Dalićev adut u rukavu / Hrvatska ima igrača svjetske klase! Zvali su ga izdajicom, a mogao bi biti hit SP-a

Image

Mladić koji je u godinu i pol prošao put od 'izdajice' do prve opcije na lijevom boku igrat će prvo veliko natjecanje u dresu Vatrenih, a njegova trenutna forma budi optimizam i nadu da ćemo dobiti oružje za rušenje onih najvećih

14.11.2022.
9:38
VOYO logo

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je konačni popis igrača koje vodi na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Na njemu se nalazi 26 igrača koji konkuriraju za turnir. Prvu utakmicu Hrvatska igra 23. studenog protiv Maroka, četiri dana kasnije igra s Belgijom te 1. prosinca s Kanadom.

Hrvatska je 11. najveći favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka, a kladioničari im daju tek nešto slabije šanse no što je to bio slučaj prije četiri godine. Naime, u Rusiji smo pred početak turnira bili jedno mjesto više, a omjer na naš trijumf je bio 1:33, a sada je 1:50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOJI SU VAM BOLJI? /

Evo kako izgledaju Vatreni u PES-u i FIFA-i: Od onih pogođenih u detalj do neprepoznatljivih

Image
KOJI SU VAM BOLJI? /

Evo kako izgledaju Vatreni u PES-u i FIFA-i: Od onih pogođenih u detalj do neprepoznatljivih

Kladioničari opet ne vjeruju Vatrenima

Oni koji sumnjaju da Hrvatska može do kraja ističu kako Vatreni previše ovise o Modriću i Perišiću i Brozoviću kao sekundantima koji su se afirmirali na najvišoj razini. Nitko ne dvoji da je ostatak Dalićeve selekcije sasvim solidan i vrlo talentiran no kao argument uzimaju činjenicu da nitko od njih nije među najboljim na svijetu ili Europi na svojoj poziciji.

Ipak, malo dublja analiza sugerira da nisu u pravu. Jedno ime koje se u raspravama ne spominje pretjerano često je Borna Sosa, a upravo bez ovog mladića razgovor o najboljim lijevim bekovima u Europi se ne bi trebao voditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da pretjerujemo?

Impresivna statistika Borne Sose

Statistika i dojam se ne bi složili, kao ni brojni europski skauti. Ovaj 24- godišnji Zagrepčanin vrijedan 20-ak milijuna eura igra nogomet života nastupajući za ne pretjerano jaki Stuttgart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sosa je živa napast na lijevom boku, a o tome koliko je ofenzivno opasan i konkretan dovoljno govori činjenica da sa pet asistencija drži prvo mjesto među svim igračima na svojoj poziciji u Ligama petice.

U top tri je na svojoj poziciji i po broju ključnih dodavanja, ubacivanja i točnih ubacivanja. Drugim riječima Sosa ima i obujam i preciznost da s lijevog boka Vatreni mogu računati na ofenzivnu dominaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nešto slabiji je po kreiranim prilikama, jer se među lijevim bekovima u ligama petice nalazi na četvrtom mjestu.

Image
Foto: SofaScore
Image
Foto: SofaScore

Sve bolji obrambeni učinak

Nije tajna da kod ovako ofenzivno moćnih bekova pati obrana no usprkos činjenici da je Sosi to slabiji dio igre ne možemo reći da u defanzivi ne pruža dovoljno. Dio je to igre na kojem se još da poraditi no daleko od toga da bi se Zlatko Dalić trebao brinuti oko njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sosina trenutna forma je još impresivnija. Naime, uključujući sva natjecanja u posljednjih šest utakmica upisao je čak sedam asistencija od čega tri u kupu. Nevjerojatnih 19 ključnih dodavanja te zastrašujućih 10 ubacivanja po susretu od kojih je svako treće u prosjeku precizno.

Podvučemo li crtu pod ono što Borna Sosa pruža ove sezone za zaključiti je da od Roberta Jarnija nismo imali lijevog bočnog s ovakvim predispozicijama te da Dalić zasigurno planira dobro iskoristiti ovakvu bombu u svom ofenzivnom arsenalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore
Image
Foto: SofaScore

Od 'izdajice' do prve opcije

Sosi je ovo prvo veliko natjecanje u hrvatskom dresu. EURO mu je upropastilo flertovanje s njemačkom reprezentacijom. Netko je Bornu loše savjetovao, a on je poslušao pa objavio da se sve dogovorio s Nijemcima, da bi uskoro izvisio. Ostalo je mladi lijevi bek bez reprezentacije. Sipana je paljba iz svih sredstava po njemu, prozivalo ga se za izdaju, a Dalić ga je poput dobrog pedagoga zaštitio i prigrlio. Sad je vrijeme da mu Sosa vrati povjerenje.

Iako mladi wing bek u klubu igra u nešto drugačijem sustavu koji mu omogućava više ofenzivne slobode već je i u reprezentaciji pokazao da nacionalnoj momčadi ima šta donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno Dalićevo oružje

Iznimna brzina, prodornost i vrlo neugodan centaršut te moć ponavljanja ono je što ga čini jednim od potentnijih lijevih bočnih u Europi. Uparen s kreativnim veznim redom kakav je naš Sosa može biti dio Dalićevog skrivenog arsenala kojim će razbijati defanzivnije sustave kakve možemo očekivati u prva dva susreta protiv Maroka i Kanade.

Ni protiv snažnijih protivnika Sosa ne bi trebao biti upitan jer je pokazao da se može nositi s najboljima u utakmicama Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alternativa za Bornu Sosu na lijevom boku je Borna Barišić. Riječ je o posve drugačijem igraču, znatno defanzivnijem. S obzirom na to da je Sosa u impresivnoj formi za očekivati je da će upravo on biti Borna kojeg će Dalić izabrati i maksimalno iskoristiti na lijevom boku.

Izaberi pobjednika Svjetskog prvenstva i osvoji potpisani dres Luke Modrića, televizor i ostale vrijedne nagrade:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo