VATRENI NA EURU: / Prvo spektakl s Englezima na Wembleyu, onda protiv Češke u Glasgowu. Čeka se treći, moguć je okršaj i sa Srbijom

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

Na ždrijebu u Bukureštu prisustvovala je i hrvatska delegacija predvođena predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i izbornikom Zlatkom Dalićem

30.11.2019.
19:07
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu 2020. godine igrat će u skupini D zajedno s reprezentacijama Engleske i Češke, te pobjednika play-offa između Škotske, Izraela, Norveške i Srbije odlučeno je na ždrijebu koji je u subotu održan u Bukureštu.

Hrvatska će prvu utakmicu igrati 14. lipnja protiv Engleske na Wembleyju, u drugom kolu ćemo 19. lipnja igrati protiv Češke u Glasgowu, a u trećem kolu 23. lipnja ponovo u Glasgowu protiv pobjednika play-offa C, jedne od reprezentacije iz kvarteta Srbija, Norveška, Škotska i Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U polufinalu, koje je na rasporedu 26. ožujka, će igrati Norveška i Srbija, te Škotska i Izrael, a finale je 31. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti Euro za Vatrene

Bit će to šesto europsko prvenstvo za hrvatsku vrstu, pri čemu peto u nizu.

I dok smo na svjetskim prvenstvima dva puta zadivili svijet osvojivši srebro prošle godine u Rusiji, te broncu 1998. u Francuskoj, na europskim prvenstvima Hrvatska nema niti jedan plasman bolji od četvrtfinala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatreni" su do sada najdalje dogurali na svom prvom EP-u 1996. u Engleskoj, te na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale. Na posljednjoj europskoj smotri u Francuskoj 2016. ispali smo u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini (2004, 2012).

Poludirigirani ždrijeb

Svjetski doprvaci bili su smješteni u drugu jakosnu skupinu, a kako je ždrijeb bio 'poludirigiran' znalo se da će "Vatreni" igrati u jednoj od skupina u kojoj su nositelji Italija, Engleska, Njemačka ili Španjolska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se EURO igra u 12 zemalja, reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir, a ujedno su i domaćini, automatski su svrstane u svoje skupine. Tako je i prije početka ždrijeba bilo poznato da će u skupini B igrati Belgija, Rusija i Danska, dok će u skupini C igrati Ukrajina i Nizozemska.

Od 12. lipnja do 12. srpnja

Bilo je još nekoliko restrikcija. Zbog političkih razloga u istoj skupini nisu mogli biti izvučeni BiH i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Srbija i Kosovo, te Rusija i Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EURO će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine, a UEFA je u čast 60. obljetnice održavanja prve europske smotre, odlučila da se ovaj EP igra diljem "Starog kontinenta". Domaćini prvenstva bit će London, München, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao i Budimpešta.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, a posljednja četiri sudionika doznat ćemo nakon dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina smrti D

Plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svake skupine plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

UEFA je odredila da će otvaranje biti u Rimu 12. lipnja utakmicom Turska - Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako najteža skupina D u kojoj će igrati Njemačka, Portugal, Francuska i pobjednik play-offa A ili D.

Španjolci jedini obranili

Na dosadašnjih 15 europskih smotri slavilo je 10 reprezentacija, najviše Njemačka i Španjolska po tri puta. Francuska ima dva naslova, a titulom europskih prvaka okrunili su se i SSSR, Italija, ČSSR, Nizozemska, Danska, Grčka i Portugal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su jedini u povijesti koji su uspjeli obraniti naslov (2008, 2012).

Naslov europskog prvaka iduće godine branit će Portugal koji je u finalu nakon produžetaka pobijedio Francusku sa 1-0 golom Edera u 109. minuti. Na putu do europskog trona Cristiano Ronaldo i društvo su u osmini finala izbacili Hrvatsku golom Quaresme u 117. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Himna na proljeće

Popularnom nizozemskom DJ-u Martinu Garrixu pripala je čast da snimi himnu za EURO, a osim službene himne, Nizozemac će raditi i "walkout" izvedbe za svaku utakmicu te glazbu za službene emisije.

"Velika je čast biti izabran kao autor koji će snimiti službenu himnu za EURO. Zaista sam ponosan. Iduće EP će zbližiti obožavatelje nogometa jer se po prvi puta održava u čak 12 gradova i zato se nadam da će moja glazba učiniti da se svi ljudi osjećaju kao dio ove nogometne priče. Pokušat ću uhvatiti emocije navijača," kazao je mladi Nizozemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma će biti objavljena na proljeće iduće godine, a prvi puta će ju Garrix uživo izvesti 12. lipnja tijekom otvaranja Europskog prvenstva na stadionu Olimpico u Rimu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ždrijeb Europskog prvenstva


Skupina A

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija

Švicarska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska

Wales

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Skupina B

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija

Rusija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska

Finska


Skupina C

Ukrajina Nizozemska

Austrija

(Gruzija, Sj. Makedonija, Kosovo ili Bjelorusija)


Skupina D

Engleska

Hrvatska

Češka

(Srbija, Škotska, Norveška ili Izrael)


Skupina E

Španjolska

Poljska

Švedska

(BiH, Slovačka, Irska ili Sj. Irska)


Skupina F

Njemačka

Francuska

Portugal

(Island, Rumunjska, Bugarska ili Mađarska)


18.55 Gotov je ždrijeb.

18.50 Izvlači se četvrta jakosna skupina. U njoj su i skupine play-offa preko Lige nacija. U skupini s Hrvatskom bit će pobjednik skupšine u kojoj su Srbija, Škotska, Norveška ili Izrael.

18.40 Turska ide u skupinu A, otvorit će cijelo prvenstvo utakmicom s Italijom. Austrija u skupini C. Češka je ušla u skupinu D, u kojoj je Hrvatska i Engleska. Portugal je izvučen u skupinu F s Francuskom i Njemačkom. To će biti nova skupina smrti.

18.38 Francuska je izvučena u skupinu F s Njemačkom.

18.37 Hrvatska je u skupini D i prvu utakmicu će igrati s Engleskom.

18.36 Švicarska ide u grupu A, Nizozemska u skupini C, Rusija u grupi B.

18.35 Počinje izvlačenje druge jakosne skupine, u kojoj je Hrvatska! Kuglice će izvlačiti Ruud Gullit.

18.34 Belgija u skupini B, a Engleska u grupi D, Italija u skupini A, što se već znalo.

18.33 Njemačka u skupini F.

18.32 Druga je izvučena Španjolska, ide u skupinu E.

18.31 Prva je izvučena Ukrajina za koju se znalo da će biti u skupini C.

18.30 Krenulo je izvlačenje kuglica.

18.17 Trenutno se pokazuje video kojim se predstavljaju gradovi domaćini.

18.15 Himnu prvenstva napisao je poznati nizozemski DJ Martin Garrix koji se pojavio na pozornici i rekao da je svojom pjesmom htio uhvatiti nogometne emocije.

18.10 Završen je plesni performans kojim je počela ceremonija, voditelji sada objašnjavaju kako će izgledati izvlačenje.

18.00 Krenula je ceremonija ždrijeba, traje uvodni program u Bukureštu.

17.50 Za neke reprezentacije se već zna u kojim će grupama igrati, svi od 12 domaćina će domaćini igrati kod kuće, što je izazvalo kritike, a jedan od kritičara bio je bellgijski nogometaš Kevin de Bruyne.

17.10 Još nas manje od sat vremena dijeli do početka ždrijeba.


U subotu u 18 sati u Romexpou u Bukureštu bit će održan ždrijeb skupina Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine na kojem će nastupiti i hrvatska reprezentacija.

Svjetski doprvaci smješteni su u drugu jakosnu skupinu, a kako će ždrijeb biti 'poludirigiran' već sada se zna da će "Vatreni" igrati u jednoj od skupina u kojoj su nositelji Italija, Engleska, Njemačka ili Španjolska.

EURO će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine, a UEFA je u čast 60. obljetnice održavanja prve europske smotre, odlučila da se ovaj EP igra diljem "Starog kontinenta", točnije u čak 12 gradova u 12 zemalja.

Galerija

Image

[FOTO] NA OVIM ĆE SE STADIONIMA IGRATI EURO: O ovakvim zadnjima u Hrvatskoj možemo samo sanjati

Image

[FOTO] NA OVIM ĆE SE STADIONIMA IGRATI EURO: O ovakvim zadnjima u Hrvatskoj možemo samo sanjati

Domaćini prvenstva bit će London, München, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao i Budimpešta, a bit će to šesto europsko prvenstvo za hrvatsku vrstu pri čemu peto u nizu.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

19.11.2019., Stadion Aldo Drosina, Pula - Zagrijavanje igraca uoci prijateljske nogometne utakmice, Hrvatska - Gruzija. Hrvatski izbornik Zlatko Dalic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Gdje ga gledati?

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, a posljednja četiri sudionika doznat ćemo nakon dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu u ožujku.

Za hrvatske navijače bila bi najbolja skupina F u kojoj je nositelj Njemačka, a utakmice će se igrati u Munchenu i Budimpešti, što bi značilo da "Dalićeve trupe" praktički igraju na domaćem terenu.

Na ždrijebu u Bukureštu prisustvovat će i hrvatska delegacija predvođena predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i izbornikom ZlatkomDalićem.

UEFA je odredila da će otvaranje biti u Rimu 12. lipnja, a polufinala (7 i 8. srpnja) i finale (12. srpnja) igrat će se u Londonu.

Ždrijeb možete pratiti na Prvom programu HTV-a.

Jakosne skupine

PRVA SKUPINA: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španjolska

DRUGA SKUPINA: Francuska, Poljska, Švicarska,HRVATSKA, Nizozemska, Rusija

TREĆA SKUPINA: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

ČETVRTA JAKOSNA SKUPINA: Finska, Wales, Pobjednik playoff A, Pobjednik playoff B, Pobjednik playoff C, Pobjednik playoff D

Sve moguće kombinacije

SKUPINA A (Rim, Baku) Italija Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA Portugal / Turska / Austrija / Šedska / Češka Finska / Wales

SKUPINA B (St Petersburg, Kopenhagen) Belgija Rusija Danska Finska / Wales

SKUPINA C (Amsterdam, Bukurešt) Ukrajina Nizozemska Portugal / Turska / Austrija / Švedska / Češka Pobjednik play-offa A ili D

SKUPINA D (London, Glasgow) Engleska Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA Portugal / Turska / Austrija / Šedska / Češka Pobjednik play-offa C

SKUPINA E ((Bilbao, Dublin) Španjolska Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA Portugal / Turska / Austrija / Šedska / Češka Pobjednik play-offa B

SKUPINA F (Munchen, Budimpešta) Njemačka Francuska / Poljska / Švicarska / HRVATSKA Portugal / Turska / Austrija / Šedska / Češka Pobjednik play-offa A ili D

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo