MOĆNI REAL OPET PRVAK EUROPE: /

Modrić i Kraljevi za povijest! Pregazili Juve i postali prva momčad koja je obranila naslov u Ligi prvaka

Image
Foto: AFP

Na Millennium stadionu u Cardiffu u velikom finalu Lige prvaka Real je s 4-1 deklasirao Juventus. Mario Mandžukić zabio je čudesan gol za 1-1, a Luka Modrić asistirao za treći gol Reala.

3.6.2017.
22:43
AFP
VOYO logo

JUVENTUS - REAL MADRID 1-4

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanić; Dani Alves, Dybala, Mandžukić; Higuaín.

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Modrić, Casemiro, Kroos, Isco; Benzema, Ronaldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci 0-1 Ronaldo (20.), 1-1 Mandžukić (27.), 1-2 Casemiro (61.), 1-3 Ronaldo (64.), Asensio 1-4 (90.)

Pred 66.000 gledatelja na Millenium stadionu sudio je Nijemac Felix Brych.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Real Madrid obranio je titulu Lige prvaka! Prvi put od kada je Liga prvaka reorganizirana jedna momčad je uspjela u tome, i to u kakvom stilu. U gotovo pa savršenom drugom poluvremenu španjolski prvak je pokazao klasu i doslovno pregazio nemoćni Juventus s 4-1 te osvojio dvanaestu titulu prvaka Europe.

Dilema Zidanea prije utakmice

Nadugo i naširoko se raspravljalo o dilemi koju je Zinedine Zidane trebao imati prije utakmice, ali Francuz je načinio i jedini razuman i logičan potez. Perezov omiljeni Gareth Bale, koji se tek oporavio od ozljede, u svom je Cardiffu ostao na klupi a ove sezone odlični Isco 25. put se našao u startnoj postavi Reala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Max Allegri je ovaj put svoj zadnji red posložio u crti s trojicom, predstavivši ono što je barem na papiru bilo nacrtano u 3-4- 3 sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Real u prvom dijelu nije napravio ništa

Međutim, u praksi je od prve minute Juventusova obrana s Realovim posjedom prelazila u dva klasična bloka s četvoricom; Alex Sandro je pokrivao lijevu stranu, Mandžukić je ordinirao ispred njega, a Higuain i Dybala su u startu razbijali Madridov pokušaj organizacije.

I to je većinom djelovalo dobro, ali ono što jeste štekalo kod Juventusa bila je tranzicija nakon izgubljene lopte. Real u prvom poluvremenu nije napravio gotovo ništa s loptom, izuzev u situacijama kada su bili u kontri.

Juve je bio taj koji je - uključujući i periode bez lopte - kontrolirao igru i iz toga je stvorio nekoliko odličnih prilika, među kojima su i dva dobra pokušaja Higuaina na otvaranju utakmice koja su mu trebala dati krila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ronaldo zabio za 1-0

Ali ako niste iskusan letač nad krilima se lako gubi kontrola, a na planetu nema momčadi koja to bolje koristi od Real Madrida. Gotovo pa savršenu akciju započeo je Toni Kroos, povukao je i sjajno izvukao loptu, našao Benzemu, a ovaj Ronalda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri su crno-bijela već bila ispred lopte, djelovalo je kao da je Juve iskontrolirao situaciju, ali majstori kakav je Cristiano zaslužuju i zrno sreće; lopta je zakačila Bonuccija taman toliko da postane nedostižna za Buffona i zapleše u mreži.

Mandžo zabio čudesan pogodak za 1-1

Juventus je u ovoj utakmici imao dva teška napada panike. Prvi je period bio onaj nakon Ronaldovog gola. Allegrijeva je momčad izgubila glavu i okretala se za vlastitim repom. Nepovezano, bez ideje kako i što učiniti i kako vratiti kontrolu, pa je Real već tu počeo pritiskati i tražiti novu grešku kojom bi dokrajčili protivnika. No, onda se ukazao Mario Mandžukić.

Nije to bila nikakva spektakularna akcija nego još jedna duga lopta koja ovog puta nije stigla ni dodirnuti zemlju; Alex Sandro ju je prebacio do Higuaina, a ovaj je produžio do Marija. Mandžukić je loptu primio prsima, namjestio je na idealnu visinu i prebacio nemoćnog Navasa za jedan od najljepših golova u povijesti finala Lige prvaka.

Gol za koji se isplati preći pola svijeta, gol zbog kojeg se plaća ulaznica i gol koji je ustvari Juve vratio na šine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić u prvom poluvremenu nije bio loš, ali...

Vlak je opet bio na pravom putu i do kraja poluvremena talijanski prvak je bio bolja momčad, stvarao šanse i djelovao u potpunoj kontroli. Drugi napad panike nisu preživjeli i za to je, između ostalih, zaslužan i Luka Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski reprezentativac u prvom poluvremenu nije bio loš, ali nije se ni isticao; Realova igra prema naprijed ovisila je o Iscu. Međutim, u drugo poluvrijeme Modrić je ušao agresivnije, konačno uzeo loptu i uradio ono što radi možda i najbolje na svijetu; razigrao svoju momčad.

Juventus kao da se i sam iznenadio činjenicom da je Real Madrid preuzeo kontrolu i nije znao kako na to reagirati; samo se pustio niz vodu i dao protivniku u ruke. Ionako slabi Dybala se potpuno izgubio, s njim je nestao i do tadaodlični Pjanić, izgubljena je kontrola nad sredinom, točnije prepuštena Modriću, i bio je to kraj.

Real imao sreće kod drugog gola

I da, opet je Real imao sreće kod drugog gola, Casemirova bomba je zakačila Khediru i Buffon joj nije mogao ništa, ali takva se sreća zaslužuje. Štoviše, taj gol bio je samo logični slijed stvari; ovaj put Real Madrid je ostavio dojam da bi u ovakvim uvjetima prije ili kasnije izgradio taj vodeći gol.

Treći pogodak je bio samo okretanje noža u već fatalnoj rani, ali i sjajna ilustracija za Modrićevo izdanje u drugom poluvremenu; napravio je pritisak, osvojio loptu, probio desnu stranu, savršenim pasom pronašao Ronalda, a ovaj u svom poacherskom stilu, od kojeg živi ove sezone, zabio i Real Madrid odveo do europskog vrha. Četvrti gol bilo je šamaranje već uvelike mrtvog protivnika; gol koji je ovaj trijumf pretvorio u nadmoćno gaženje, što uostalom drugo poluvrijeme i jeste bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je ovo utakmica koja savršeno simbolizira ovu generaciju Real

Kada se podvuče crta, bila je to utakmica koja u neku ruku savršeno simbolizira ovu generaciju Real Madrida. Napravili su što nitko prije njih nije, obranili titulu prvaka Europe, osvojili tri u četiri godine, a sve to uz velike uspone i padove, nekada – baš kao i u prvom poluvremenu večeras – ne igrajući na nivou na kojem bi momčad njihove kvalitete trebala. Ovaj Real Madrid je odličan, sjajan, ali i s toliko mana da se i nakon ovakve utakmice i ovakvog trijumfa uhvatite u pitanju – kako?

Stvar je u tome dan odgovor na to pitanje i nije važan; ono što je važno je da je Zidaneov Real Madrid pokazao da je momčad s karakterom, momčad koja zna kada ubaciti u brzinu koja mu treba i koja je u ovom trenutku kvalitetom daleko najbolja na svijetu. Momčad koja je ovu titulu zaslužila i koja je ove subote u Cardiffu napisala novu sjajnu stranicu nogometne povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić, koji je sada prvi hrvatski nogometaš s tri europska naslova, odigrao je cijelu utakmicu za Real, kao i Mandžukić za Juventus, koji je izgubio i peto finale zaredom. Mateo Kovačić je ostao na klupi Reala.


UŽIVO

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - GOTOVA JE UTAKMICA.

90' - GOOOL, Asensio zabija za konačnih 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

89' - Tražio je Modrić vanjskom Moratu, koji je tek ušao u igru.

84' - Cuadrado je dobio drugi žuti karton zbog starta nad Ramosom i mora napustiti teren. Zahvatio je Cuadrado po nozi točno ispred suca. Išao se poslije i nešto obračunavati s Ramosom. Kolumbijac je tako izletio iz igre nakon samo 18 minuta igre.

83' - Isco je izašao, Asensio je ušao u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

77' - Iz igre izlazi Benzema, a ulazi junak domaćih navijača Bale. Promjena i kod Juvea. Lemina je ušao umjesto Dybale.

73' - Krasna akcija Reala. Marcelo je ostao sam na lijevoj strani, imao je puno mjesta, ali Brazilac se nesebično odlučio dodati Ronaldu. Dodao je, ali prejako. Ronaldo je mogao zabiti hat-trick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

71' - Cuadrado je srušio Ronalda s leđa i zaradio žuti karton. To je drugi žuti za Talijane u ovom finalu. Prvi je dobio Dybala. Ukupno je pet žutih podijeljeno u dvoboju.

64' - GOOOL: Ronaldo je zabio na sjajnu asistenciju Modrića. Juventusova obrana popustila je po lijevoj strani na kojoj se nalazi Mandžukić. Carvajal je dao za Luku koji je zavrnuo na prvu stativu za Ronalda, a ovaj je probio Buffona iz blizine. Real je napravio velik korak prema povijesnoj obrani naslova europskog prvaka.

61' - GOOOL: Casemiro vraća Real u vodstvo! Kakav šut s 30 metara... Pogodio je Brazilac Khediru i Buffon nije uspio reagirati na tu loptu.

60' - Real u naletu.

58' - Marcelo je bio ubacio na Ronalda, ali bila je to teška lopta.

58' - Varane je hrabro ušao u kazneni prostor, pokušao dodati, ali čisti to obrana Juvea.

55' - Marcelo je sad okušao udarac s nekih 22 metra s lijeva iz kosa, ali odlazi to pokraj gola. Dva udarca Reala u minutu.

54' - Luka Modrić lijevom je nogom zapucao s nekih 20 metara od gola. Brani to Buffon. To je ukupno drugi udarac u okvir gola za Real.

53' - Nakon što je Khedira produžio loptu, njegov sunarodnjak Kroos startao je na nogu. Žuti karton za Kroosa, treći žuti za Real u ovom dvoboju. Nervozno je počelo drugo poluvrijeme.

50' - Marcelo i Barzagli vode veliku bitku na terenu.

48' - Velika gužva u petercu Juventusa.

46' - Juve s četvoricom pritišće Ronalda i društvo.

46' - POČINJE DRUGO POLUVRIJEME

45'+2 - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME: U prvih 30. minuta gledali smo odličan nogomet. Posljednjih petnaestak minuta prvog dijela, bilo je malo razvodnjeno. Juve je odlično počeo utakmicu, imao u poluvremenu nekoliko prilika. Ronaldo je šokirao Juve u 20. minuti, a onda je na scenu stupio Mario Mandžukić i fantastično zabio škaricama za 1-1.

Galerija

Image

OVAKO SLAVI MAJSTOR: Mandžukić pogotkom bacio Juveove navijače u trans, a onda krenuo u ludu proslavu

Image

OVAKO SLAVI MAJSTOR: Mandžukić pogotkom bacio Juveove navijače u trans, a onda krenuo u ludu proslavu

45' - Sudačka nadoknada su dvije minute.

43' - Real u ovom finišu prvog dijela diktira igru.

37' - Sad je ostao ležati Mandžukić. Sudac gleda da li mu je potrebna liječnička pomoć. Mandžo je izveden van terena, još malo šepa uz aut liniju, ali vjerujemo da će se vratiti.

35' - Juve sad ima posjed lopte u svojim nogama. Grade Talijani igru, mirno osvajaju teren.

27 ' - GOOOL- KAKAV POGODAK MARIJA MANDŽUKIĆA! Mandžo je upravo zabio gol karijere. Kakav gol. Ljudi moji... Higuaín mu je spustio loptu na sedam-osam metara od gola, on ju je podigao i efektnim udarcem preko glave pogodio suprotni kut.

25' - Isco je propustio sjajnu priliku. Real je imao kontru 4 na 3, ali Španjolac griješi.

20' - GOOOL, Real vodi 1-0. Strijelac gola je Ronaldo. Madriđani su uhvatili Juventus u polukontri. Benzema je poslužio Carvajala na desnoj strani, ovaj je dao povratnu loptu za Ronalda koji pogađa suprotni kut. To mu je već 11. gol ove sezone u Ligi prvaka, izjednačio se s Messijem na vrhu ljestvice strijelaca.

19' - Zakačili su se Ramos i Mandžukić. Hrvat se opako unio u lice Španjolcu.

16' - Real malo po malo osvaja teren.

15' - Modrić stoji dosta visoko u zadnjoj liniji kako bi mirno preveo loptu u napad.

12' - Dybala je zbog rušenja Kroosa, kojem se otvara izgledna prilika pri oduzimanju lopte, dobio prvi žuti karton na utakmici.

11' - Chiellini je u borbi za loptu malo odgurnuo Ronalda, a ovaj je pao kao pokošen. Samo da Portugalac ne počne s glumom.

6' - BRILJANTNA OBRANA NAVASA! Pjanić je potegao volej s desetak metara udaljenosti, gotovo kirurški precizno, ali Kostarikanac je kroz šumu nogu ipak vidio tu loptu i odbio je dalje od gola. Juventus grize i odmah želi odmah zabiti. Real nije dobro počeo utakmicu.

4' - PRVA PRILIKA NA UTAKMICI: Higuain se prošetao po sredini i pucao s nekih 25 metara, ali to je otišlo ravno u ruke Navasa. Juventus je hrabrije ušao u utakmicu, drži Real na njegovoj polovici. Najopasniji je čovjek baš bivši član "kraljevskog" kluba koji je dvaput pucao prema golu Španjolaca.

2' - Real je sad pokušao proći po lijevoj strani, ali nema prolaza pored granitne obrane Juvea.

1' - Odmah je Juve krenuo u napad. Mandžukić se našao na lijevoj strani, pokušao ubaciti, ali čisti to Ramos.

1' - POČELA JE UTAKMICA

20.45 - Igrači su spremni za početak dvoboja.

20.37 - Black Eyed Peas je na pozornici. Ovo je uistinu spektakl. Nogometni stručnjaci govore kako će ovo biti najzanimljivije finale u posljednjih 15 godina.

20.30 - Još nas malo dijeli od spektakla u Cardiffu, velikog finala Lige prvaka između Juventusa i Reala.

Galerija

20.25 - Ovako to izgleda na papiru.

19.43 - Allegri je odlučio po trofej krenuti s najjačim sastavom.

Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Dani Alves, Pjanić, Khedira, Alex Sandro - Dybala - Higuaín, Mandžukić

19.40 - Kao što se i najavljivalo, Zinedine Zidane ipak je odlučio ne riskirati s nepotpuno zaliječenim Garethom Baleom u njegovoj rodnoj zemlji pa će u prvoj postavi šansu dobiti Isco. James Rodriguez nije niti među 18 izabranih za ovaj susret.

Navas - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, Ronaldo

19.14 - Prvi će put u finalu Lige prvaka zaigrati Hrvat protiv Hrvata i to u pravom smislu te riječi. Naime, imali smo predstavnika u redovima oba finalista 2003., kad je Igor Tudor odigrao prvo poluvrijeme za Juventus protiv Milana, za koji nije nastupio Dario Šimić. Dvije godine potom Igor Bišćan pratio je s klupe čudo u Istanbulu protiv Milana za koji Šimić ponovno nije dobio šansu kao rezerva.


Sergio Ramos učinio je uslugu stotinama novinara nabijenih u zagušljivom i pretrpanom šatoru koji glumi sobu za press konferencije i čitavu ovu priču, čitavu najavu najveće utakmice sezone stavio u samo jednu ali savršenu rečenicu. Tenemos una cita con la historia.

Neobična sezona za Ligu prvaka

Imamo sastanak s poviješću. Bila je ovo, kada se sve sabere i konačno podvuče crta, neobična sezona za Ligu prvaka. Započela je, doduše, sve dosadnijom grupnom fazom koja je postala čista posljedica ogromne rupe koja se stvorila između bogatih i siromašnih.

Image

Ovi drugi su postali samo ne pretjerano dobri sparing partneri, koji su tu da bi pokupili mrvice. Petnaest od šesnaest najbogatijih se izvuklo iz skupine i izborilo za knockout fazu - nije prošao samo tko drugi to Tottenham. Međutim, ako već nismo imali u čemu uživati u prvom dijelu sezone, ovaj drugi je ponudio savršenu zabavu.

Zidane okrenuo stvari naopačke

Impresivnu mladu momčad Monaca, Bayern koji je pregazio Arsenal, onda i onaj nevjerojatni ali sudačkim greškama obojani povratak

Barcelone. Zinedine Zidane u Madrid je došao prošle sezone kada se činilo da su na koljenima i kada je izgledalo da je legendarni Zizou samo dobra zakrpa za veliku rupu. Ali Francuz je, barem kada su u pitanju suhe brojke, stvari okrenuo naglavačke.

Image

Brojke izgledaju impresivno, gotovo nevjerojatno - od kada je na klupi Real je odigrao 86 utakmica i u svakoj zabio gol. U Ligi prvaka ove godine su zabili 32 gola, što je 2.67 po utakmici, a u čitavoj godini izgubili su sedam utakmica.

Lani su osvojili Ligu prvaka, ove godine već postali prvaci Španjolske i večeras imaju priliku - kako Ramos kaže - promijeniti povijest i postati prva momčad od 1990-ih koja je obranila titulu prvaka Europe.

Izvedba protiv Atletica bila je vjerojatno najbolja u Zidaneovoj eri

Njihova izvedba protiv Atletica ove sezone (3-0) bila je vjerojatno najbolja u Zidaneovoj eri, no stvari ipak nisu crne i bijele. U mnogo utakmica i prošle i ove sezone Real Madrid je visio, vraćao se u posljednjim minuta i jednostavno nije igrao impresivno, ne na nivou momčadi koja ima priliku promijeniti povijest.

I upravo zato je nad Zidaneovim imenom i dalje upitnik i to, između ostalog, jeste i jedan od razloga zašto je i za njega ova utakmica drugačija i važnija nego ijedna prije.

Ali, ne znači to da je pritisak na Juventusu večeras manji. Max Allegri u petak je govorio glasno, odrešito i barem desetak puta, možda i nesvjesno, ponovio da Juve ovo mora dobiti. Mora dobiti. On je u protekle dvije godine u potpunosti izmijenio momčad koju mu je ostavio Antonio Conte i izgradio potpuno drugačiju, bolju ekipu.

Image

Individualno Real Madrid na papiru možda jeste bolji, ali Allegrijev Juventus kroz čitavu ovu sezonu Lige prvaka djelovao je kao najkompaktnija ekipa koja ima jasan plan kako da ispuni konačni cilj i koja se toga plana jako dobro drži.

Psihološki smisao

"Kada je Dani Alves stigao iz Barcelone u Torino poslao sam mu samo jedan sms", kazao je Buffon jučer na pressici.

"Napisao sam mu da nas nauči kako se osvaja Liga prvaka. I mislim da nas je naučio".

Image
Foto: AFP, MARCO BERTORELLO

Buffon je želio reći da je razlika između ove i one momčadi koja je već igrala finale prije dvije godine najveća upravo na psihološkom smislu - ovo je Juventus koji vjeruje da je u Cardiffu potpuno zasluženo i to zato što je najbolja momčad Europe i da su u stanju to večeras i potvrditi. Nakon šest godina dominacije u domaćem prvenstvu ovo jeste za Juventus povijesna noć i povijesna prilika da se jedna velika generacija okruni najvažnijim trofejom.

Čitava priča, čitava sezona stat će u ovu noć

Allegri i Zidane prebacivali su jučer lopticu jedan drugom i za favorita proglašavali protivnika. No, jasno je da su ove dvije momčadi gotovo pa izjednačene i da bi na kraju mogao odlučiti samo jedan potez ili jedna lopta.

Kao ona Mijatovićeva. Kako bilo, čeka nas velika utakmica, najveća utakmica sezone. Čitava priča, čitava sezona stat će u ovu noć. Veličanstveni Millennium je spreman, Juventus i Real Madrid odlučuju najboljeg u Europi.

Sastanak s poviješću može početi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo