ROMA ZA POVIJEST / Rimljani osvojili svoj prvi euro naslov; Mourinhovski su srušili Feyenoord: Special One upisao se u zlatne knjige nogometa

Image
Foto: Profimedia

Roma osvojila svoj prvi euro trofej, Jose Mourinho upisao se u povijest. Sad ima Ligu prvaka, Europa ligu i Konferencijsku ligu u svojim vitrinama uspjeha

25.5.2022.
22:56
Profimedia
VOYO logo

ROMA - FEYENOORD 1-0

TIRANA. Arena Kombetare - 22.500 gledatelja; Sudac: Istvan Kovacs (Rum)

Strijelci: 1-0 Zaniolo (32)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti kartoni: Pellegrini, Zalewski, Patricio, Spinazzola / Trauner

Crveni kartoni: - 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roma : Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp (od 89. Vina), Cristante, Mkhitarjan (od 17. Oliveira), Zalewski (od 67. Spinazzola) - Zaniolo (od 67. Veretout), Pellegrini - Abraham (od 89. Šomurodov). Trener: Jose Mourinho

Feyenoord: Bijlow - Geertruida, Trauner (od 73. Pedersen), Senesi, Malacia (od 88. Jahanbakhsh) - Aursnes, Til (od 59. Toornstra), Kokcu (od 88. Walemark) - Nelson (od 73. Linssen), Dessers, Sinisterra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trener: Arne Slot (Niz)

Nogometaši Rome postali su danas prvi pobjednici Konferencijske lige nakon što su finalnom susretu u Tirani pobijedili Feyenoord sa 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaniolo junak

Pogodak odluke zabio je Nicolo Zaniolo u 32. minuti utakmice.

Romi je to prvi europski trofej još od 1961. godine, kada je osvojila Kup velesajamskih gradova. "Vučica" je igrala još dva finala, no oba je izgubila - 1984. u finalu Kupa prvaka od Liverpoola, a 1991. od Intera u finalu Kupa UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane Feyenoord je doživio prvi poraz u svom četvrtom europskom finalu. Nizozemski sastav je 1970. osvojio Kup prvaka, a potom dva puta Kup UEFA - 1974. i 2002. godine.

Dodajmo i kako je Romin trener Jose Mourinho postao prvi trener u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka, Kup UEFA/Europa ligu i Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Special One

Portugalac je s Portom osvojio Kup UEFA (2003) i Ligu prvaka (2004), s milanskim Interom je bio prvak Europe (2010), dok je na klupi Manchester Uniteda osvojio Europsku ligu (2017).

Počelo je loše za Romu. Talijanski sastav je već u 15. minuti ostao bez iskusnog Henrikha Mkhitarjan koji je morao napustiti teren zbog ozljede. Armenac nije igrao od konca travnja kada je u polufinalu protiv Leicester Cityja zadobio ozljedu mišića. Bilo je upitno hoće li se oporaviti do finala, no započeo je susret od prve minute. Na njegovu žalost, izdržao je svega 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trauner tragičar

Nakon mirnih i opreznih pola sata, Roma je povela iz prve prave akcije na utakmici. Gianluca Mancini je sjajno ubacio, Gernot Trauner je bio prekratak i lopta je došla do Zaniola koji je špicom "probio" Justina Bijlowa.

Nažalost, promjena rezultata nije dovela do neke promjene i u igri. Roma je čvrsto zatvorila prilaze golu, a Feyenoord je usprkos većem posjedu lopte bio nemoćan. Nizozemci su daleko bolje ušli u nastavak i već u 47. minuti su mogli do izjednačenja. Orkun Kokcu je izveo korner, Trauner je pucao pogodivši okvri gola, a u nastavku akcije odlično je pucao Guus Til, no Ru Patricio je obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Feyenoord imao priliku, ali...

Samo dvije minuta kasnije sjajno je pucao i Malacia, no Patricio je još jednom obranio skrenuvši loptu u vratnicu.

U 62. minuti je opasno pucao i Nelson, ali je lopta od bloka završila u korneru. Mourinho je pokušao podići momčad s dvije izmjene, u 67. minuti ušli su Spinazzola i Veretout, a izašli Zalewski i Zaniolo. Veretout je samo četiri minute kasnije sjajno pucao, no Bijlow je bio siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju priliku na utakmici imao je Feyenoord u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Linssen promašio loptu u izglednoj situaciji.

Roma je pobjednik Konferencijske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Pet minuta nade za Feyenoord u Tirani, da odvede finale u produžetak.

88' - Čuje se pobjednička pjesma ultrasa Rome. Grmi s tribina, cure minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86' - Kakva šansa Pellegrinija, umalo je zabio sa 8 metara, ili promašio ako ćete bolje. Ovo je bila mat pozicija za 2-0 i potvrdu pobjede. Manje je od 5 minuta do kraja.

84' - Feyenoord nema pravi ritam utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Roma i dalje igra sa svih 11 iza lopte, nevjerojatno kako su disciplinirani. E vidite, to je potpis Mourinha.

70' - Roma igra na način da pritišću odmah na centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Zamjena kod Feyenoorda. Tornstra je ušao umjesto Tila.

58' - Smirio se tempo utakmice nakon furioznog početka, ali Feyenoord mora igrati ofenzivno. Feyenoord napada, ali ne tolikim intenzitetom kao u prvim minutama drugog dijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJE /

Nova zloglasna huliganska koalicija zgrozila Srbe i Talijane: 'Najveće nerede radili su navijači Dinama. Napravili su lom'

Image
REAKCIJE /

Nova zloglasna huliganska koalicija zgrozila Srbe i Talijane: 'Najveće nerede radili su navijači Dinama. Napravili su lom'

52' - Tammy Abraham pretrčao je Senesija, imao je otvoren put prema golu, a stoper Feyenoorda ga je povukao za ruku i zaustavio. Kovacs nije dosudio ništa, na veliko čuđenje napadača Rome.

50' - Feyenoord je jako dobro krenuo u drugo poluvrijeme ove utakmice, goropadni su i agresivni u posjedu. Imali su dobru šansu, Malacia je tukao snažno s 20 metara, a tu je njegovu bombu Patricio skrenuo u spoj vratnice i grede. Roma se grčevito brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

47' - Mancini je skoro zabio autogol, lopta je pogodila stativu, a onda je Rui Patricio obranio udarac u nastavku akcije. Počelo je žestoko, hajmo sad uživati. Nema više cile-mile, sad Feyenoord mora napasti.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45'+9 - KRAJ PRVOG DIJELA. Zaniolo je ubačaj Mancinija iskoristio, kao i pogrešku Traunera i zabio iz jedine prilike na utakmici.

45'- Feyenoord svom snagom napada, navalio je Feyenoord. Igrat će se još 4 minute.

41' - Feyenoord pokušava nešto napraviti u napadu, ali Mourinho ih je blokirao.

32' - GOOOL - Roma vodi 1-0 nakon trenutka neopreznosti Traunera. Zaniolo je špicom kopačke gurnuo loptu u mrežu, Trauner je loše procijenio loptu. Mourinho na klupi smiruje igrače i vraća ih na stolice, svi su skočili s klupe Rome. Kakva ludnica je ovo...

29' - I kad Feyenoord nešto složi, nema završnicu.

26' - Roma ima inicijativu.

24' - Još niti jedan udarac na gol u utakmici. Prvi žuti karton na utakmici, za Traunera. Bila je to obećavajuća prilika za Rimljane.

18' - Kontra prekršaj, lopta je za Rimljane. Mourinho je nervozan od prve minute, stalno se žali četvrtom sucu, Scherreru iz Švicarske.

16' - Promjena u Romi. Mkhitaryan, armenijska legenda, mora izaći zbog ozljede. Sergio Oliveira je ušao. Prva promjena već obavljena.

10' - Roma igra baš onako Mourinhovski, defenzivno s puno dodira. Inače, nakon 31 godine ovo je prvo finale za Romu. Godine 1984. Roma je u Kupu prvaka izgubila od Liverpoola u finalu.

5' - Roma se oslobodila pritiska i prenijela ravnotežu i težište igre na stranu nizozemskog kluba.

2' - Feyenoord je krenuo vrlo ambiciozno.

1' - Počela je povijesna utakmica u Tirani.

20.37 - Mihael Mikić je naglasio: "Mourinho vjeruje svojim stoperima. Mislim da je prilično siguran u svoje igrače u defanzivi i mislim da će oni odraditi svoj posao".

20.36 - "Najubotiji igrač Rome je Abraham, ove godine je zabio 17 golova", objasnio je Mario Cvitanović.

20.33 - "Nizozemski klubovi igraju nogomet i stalno napreduju", istaknuo je Mario Cvitanović.

20.20 - Na RTL-u 2 počela je uvodna emisija s našom Ivonom Hemen kao voditeljicom, te Marijom Cvitanovićem i Mihaelom Mikićem, kao stručnim sukomentatorima.

20.11 - Dame i gospodo, čitatelji Net.hr-a, nogometni zaljubljenici i sportski fanatici, dobra vam večer. Došli su sastavi za utakmicu koja je i za Romu i za Feyenoord više od utakmice, zato što se radi o prvom finalu ovog natjecanja, premijernog.

Roma: Patricio; Karsdorp, Mancini, Smalling, Ibanez, Zalewski; Zaniolo, Pellegrini, Cristante, Mkhitaryan; Abraham.

Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Til, Aursnes, Kokcu; Nelson, Dessers, Sinisterra.

Sve je spremno u Tirani za finale Europske lige između Rome i Feyenoorda. Arena Kombëtare otvorena je 2019. te je ove godine dobila privilegiju da se na njoj odigra finala UEFA Konferencijske lige.

Utakmicu možete gledati na RTL-u 2

Također, privilegiju imaju i gledatelji RTL televizije, koji od 21.00 utakmicu mogu gledati uživo na RTL-u 2. Od 20.20 počinje uvodna emisija u finalnu utakmicu trećeg po jačini europskog klupskog nogometnog natjecanja.

Stadion, koji je otvoren 2019. godine, može primiti 21.690 gledatelja, a na njemu domaće utakmice igraju Dinamo Tirana (18 naslova prvaka Albanije) i Partizani (16 naslova) te reprezentacija Albanije.

Na stadionu će svoje prvo finale nakon 31 godine odigrati Roma, koja je s 1-0 (Ukupno: 2-1) u polufinalu nadigrala Leicester, te Feyenoord, izborivši pobjedu nakon uzvratne utakmice bez golova protiv Marseillea (ukupno: 2-3).

'Kad je krenulo, puno je kritika bilo'

"Kad je krenulo ovo natjecanje bilo je puno kritika. Navijači su mislili da će gledati play-off bez njemačkih, engleskih ili španjolskih klubova... Ali mi smo vidjeli polufinale pred 70 tisuća navijača u Rimu, pune stadione u Marseilleu i Leicesteru. Ovo natjecanje postalo je važno jer su ga klubovi kao što je Roma počeli shvaćati ozbiljno. Veliki klubovi moraju shvatiti ozbiljno Konferencijsku ligu", kazao je u najavi finala trener Rome Jose Mourinho.

Image
Foto: Profimedia

Karizmatični portugalski trener večeras ima priliku još jednom ispisati povijest i osvojiti trofej kojeg u svom vlasništvu nema nitko u svijetu nogometa. Osvajao je Mourinho Ligu prvaka i Europsku ligu, sad može i prvo izdanje Konferencijske lige. No, nešto će se pitati i društvo iz Rotterdama, koji žele kreirati senzaciju pred svojim brojnim navijačima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo