UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA / Dalić otkrio što je s ozlijeđenima i poručio: 'Svima nam je želja da napravimo nešto veliko'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Naša reprezentacija se natječe u skupini s Belgijom, Marokom i Kanadom

14.11.2022.
10:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija se okuplja uoči leta u Rijad gdje ih čeka pripremna utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kataru protiv Saudijske Arabije. Prije ulaska u avion izbornik Zlatko Dalić će održati konferenciju za medije koja počinje u 11 sati. Uz izbornika, tu će još biti igrači Mislav Oršić i Martin Erlić. Također treba napomenuti da iako je Dalić već objavio popis reprezentativaca, još uvijek do kraja današnjeg dana ima mogućnost izmjene.

Image
Dalićev adut u rukavu /

Hrvatska ima igrača svjetske klase! Zvali su ga izdajicom, a mogao bi biti hit SP-a

Image
Dalićev adut u rukavu /

Hrvatska ima igrača svjetske klase! Zvali su ga izdajicom, a mogao bi biti hit SP-a

Ovo je 26 imena koje izbornik vodi na Bliski istok. Vratari: Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Ivo Grbić. Braniči: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić i Josip Šutalo. Vezni: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić i Luka Sučić. Napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir i Marko Livaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša reprezentacija se natječe u skupini s Belgijom, Marokom i Kanadom, a prvi dvoboj igraju protiv Maroka 23. studenog u 11 sati. Potom u drugom kolu Hrvatska će odmjeriti snage s Kanadom 27. studenog od 17 sati, a skupinu ćemo zatvoriti okršajem protiv Belgije 1. prosinca od 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić je otvorio konferenciju za medije.

"Sve je u redu, svi su igrači zdravi, svi su odradili svoje utakmice za vikend i dolaze ili su već došli u Zagreb. Još čekamo Vidu, on je imao utakmicu kasno sinoć. Nema nikakvih promjena u odnosu na prvotni popis. Ti igrači danas idu u Saudijsku Arabiju, tamo imamo trening sutra, a u srijedu utakmicu protiv Saudijske Arabije", rekao je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi će dobiti priliku.

"To nam je prva i zadnja pripremna utakmica. Dat ćemo šansu igračima kojima treba utakmica, koji nisu igrali standardno i puno u zadnje vrijeme. Kalkulirat ćemo u smislu sastava i igrača. U četvrtak ćemo imati regeneracijski trening, a u petak idemo u Dohu i počinjemo s ozbiljnim radom. Pratit ćemo prijateljske utakmice Maroka i Kanade pa ćemo imati puno više informacije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu utakmicu Vatreni igraju protiv Maroka.

"Maroko nam je vrlo bitna, ako ne i ključna utakmica. Protivnik koji je sjajan, možda i nismo imali tako veliko mišljenje o njemu u početku, ali imaju sjajnu reprezentaciju, punu dobrih igrača. Opasni su, nezgodni i stabilni. Ne znam što će biti do Maroka. Moramo odraditi par treninga, vidjeti stanje igrača i prirediti se. Čeka nas teška utakmica. Ovisit će i o našoj analizi Maroka, da vidimo što su im jače, a što slabije točke. Jučer im se ozlijedio Harit, važan igrač. Mi se moramo spremiti za ono gdje smo najjače, a to je naš vezni red, tu moramo napraviti prevagu. Oko sastava ćemo razgovarati 22. studenog na konferenciji", kaže Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima svoje skaute za Maroko.

"Nisam se čuo s Vahom, nisam ga niti zvao. To ne bi bilo ni korektno s moje strane. On je tu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Znam koliko je on principijelan, ne bi mi on to rekao niti bi ga ja pitao. Imamo svoje skaute. Ne bi ni meni bilo zgodno da me netko to pita za Hrvatsku, a da nisam izbornik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik je dobio pitanje tko je po njemu favorit SP-a.

"Sastavi, primjerice, Brazila… vidi se koliko je to jako. Imaju igrače iz najjačih europskih klubova. Puno je takvih igrača i otpalo u Brazilu. Po meni je to najkvalitetnija reprezentacija, prema popisu. No i prije četiri godine su bili u ulozi favorita pa su ispali u Belgiji. Ništa nije sigurno. Rekao sam da je tu desetak reprezentacija koje se mogu nadati visokom plasmanu. Krivo mi je što je ovo Svjetsko prvenstvo samo za odabrane. Oni koji stalno prate Hrvatsku ne mogu otići zbog skupoće u Katar. To mi je žao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje s ozljedama među reprezentativcima.

"Svi smo bili u strahu kad se Gvardiol ozlijedio. Srećom, sve je u redu. Dogovor je bio da se napravi maska i da preskoči ovu zadnju utakmicu, ali on, kakav je, odigrao je to i bio je sjajan. Ima mali problem s vidnim poljem zbog te maske, ali dobro da je odigrao jer je prebrodio taj prvi strah. Mislim da kad imaš masku ipak to nije 100%, to je mali problem. Ali nama je Joško jedini ljevak na poziciji stopera, igra odlično i ja u potpunosti računam na njega. Brozoviću će trebati utakmica u Saudijskoj Arabiji, a s njim i bez njega nismo isti. Drži balans i kontrolu cijelu reprezentacije. Ima sigurnost, mirnoću i možda i najveće samopouzdanje od svih. Nadam se da će on doći u pravu formu, njegova trka nije upitna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo prvenstvo, nova euforija.

"Ni prije četiri godine nije bilo okupljanja u prvom kolu. Ako krenu rezultati, za čas ćemo se organizirati i bit će puni trgovi diljem države. Samo da napravimo dobar rezultat. Ako mi to napravimo, opće je poznato da se organiziramo u sekundi. Nestat će i dresova i svega ostaloga. Ako pobijedimo Maroko, drugu utakmicu će trgovi biti puni svugdje. Samo da mi budemo dobri. Znamo koliko hrvatski narod prati reprezentaciju i koliko nam je svima velika želja da ponovno nešto napravimo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je hoće li Modrić igrati.

"Luka je igrao u srijedu, treba mu malo odmora, ali svakako će nastupiti. Vidjet ćemo u razgovoru s njim. Nije to nama bezvezna utakmica, bitna nam je, ali morat ću sa stožerom iskalkulirati za kog je ta utakmica najbolja", zaključio je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo