim metodama i da se borimo protiv zabrana, a posebno onih koje ograničavaju kretanje i govor, čak i kad su Mamićevi plaćenici u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, još jednom naglašavamo da Udruga Naš Hajduk i naša borba za ozdravljenje hrvatskog nogometa nemaju apsolutno nikakve veze s politikom, političkim strankama ili ideološkim prepucavanjima, a pogotovo ne s aktualnom predizbornom kampanjom.

Upravo suprotno, i dalje ćemo se snažno zalagati za uklanjanje utjecaja politike i kriminala u nogometu i sportu općenito. Što je, vjerujemo, očekivanje ogromne većine hrvatskog društva pa tako i braniteljske populacije", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo