LUKA MODRIĆ OSVOJIO ZLATNU LOPTU! / Hrvatski čarobnjak ušao u nogometnu povijest

Image
Foto: AFP

U Parizu je održana gala večer dodijele nagrade 'Zlatna lopta' u izboru uglednog 'France Footballa', popularni 'Ballon d'Or',

3.12.2018.
22:28
AFP
VOYO logo

MODRIĆ ZARADIO OVACIJE GRAND PALAISEA: ‘Ovo je više od dječačkog sna, još uvijek ne mogu shvatiti da sam ušao u ovakvo društvo’

Image
MODRIĆ ZARADIO OVACIJE GRAND PALAISEA: /

'Ovo je više od dječačkog sna, još uvijek ne mogu shvatiti da sam ušao u ovakvo društvo'

Image
MODRIĆ ZARADIO OVACIJE GRAND PALAISEA: /

'Ovo je više od dječačkog sna, još uvijek ne mogu shvatiti da sam ušao u ovakvo društvo'


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33) fantastičnu godinu zaokružio je još jednim priznanjem. U izboru uglednog francuskog magazina France Football dobio je 'Zlatnu loptu' koja se dodjeljuje nogometašu godine.

Modrić je u glasanju novinara pobijedio sa 753 boda, drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto veliko priznanje ove godine

Modriću je to četvrto veliko priznanje ove godine. Dobio je nagradu za najboljeg igrača svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo kako je veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida izabran i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com.

'Ovo je jedinstven osjećaj. Ponosan sam i počašćen'

"Ovo je jedinstven osjećaj. Ponosan sam i počašćen. Teško se izraziti u ovim trenucima. Želim se zahvaliti svima koji su me doveli do ovog trenutka. Hvala mojim suigračima i trenerima u Realu, izborniku i suigračima iz reprezentacije, mojoj obitelji i prijateljima. Kao dijete sam sanjao da ću igrati za veliki klub i osvajati trofeje, a Zlatna lopta je bila više od dječačkog sna," kazao je kazao je Modrić na svečanosti održanoj u pariškom Grand Palais.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski veznjak je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su po pet puta osvojili ovu nagradu. Nažalost, baš kao i na dodijeli FIFA-ine nagrade The Best, Ronaldo i Messi nisu se pojavili na dodjeli Zlatne lopte. Posljednji pobjednik prije portugalskog i argentinskog majstora bio je Brazilac Kaka 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović čestitala Luki

"Ovo je nevjerojatan osjećaj, ne samo zbog njih dvojice već i zbog svih drugih slavnih igrača koji su bili u konkurenciji za ovu nagradu. Uvijek kroz karijeru sam bio svjestan da su mukotrpan rad i vjera u teškim trenucima ključ uspjeha. Najbolje stvari nikada ne dolaze lagano," poručio je Luka kojem je u video poruci na uspjehu čestitala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio 'Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi iza Francuza Zinedinea Zidanea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan 'vatrenih' se upisao u povijest i kao prvi nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini. Premda je povijest nogometa puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put dodijeljene nagrade za najboljeg nogometaša do 21 godine, te najbolju nogometašicu

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane, Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine po prvi put dodijeljene su i nagrade za najboljeg nogometaša do 21 godine, te najbolju nogometašicu. Nagradu 'Raymond Kopa' za mladog igrača dobio je napadač PSG-a Francuz Kylian Mbappe, dok je Zlatnu loptu kao najbolja nogometašica dobila Norvežanka Ada Hegerberg, članica Lyona.

France Football nagradu 'Ballon d'Or' dodjeljuje od 1956. godine kada je novinar Gabriel Hanot zamolio kolege da glasuju za igrača godine u Europi. Prvi pobjednik bio je Stanley Matthews iz Blackpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest uglednog izbora

Novinari su isprva mogli glasovati samo za europske igrače u europskim klubovima, što je značilo da igrači kao što su Diego Maradona i Pele nisu bili u konkurenciji za nagradu. Od 1995. dopušteno je glasovanje za neeuropske igrače koji igraju u europskim klubovima, a od 2007. u konkurenciju su ušli svi nogometaši. Od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno su dijelili nagradu, no od 2016. nagrade su ponovo razdvojene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorderi sa po pet 'Zlatnih lopti' su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu dobili po tri puta.

U izboru sudjeluje 195 novinara koji su dali glasove petorici igrača - šest bodova prvom, četiri drugom, tri trećem, dva četvrtom i jedan petom. Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Rakitić se nalazi na diobi 19. mjesta, dok je Mandžukić zauzeo 25. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio nagradu u danu u kojem je optužnica protiv njega pravomoćno odbačena

Spomenimo i kako je Modrić dobio nagradu u danu u kojem je optužnica protiv njega zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću pravomoćno odbačena. Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudilo i Mamiću, no slučaj je u međuvremenu preseljen u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanraspravno vijeće je odbilo žalbu državnog odvjetništva i potvrdilo prvostupanjsku odluku Općinskog kaznenog suda. Obrazloženje je da u ovom trenutku, nakon provedenog postupka, ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da bi se protiv Modrića mogla podići optužnica odnosno da bi se vodio kazneni postupak", izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

KONAČAN POREDAK

1. LUKA MODRIĆ (HRV/Real Madrid) 2. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid) 3. Antoine Griezmann (Fra/Atletico Madrid) 4. Kylian Mbappe (Fra/PSG) 5. Lionel Messi (Arg/BArcelona) 6. Mohamed Salah (Egi/Liverpool) 7. Raphael Varane (Fra/Real Madrid) 8. Eden Hazard (Bel/Chelsea) 9. Kevin de Bruyne (Bel/Manchester City) 10. Harry Kane (Eng/Tottenham) 11. N'Golo Kante (Fra/Chelsea) 12. Neymar (Bra / PSG) 13. Luis Suarez (Uru / FC Barcelona) 14. Thibaut Courtois (Bel / Real Madrid) 15. Paul Pogba (Fra / Manchester United) 16. Sergio Aguero (Arg / Manchester City) 17. Gareth Bale (Wal / Real Madrid) 17. Karim Benzema (Fra / Real Madrid) 19. Roberto Firmino (Bra / Liverpool) 19. IVAN RAKITIĆ (HRV / FC Barcelona) 19.: Sergio Ramos (Špa / Real Madrid) 22. Edinson Cavani (Uru / PSG) 22. Sadio Mane (Sen / Liverpool) 22. Marcelo (Bra / Real Madrid) 25. Alisson Becker (Bra / Liverpool) 25. MARIO MANDŽUKIĆ (HRV / Juventus) 25. Jan Oblak (Slo / Atletico Madrid) 28. Diego Godin (Uru / Atletico Madrid) 29. Isco (Špa / Real Madrid) 29. Hugo Lloris (Fra / Tottenham)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

22.16 - LUKA MODRIĆ OSVAJAČ JE ZLATNE LOPTE: Zasluženo je kapetan Vatrenih ponio najprestižniju individualnu nagradu u svijetu nogometa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedinstven osjećaj, sretan sam, ponosan i počašćen zbog nagrade. Teško se izraziti u ovim trenucima, htio bih se zahvaliti svima koji su utjecali na ovu nagradu. Trenerima u Realu i hrvatskoj nogometnoj raprezentaciji, svojoj supruzi i djeci. Oni me upotpunjuju kao osobu. Nevjerojatan osjećaj, uistinu, ne samo zbog dvojice sjajnih nogometaša (Messija i Ronalda) od kojih sam bio bolji u ovom izboru, nego i zbog svih drugih sjajnih nogometaša poput Griezmanna, Mbappea i Neymara te sam svjestan da sam ove godine napravio sjajne stvari. Ovo je godina iz snova", kazao je Luka odmah nakon dodijele nagrade na pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.07 - U utrci za Zlatnu loptu ostali su još Francuz Kylian Mbappé, slavni Portugalac Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann i Luka Modrić. Mladi Kylian već je odnio jednu nagradu, onu za najboljeg mladog igrača svijeta. CR7 se nije ni pojavio, a ostaje samo jedno pitanje Griezmann ili Modrić?

Galerija

21.44 - Varane je izabran kao sedmi u izboru France Footballa. Salah je izabran kao šesti, a Messi kao peti.

21.40 - Ada Hegerberg proglašena je najboljom nogometašicom na svijetu. Norvežanka igra za Olympique Lyon, a ove sezone osvojila je Ligu prvaka i francusko prvenstvo pa je tako i ponijela ovu prestižnu nagradu. Inače, po prvi puta dodjeljuje se Zlatna lopta France Footballa i u ženskoj konkurenciji.

21.30 - Harry Kane završava na desetom mjestu u izboru France Footbala. Ubojiti napadač engleske nogometne reprezentacije prvi je u TOP 10 najboljih na svijetu. Iza njega se nalazi sjajni Belgijac, Kevin de Bruyne, koji sezonu prožetu ozljedama završava na devetom mjestu. Njegov reprezentativni kolega, Eden Hazard je na osmom mjestu.

21.22 - Ronaldo i Messi nisu se pojavili na ceremoniji dodijele nagrade Zlatne lopte.

21:04 - Dodijeljen je trofej za najboljeg mladog igrača nazvanom po Raymondu Kopi. Očekivano, nagradu za najboljeg mladog igrača svijeta dobio je Mbappe.

"Velika mi je čast biti ovdje u društvu tako velikih nogometnih imena. Puno mi znači podrška obitelji koje doduše ne vidim od ovog silnog blještavila svijetla pozornica. Zahvaljujem suigračima, kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini. Idući cilj je osvojiti sve što se može osvojiti, ne samo Zlatnu loptu", rekao je Mbappe odmah po dobivanju priznanja.

21.03 - Ovo je ukupno 63. nagrada "Zlatne lopte".

21.00 - Ceremonija dodjele Zlatne lopte je krenula! U pariškoj kultnoj velikoj palači sve je spremno za dodjelu nagrada, a na vizualima se pojavljuju dosadašnji osvajači Zlatnih lopti. Nadamo se kako će sljedeće godine na tom vizualu biti i naš Luka, koji bi trebao ponijeti ovu prestižnu nagradu.

Galerija

20.58 - Luka je proglašen najboljim igračem svijeta i od strane američkog časopisa Gentlemen's Quarterly (GQ), a prošli tjedan najboljim ga je proglasila i organizacija Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).

20.29 - Luka Modrić stigao je na poprište večerašnjeg spektakla u "Grande Palais" u Parizu. S njime su u pratnji supruga Vanja, kćeri Sofija i Ema te sin Ivan. Luka je dao i prve izjave...

"Fantastičan je osjećaj biti ovdje u ovako lijepoj večeri. Imam dobar predosjećaj, vidjet ćemo što će biti na kraju", rekao je Modrić po dolasku, javljaju francuski mediji.

20.25 - Stižu polako i nogometaši, a među njima su Mbappe, Buffon, Griezmann, sve nogometne zvijezde. Još je malo ostalo do početka ceremonije koju će pratiti čitav svijet.

20.08 - Luka Modrić, od običnog dječaka do velikog šampiona! Tako kapetana Vatrenih upravo predstavljaju na društvenim mrežama.

19.56 - Kako se početak ceremonije u pariškoj "Grande Palais" bliži, tako sve više tvrde kako su rezultati koji su objavljeni na društvenim mrežama točni. Za sad, prema izabranim nogometašima i njihovim pozicijama, rezultati se poklapaju, točni su!

19.40 - Luka Modrić u posljednje vrijeme nalazi se na nezapamćenom udaru navijača zbog lošije forme ove sezone. Jedan dio fanova otvoreno kritizira kapetana Vatrenih i ističe kako on nije zaslužio Zlatnu loptu. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

19. 30 - France Football na 11. mjesto uvrstio je Francuza Kantea.

19.18 - Neymar Jr. završio je na 11. mjestu najboljih u izboru France Footballa.

19.17 - Vratar Thibaut Courtois je 14., a Luis Suarez 13. najbolji igrač svijeta prema France Footballu.

19.14 - Mnoge svjetske kladionice uvjerene su kako će Luka Modrić osvojiti Zlatnu loptu i na njega je, stoga, koeficijent najmanji. U većini se koeficijent na Luku kreće oko 1.20, dok su njegovi prvi pratitelji Varane i Griezmann, drugi favorit za osvajanje nagrade s koeficijentom 3,50, dok je koeficijent da će stoper Reala osvojiti Ballon d'Or 6. U nekim je kladionicama koeficijent pao na 1,05...

19.00 - Još su dva sata do početka ceremonije, a prvi favorit za osvajanje je na putu prema pariškoj 'Grande Palais', u kojoj će biti održana ceremonija dodijele nagrade France Fotballa Zlatna lopta. Uz Luku će na dodjeli nagrade biti i njegov otac Stipe.

18.50 - Ako je za vjerovati napisima poznate madridske Marce, Luka Modrić večeras će biti nagrađen prestižnom Zlatnom loptom France Footballa. Na svojoj web-stranici Marca je objavila popis osvojenih bodova. Prema njemu je Modrić uvjerljivi pobjednik, ispred Cristiana Ronalda i Francuza Antoinea Griezmanna. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

18.40 - Svjetski prvak i igrač Uniteda Paul Pogba zauzeo je 15. poziciju.

18.30 - Napadač Manchester Cityja Sergio Aguero 16. je igrač po izboru France Footballa.

18:20 - Slijede suigrači iz Reala Gareth Bale i Karim Benzema, koji dijele 17. mjesto u ukupnom poretku.

18:11 - Rakitić je na diobi 19. mjesta.

17.23 - Mandžukić dijeli 25. mjesto s Alissonom i Oblakom.

17:12 - Godin je 28.

17:00 - France Football je počeo objavljivati konačan poredak igrača u borbi za Zlatnu loptu. Isco se našao na 29. mjestu zajedno s HugomLlorisom.

Ako se obistine najave, hrvatski reprezentativni kapetan Luka Modrić ponijet će ovu prestižnu nagradu koja se, u teoriji, dodjeljuje najboljem igraču na svijetu. Nagradu bi Luka trebao odnijeti zbog godine za pamćenje, u kojoj je s Realom treći uzastopni put uzeo naslov najboljeg u Europi, a uz to na SP-u je s Hrvatskom došao do finala turnira.

https://pbs.twimg.com/media/DpAMZPIX0AQYmP8.jpg

Varane i Griezmann uz Luku najveći konkurenti

Uz Modrića, najveći konkurenti za uzimanje nagrade su Raphael Varane i Antoine Griezmann, svjetski prvaci s Francuskom. Uz spomenute, u konkurenciji 30 najboljih nogometaša svijeta u ovoj godini, prema dosadašnjem izboru, su još dva Hrvata. Mario Mandžukić i Ivan Rakitić.

Davor Šuker do dana današnjeg ostao je najbolje plasirani Hrvat u izborima za Zlatnu loptu. Sa šest golova na SP-u 1998. godine odnio je Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca turnira. U izboru za Ballon d'Or završio je na drugom mjestu, dok ga je Fifa pozicionirala na treće mjesto najboljih nogometaša te godine...

Luka prekida vladavinu Ronalda i Messija?

Ukoliko se prognoze i obistine, Luka će prekinuti vladavinu Ronalda i Messija koji imaju po pet Zlatnih lopti čime su rekorderi, a posljednji koji je osvojio nagradu prije njih bio je Brazilac Kaka. Sve je izglednije da Ronaldo ni ovaj puta neće ispoštovati dugogodišnjeg suigrača kada je u pitanju dolazak na dodjelu velike nagrade.

Francuzi su uoči Zlatne lopte, pak, vodili jednosmjernu kampanju i isticali kako bi nagradu trebao dobiti netko iz redova svjetskih prvaka, Griezmann, Varane ili Mbappe?

Ronaldo ove godine nije bio ni u Monte Carlu, na dodjeli UEFA-ine nagrade za najboljeg nogometaša, ni u Londonu, na svečanosti FIFA-e koja je dodjeljivala istu tu nagradu. Više o tome možete pročitati - OVDJE.

Zlatna lopta, ili izvorno Ballon d'Or, najprestižniji je svjetski izbor za najboljeg nogometaša i svaki igrač mašta je ponijeti. Počeci nagrade sežu u daleku 1956. godinu kada je "France Football", koji je nositelj nagrade, za najboljeg u Europi proglasio engleskog nogometaša Stanleya Matthewsa iz Blackpoola koji se tako upisao u nogometnu povijest.

Sjajni defenzivac Fabio Cannavaro zadnji je Ballon d'Or u godini kad je postao svjetski prvak s Italijom u Njemačkoj 2006. godine.

Raskid između Fife i France Footbala

Povezanost Zlatne lopte i Fife trajala je do 2015., a onda se dogodio raskol i svatko je krenuo na svoju stranu. O razlozima svađe i prekida suradnje niti jedna strana nije jasno progovorila pa je sve ostalo samo na glasinama i nagađanjima. Tako je Fifa pokrenula nagradu "The Best", kojom se prije dva mjeseca okrunio Luka. France Football vratio se na svoj stari format koji je imao od '95. do 2010. i do danas je ostao najcjenjeniji izbor u svijetu nogometa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo