VATRENE ČEKA GOTOVO NEVJEROJATNA SITUACIJA NA EURU: / Evo zašto je Hrvatskoj puno bolje da skupinu završi na drugom mjestu

Image

Iako je možda malo rano za kalkulacije, moramo se zapitati je li Vatrenima bolje završiti skupinu na vodećem mjestu ili možda na poziciji niže

18.5.2021.
8:39
VOYO logo

Za manje od mjesec dana počinje taj dugoočekivani i zbog pandemije koronavirusa odgođeni nogometni Euro. Hrvatska nogometna reprezentacija dobila je podosta tešku skupinu s Engleskom, Škotskom i Češkom i dakako uz Engleze su Vatreni favoriti skupine.

Iako je možda malo rano za kalkulacije, moramo se zapitati je li Vatrenima bolje završiti skupinu na vodećem mjestu ili možda na poziciji niže? Novi format natjecanja s 24 reprezentacije, koji je uveden na Euru 2016. godine, stvorio je podosta komplikacija pri ulasku u nokaut-fazu. Čak 16 reprezentacija može proći dalje iz skupine, odnosno prolaze po prve dvije iz svake skupine plus još četiri najbolje trećeplasirane ekipe i zbog toga se reprezentacije ne mogu uparivati kao što se mogu na, recimo, SP-u. Odnosno, prvoplasirana momčad ne mora nužno igrati protiv drugoplasirane iz druge skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina D, u kojoj se nalazi Hrvatska, neće imati lak put do završnice natjecanja. Naime, prvoplasirani iz skupine D križa se sa Skupinom F koja slovi za "skupinu smrti" jer u njoj igraju Francuska, Portugal, Njemačka i Mađarska. Dok, recimo, drugoplasirana momčad skupine D ide na nešto slabiju skupinu E u kojoj igraju Španjolska, Švedska, Poljska i Slovačka.

Image

27.03.2021., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Kvalifikacije za FIFA Svjetsko prvenstvo u Katru 2022., skupina H, 2. kolo, Hrvatska - Cipar. Zlatko Dalic, Borna Barisic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Bolje biti drugi nego prvi

Dakle, ako favoriti skupina F i E budu prvi, de facto je onda bolje biti drugoplasirani u Skupini D nego prvoplasirani jer Portugal, Francuska i Njemačka trenutno su puno opasnije momčadi od Španjolske koja strahovito oscilira i ne igra baš najbolji nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sada, kada su u pitanju trećeplasirane ekipe u grupnoj fazi, one neće znati svoje protivnike sve dok se ne odigraju baš sve utakmice faze po skupinama. Trećeplasirani iz skupine u kojoj se nalazi Hrvatska ide na pobjednika skupina B, C ili E, ovisi o poretku na ljestvici trećeplasiranih.

Hrvatska je već imala priliku na svojoj koži osjetiti tu nezgodnu situaciju s trećeplasiranima na Euru 2016. Tada je Island uspio savladati Austriju i umjesto da je Hrvatska igrača s njima, na kraju je igrala s Portugalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, neki zaključak bi bio da je Hrvatskoj možda uistinu bolje biti drugoplasirana momčad, ma koliko to suludo zvučalo, nego prvoplasirana momčad u svojoj skupini jer imat će relativno lakši put u nokaut fazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo