AJAX NAPRAVIO VELIKI KORAK PREMA FINALU LIGE PRVAKA: / Nizozemska bajka traje i dalje, pred Spursima je težak zadatak

Image
Foto: AFP, Jeroen PUTMANS / ANP

Ajax pred svoje navijače na polufinalni uzvrat donosi prednost 1-0

30.4.2019.
20:03
AFP, Jeroen PUTMANS / ANP
VOYO logo

U prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka nogometaši Ajaxa su u Londonu pobijedili Tottenham s 1-0 (1-0). Uzvrat se igra u Amsterdamu 8. svibnja. Pobjednički pogodak je za Ajax postigao je Donny van de Beek (15).

Sraz najvećih iznenađenja ovogodišnje Lige prvaka pripao je nizozemskoj momčadi koja je bila dominantna u prvih 20-tak minuta dvoboja, kada su i zabili gol. Prvi međusobni europski dvoboj Tottenhama i Ajaxa nakon čak 38 godina obilježili su izostanci najboljih napadača Engleza - Kanea i Sona, što se pokazalo i ključnim za ovaj dvoboj jer Tottenham nije stvorio nijednu izrazitu priliku, iako su u drugom dijelu pritisnuli Ajax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neres je mogao i povisiti

U 15. minuti Nizozemci su poveli nakon što je Ziyech pravovremeno uposlio van de Beeka, kome nije bilo teško pogoditi mrežu pored nemoćnog vratara Llorisa. Iako su postigli važan gol u gostima Ajax je nastavio s napadima, pa u 24. minuti Lloris nogom brani udarac van den Beeka iz blizine. Domaćini su najveću šansu propustili u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Alderweireld udarcem glavom zamalo prebacio vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 50. minuti vratar Ajaxa Onana brani volej Allija, a Totenham je posve preuzeo inicijativu u drugom dijelu. Ipak, u jeku napada Engleza Brazilac Neres je u 78. minuti imao "mat-situaciju", ali s desetak metara pogodio je vratnicu nakon dodavanja Tadića.

Barcelona - Liverpool u drugom polufinalu

U drugom polufinalnom paru u srijedu se sastaju Barcelona i Liverpool, a uzvrat je 7. svibnja na Anfieldu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale Lige prvaka je 1. lipnja u Madridu na stadionu Wanda Metropolitano.

Image
UŽASNA OZLJEDA VERTONGHENA: /

Krv se slijevala niz njegovo lice, trebao je pomoć pri izlasku s terena

Image
UŽASNA OZLJEDA VERTONGHENA: /

Krv se slijevala niz njegovo lice, trebao je pomoć pri izlasku s terena

TOTTENHAM - AJAX 0-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90+3. minuta: Kraj utakmice! Ajax slavi 1-0 pobjedu u Londonu protiv Tottenhama.

90. minuta: Igrat će se još tri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87. minuta: Huntelaar će odigrati posljednje minute utakmice za ajax. Izašao je Ziyech.

85. minuta: Nema još puno do kraja utakmice. Eriksen je malo prije sjajno ubacio, Alderweireld pucao glavom - iznad gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80. minuta: Pochettino mijenja - Davies i Foyth u igru, Rose i Trippier sele na klupu.

79. minuta: Vratnica! Malo je nedostajalo da Ajax, koji igra podređenu ulogu u nastavku igre, poveća svoje vodstvo. Neres je pogodio okvir gola. Lloris ništa tu ne bi mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

65. minuta: Malo smo toga vidjeli od Ajaxa u nastavku igre. Tottenham je dominantna momčad u ovim trenucima, no nedostaje im ono najvažnije u završnicama akcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

58. minuta: Tottenham je u nepunih 15 minuta drugog poluvremena imao jednak broj pokušaja kao u uvodnih 45 minuta - četiri.

53. minuta: Krasan je novi dom nogometaša engleske momčadi, a ista takva i podrška koja se spušta sa tribina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50. minuta: Hrabro je ušao Tottenham u nastavak, očito svjestan posla kojeg mora napraviti. Llorente je radio nered u i oko kaznenog prostora gostiju, ostaje prednost na strani Ajaxa. Odmah su uzvratili igrači nizozemske momčadi, situacija je bila obećavajuća...

46. minuta: Započelo je drugo poluvrijeme!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45+5. minuta: Završilo je prvo poluvrijeme prve polufinalne utakmice Lige prvaka, a zadovoljniji će na odmor Ajaxovi nogometaši. Zaslužena prednost nizozemskog sastava nakon što je ono najbitnije napravio Van de Beek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45. minuta: Sudački produžetak utakmice trajat će pet minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40. minuta: Ne može Vertonghen, zamjena je spremna - Sissoko.

35. minuta: U tijeku je prekid jer se ukazuje pomoć Vertonghenu koji je nakon jednog sudara sa Alderweireldom završio razbijenog nosa i krvavog lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28. minuta: Eto i Tottenhama. Na nekih dvije minute utakmica se preselila na Ajaxovu polovicu terena. Zaprijetio je glavom Llorente - uz vratnicu.

25. minuta: Sjajna šansa Ajaxa za povećanje vodstva. Lloris ovaj puta siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22. minuta: Ništa ili jako malo od Tottenhama nakon primljenog gola. Inače, nije se Pochettino pomirio sa minusom na semaforu, djelovao je u protestu kao da mu nije jasno zašto sam glavni sudac utakmice nije išao provjeriti snimku situacije kod zgoditka.

15. minuta: GOOOOOOL! Ajax vodi 1-0!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van de Beek je strijelac. Neres je jurio po lijevoj strani, dodaje Ziyechu, a potom lopta stiže do Van de Beeka. Desnom nogom uz Llorisa pogađa za prednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gol se pregledavao i na snimci budući da je izgledalo kao da je strijelac u nedozvoljenoj poziciji pri primanju lopte. VAR kaže sve čisto - lopta ide na centar.

12. minuta: Zasad bez izrazitih prilika koje bi valjalo naglasiti. Ulog je velik i igra se opreznije.

7. minuta: Grmi sa Tottenhamova novog stadiona, pjesma ne prestaje. Ipak, potpora engleske publike ne zaustavlja Ajaxovu inicijativu.

5. minuta: Prijetnja Ajaxa. Van de Beek se sjurio po desnoj strani šesnaesterca, želio ubaciti, od svega samo korner. Isti se igrač okušao udarcem izvan kaznenog prostora iz kornera koji je uslijedio. Daleko je to bilo od nečeg konkretnijeg...

1. minuta: Utakmica je započela!

Nakon što su na putu do polufinala izbacili Real Madrid, Juventus, Borussiju Dortmund i Manchester City, sada će Ajax i Tottenham u međusobnom srazu odlučiti čija se 'bajka nastavlja'. Do sada su igrali samo dva puta, u 1. kolu Kupa kupova 1981. godine, a dalje su prošli Englezi s dvije uvjerljive pobjede (3-1, 3-0).

Pochettino ne namjerava stati

"Ne smije nas zadovoljiti ulazak u polufinale, moramo razmišljati o novom poglavlju. Moramo se ponašati kao veliki klub i vjerovati da možemo do kraja," kazao je menadžer londonskog sastava Mauricio Pochettino uoči prve utakmice.

Zanimljivo, čak četvorica bivših 'kopljanika' sada igraju u redovima 'Spursa'. Christian Eriksen, Jan Vertonghen i Davinson Sanchez su direktno iz Amsterdama preselili u London, dok je Toby Alderweireld imao dvije stanice (Atletico Madrid, Southampton) između na tom putu.

Spursi u padu forme i problemima

Tottenham je dobio samo pet od zadnjih 13 susreta, a ove sezone je već upisao 17 poraza. No, usprkos tome drži treće mjesto Premiershipa i dogurao je do polufinala LP. Londonski sastav je slavio u prve četiri utakmice na svom novom stadionu i pritom nije primio gol, no sjajnu seriju je pokvario u subotu izgubivši od West Ham Uniteda sa 0-1.

Također, Spursi su i dalje bez ozlijeđenih Harryja Kanea, Mousse Sissoka i Serge Auriera. Prvi susret će zbog suspenzije propustiti i Son Heung-min, a upitan je i nastup Harryja Winksa i Erika Lamele.

Ajaxova sjajna serija

Ajax je u daleko boljoj formi. Dobio je 13 od zadnjih 15 utakmica. Na zadnjih osam gostovanja u svim natjecanjima upisao je sedam pobjeda, a ove sezone nije izgubio niti jedno europsko gostovanje ostvarivši četiri pobjede i četiri remija.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako je Ajax ove sezone već zabio 160 golova u svim natjecanjima što je novi nizozemski rekord, a sezona još nije gotova. Rekord je do sada držao AZ koji je u sezoni 1980/81. postigao 158 pogodaka.

Kod Ajaxa nema većih briga oko sastava. Upitan je tek nastup Nicolasa Tagliafica.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo