SPEKTAKULARNA UTAKMICA ZA OPROŠTAJ OD EURA: / Hrvatska triput gubila i triput se vraćala, kući se vraća s bodom!

Image
Foto: Profimedia

Hrvatska je protiv Engleske odigrala posljednju utakmicu na Europskom prvenstvu i osvojila bod u remiju sa šest pogodaka

24.6.2019.
20:13
Profimedia
VOYO logo

3. kolo Eura za igrače do 21 godine, 21:00, Serravalle, San Marino

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA - ENGLESKA 3:3 (1:1)

Strijelci: Brekalo 39', 82', Vlašić 62' - Nelson (p) 11', Maddison 48', Kenny 70'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska: Grbić; Uremović, Kalaica, Katić, Čabraja (76' Bradarić); Vlašić (66' Ivanušec), Šunjić (C), Moro; Majer, Kulenović, Brekalo.

Engleska: Henderson; Kenny, Clarke-Salter (C) (49' Konsa), Tomori, Kelly, Foden, Dowell (56' Mount), Maddison (73' Gibbs-White); Gray, Abraham, Nelson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine u posljednjem nastupu u skupini C na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu igrala je 3:3 protiv Engleske u Serravalleu.

Dvostruki strijelac za Hrvatsku bio je Josip Brekalo u 39. i 82. minuti, a jedan gol postigao je Nikola Vlašić u 62. Za Englesku su strijelci bili Nelson u 11. iz kaznenog udarca, Maddison u 48. i Kenny u 70. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje reprezentacije su nakon poraza u prva dva nastupa od Rumunjske i Francuske ostale bez izgleda za prolazak u polufinale, a samim time i plasman na Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine, pa je njihov dvoboj u ponedjeljak bio tek za prestiž.

Brekalova solo-akcija

Na kraju je Engleska zauzela treće mjesto zbog bolje razlike pogodaka, dok je Hrvatska ostala posljednja u skupini, obje su momčadi osvojile po bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Hrvatska prva zaprijetila već u drugoj minuti kada je Kulenović nakon udarca iz kuta dobro pucao glavom, ali je engleski vratar Henderson odbio loptu preko grede, ponovila se situacija iz prve dvije utakmice, odnosno suparnik naše mlade reprezentacije poveo je u ranoj fazi dvoboja. Maddison je poslao upotrebljivu loptu za Nelsona u hrvatski kazneni prostor, a na engleskog napadača neoprezno je startao Kalaica koji ga je udario po nozi, a izraelski sudac Grinfeld je pokazao na bijelu točku. Sam Nelson je bio siguran izvođač kaznenog udarca.

Kao i u dvoboju protiv Francuske prije tri dana, Hrvatska je prepustila inicijativu suparniku i čekala prilike iz protunapada. Takva se taktika mogla osvetiti u 36. minuti kada su Abraham i Gray kombinirali na lijevoj strani engleskog napada nakon čega je Gray pucao sa sedam-osam metara no njegov pokušaj zaustavila je vratnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo tri minute potom Hrvatska je izjednačila i to sjajnom solo-akcijom Brekala. Moro je proigrao Brekala na lijevom krilu, a ovaj se sjajnim driblingom oslobodio čuvara Kennyja, ušao u kazneni prostor i onda jakim udarcem pogodio suprotni gornji kut nemoćnog Hendersona.

Nažalost, početkom drugog poluvremena Engleska je stigla do novog vodstva. Nelson je uputio centaršut u hrvatski peterac gdje je loše reagirao Uremović koji je glavom tek spustio loptu na nogu Maddisona koji je imao vremena primiriti ju i onda jakim udarcem s 10-ak metara zatresti mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačenje u 82.

Hrvatska je još jednom uspjela vratiti i to u 62. minuti kada je Majer dobrim pritiskom uspio natjerati Kellyja na pogrešku i zatim odmah proigrati Kulenovića koji se nalazio u engleskom kaznenom prostoru. Naš napadač je odigrao povratnu loptu za natrčalog Vlašića koji je preciznim udarcem s vrha kaznenog prostora pogodio sam donji lijevi kut engleskog gola. Nažalost, tom prilikom Vlašić je ozlijedio desno stopalo i morao je biti zamijenjen.

Rezultat 2:2 nije bio dugoga vijeka jer je Engleska na sličan način stigla do trećeg gola. Njihov desni branič Kenny prihvatio je jednu odbijenu loptu i zatim jakim udarcem s 20-ak metara pogodio donji lijevi kut iza Grbićevih leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se izabranici Nenada Gračana kući ne vrate s tri poraza, pobrinuo se Brekalo svojim drugim golom na utakmici u 82. minuti. Bradarić je osvojio jednu loptu na sredini igrališta, proigrao Ivanušeca koji je poslao loptu u for Brekalu koji je pretrčao Kennyja i zatim poslao loptu kroz noge Hendersonu za konačnih 3:3.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

FT - kraj uistinu uzbudljive, da ne kažemo spektakularne, utakmice za oproštaj od Europskog prvenstva. Hrvatska se kući vraća s bodom, ali i s posljednjeg mjesta u skupini zbog lošije gol-razlike.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' I jedni i drugi idu po pobjedu za kraj, Brekalo je pokušao, ali lagan je to bio udarac. Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

82' GOOOOOOOOOOOOOOOOL! I treći se put vraćamo. Koristimo novu grešku protivnika, Ivanušec u matnu situaciju gura Brekala, a on kroz noge vara Hendersona za svoj drugi pogodak na utakmici, a treći naš. Luda utakmica u San Marinu!


Tekst se nastavlja ispod oglasa

76' Druga izmjena kod Hrvatske. Manjih problema ima Čabraja, a u igru ulazi Bradarić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' GOL! Engleska vodi i treći put, a mi gubimo treći put. Kenny se iskupio za pogrešku kod našeg drugog kola i sjajnim udarcem iz daljine učinio nemoćnim Grbića.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

62' GOOOOOOOOOOOL! I drugi se puta vraćamo. Sada su nam greškom uzvratili Englezi, Kenny je pogriješio, Majer dodao Kulenoviću koji je pričekao Vlašića i odložio mu loptu, a bivši hajdukovac naciljao s 18-19 metara donji lijevi kut gola engleskog vratara. Pritom je Vlašić ostao ležati i koju minutu kasnije na nosilima je napustio igru uz ovacije navijača. Zamijenio ga je Ivanušec.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' U desetak minuta nastavka Englezi su napravili dvije izmjene, najprije je izašao kapetan Clarke-Salter te ušao Konsa, a zatim je Dowella zamijenio Mount. Hrvatski izbornik još ništa ne mijenja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

48' GOL! Engleska opet vodi. Loš ulazak naših u drugi dio. Jedan naoko bezopasan ubačaj Uremović je lošim izbijanjem pretvorio u zicer za Maddisona koji je pod gredu zavukao loptu. Rubinov branič odmah se i ispričao za svoju reakciju.


46' Krenulo je drugo poluvrijeme, bez izmjena na obje strane.


U Ceseni Rumunjska i Francuska prvih 45 minuta završili su bez pogodaka. Rezultat koji i jedne i druge vodi u polufinale.


HT - kraj prvog dijela. Solidno uzbudljivog u kojemu je Hrvatska mogla povesti već u drugoj minuti, ali to je učinila Engleska u 11. s bijele točke. Brekalo nas je u završnici majstorijom vratio u egal, a Englezi su imali još nekoliko vrlo izglednih šansi. Mi smo uglavnom prijetnje stvarali kroz kontre i brze izlaske, vidjet ćemo hoće li se što promijeniti u drugom dijelu.


42' Kratko je moglo trajati naše slavlje. Gray je opet bio u odličnoj situaciji, njegov udarac iskosa već je matirao Grbića, ali s gol-linije očistio je Katić uz ponešto sreće jer se lopta od Grbića odbila daleko od vrata.


39' GOOOOOOOOOOL! Hrvatska je izjednačila na 1:1, a sve zasluge idu Brekalu. Naš majstor primio je loptu gotovo u samom lijevom kutu, krenuo prema vratima jedan na jedan s Kennyjem, izborio se za prostor kraj protivničkog igrača, namjestio se na desnu nogu i perfektnim udarcem pogodio drugi kut Hendersnovih vrata. Bravo, majstore! A što tek da ga ne muči ozljeda...


36' Velika šansa za Englesku! Abraham i Gray kombinirali su, a potonji je pobjegao Kalaici i s lijeve strane 16-erca, ali spasio nas je Grbić.


29' Zatresla se naša vratnica, ali i da se mreža, pogodak bi bio poništen jer je Abraham već kod primanja bio u zaleđu, koje je svirano sa zakašnjenjem. No, pljesak tribina izmamila je njegova minijatura kojom se riješio Čabraje na malom prostoru.


24' Zasad smo osuđeni na kontre i brze izlaske s vlastite polovice. Loptu je povukao Vlašić, ali iz poveće udaljenosti njegov prizeman šut lagano je ukrotio Henderson. Pokušao je Niksi ubrzo iz bliže udaljenosti, ali nije dobro zahvatio loptu.


22' Englezi su tražili novi kazneni udarac poslije duela Šunjića i Maddisona, uključila se i "tiha" provjera VAR-a, no glavni sudac dobio je signal da nije bilo ništa sporno.


11' GOL! Nelson je sam odlučio izvesti kazneni udarac i nije pogriješio. Grbić se bacio u svoju desnu stranu, a lopta otišla u lijevu. Engleska vodi od 11. minute.


10' Kazneni udarac za Englesku. Nelson je nasamario Kalaicu kojemu je ostala noga i srušila protivničkog igrača, dileme nema.


9' Engleska je poslije naše prilike zavladala loptom, ali opet smo mi zaprijetili iz prekida. Majerov ubačaj zahvatio je Kalaica, ali nije bilo velike opasnosti.


2' Nakon svega 100 sekundi velika prilika za Hrvatsku. Nakon Brekalov ubačaj iz kuta natrčao je Kulenović, pucao glavom pod gredu, ali Henderson je iščupao loptu i odbio van igrališta. Šteta, ali obećavajuć početak.


1' Himne su odsvirane, igrači su se pozdravili, utakmica je počela. Sretno, Vatreni!


20:34 - Ako smo mi razočarani zbog neuspjeha, onda su u Engleskoj još više jer momčad vrijedna više od 300 milijuna eura s igračima poput Fodena, Maddisona, Calwert-Lewina, Wan-Bissake nije pokazala gotovo ništa. Izbornik Aidy Boothroyd pod još je većim kritikama javnosti od Nenada Gračana.


20:30 - U Ceseni će biti puno zanimljivije nego u Serravalleu budući da će Francuska i Rumunjska izravno odlučivati o prvom mjestu, polufinalistu i putniku na Olimpijske igre. Zbog bolje gol-razlike Rumunjima je dovoljan i remi, ali bit će i Francuskoj koja će u tom slučaju kao najbolja drugoplasirana reprezentacija proći dalje.


20:25 - Prisjetite se što je izbornik Gračan govorio nakon poraza od Francuza.

Image
GRAČAN SIPAO ŽUČ NAKON PORAZA OD FRANCUZA I ISPADANJA S EURA: /

'Svjetski smo prvaci kada treba od uspjeha napraviti neuspjeh'

Image
GRAČAN SIPAO ŽUČ NAKON PORAZA OD FRANCUZA I ISPADANJA S EURA: /

'Svjetski smo prvaci kada treba od uspjeha napraviti neuspjeh'


Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine oprašta se od Europskog prvenstva. Posljednju utakmicu odigrat će protiv Engleske koja je, također, bez boda nakon dva kola te će ovo biti utakmica za prestiž.

Izbornik Gračan, stoga, napravio je nekoliko izmjena u sastavu, pa je od prve minute dao priliku Grbiću na vratima, Majeru, Čabraji, Kulenoviću... A igračima poput Vlašića, Šunjića, Posavca, Halilovića, Benkovića ovo će biti i oproštaj od mlade reprezentacije.

"Bit će određenih promjena u sastavu, ali neće biti velikih eksperimenata. Važno je da igrači shvate da mogu, bez obzira na postavu, te ćemo uz dobru analizu pokušati i pobijediti Engleze, također sjajnu reprezentaciju. Želimo odigrati dobro, kvalitetno, odgovorno i doći do prve pobjede na europskim smotrama za igrače do 21 godine. Nadam se da ćemo imati i malo više sreće", najavio je izbornik prije utakmice.

Unatoč željama navijača, opet nije od prve minute dao priliku Tomi Bašiću, ali ni Domagoju Bradariću.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo