SENZACIJA NAD SENZACIJAMA / Čudesna noć na Maksimiru! Dinamo skalpirao Chelsea na otvaranju Lige prvaka prekrasnim golom Oršića

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pogodak odluke postigao je Mislav Oršić u 13. minuti

6.9.2022.
16:29
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U susretu 1. kola E skupine nogometne Lige prvaka Dinamo je na stadionu Maksimir pred 20.607 gledatelja pobijedio Chelsea sa 1-0.

Nogometaši zagrebačkog Dinama svoj osmi nastup u grupnoj fazi Lige prvaka otvorili su na stadionu Maksimiru pobjedom protiv bivšeg europskog i engleskog prvaka Chelsea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodak odluke postigao je Mislav Oršić u 13. minuti.

Image
WELCOME TO BLUE HELL /

Totalni hard-core na Maksimiru: U jednom trenutku samo je počelo gorjeti; UEFA se ovakvom 'šamaru' iz Zagreba nije nadala

Image
WELCOME TO BLUE HELL /

Totalni hard-core na Maksimiru: U jednom trenutku samo je počelo gorjeti; UEFA se ovakvom 'šamaru' iz Zagreba nije nadala

Rano vodstvo

Dok je Chelsea zahvaljujući trećem mjestu u Premier ligi izborio direktan plasman u Ligu prvaka, hrvatski prvak je morao proći tri kvalifikacijska kola (Shkupi, Ludogorec, Bodo/Glimt) kako bi osigurao mjesto među elitom europskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleski velikan je preuzeo inicijativu od prve minute, međutim već u 13. minuti je sijevnula kontra domaćina koju je u pogodak pretvorio Mislav Oršić.

Akciju je počeo Robert Ljubičić usposlivši dugom loptom Brunu Petkovića, a ovaj je proslijedio do Oršića koji je "projurio" pored Wesleyja Fofane, novog pojačanja "Bluesa pristiglog iz Leicester Cityja za 82 milijuna eura. Oršić je pretrčao 50-tak metara, te lijepo svladao golmana Kepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea je u 48. minuti izjednačio, no pogodak Aubameyanga je poništen zbog zaleđa. Dinamo je u 56. minuti bio korak i do drugog gola, no fantastičan udarac Stefana Ristovskog je završio u gredi.

Okvir gola pogodio je i Reece James u 85. minuti. Za Chelsea je do 59. minute igrao hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući nastup u "Champions League" Dinamo ima već idućeg tjedna, u srijedu 14. rujna "Modri" gostuju na San Siru protiv Milana.

----------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LIGA PRVAKA, PRVO KOLO, STADION MAKSIMIR, 18:45

DINAMO - CHELSEA 1:0

SASTAVI:

Dinamo: Livaković - Ristovski, Perić, J. Šutalo - Moharrami, Mišić, Ademi, Ljubičić - Ivanušec - Petković, Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea: Arrizabalaga - Azpilicueta, Koulibaly, Fofana - James, Kovačić, Mount, Chilwell - Havertz, Sterling - Aubameyang.

---------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAJ UTAKMICE!

90' + 8' - Još traje utakmica!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' + 7' - Obranio se Dinamo! Ziyech je zapucao dva slobodnjaka! Drmić ulazi kao taktička zamjena. Ovo je možemo reći gotovo!

90' + 5' - Tuchel nervozan, bijesan, nemoćan... Njegova ekipa je potpuno jalova. Baturina sada dobiva žuti zbog grubog stara na Jamesu, opet u opasnoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' + 4' - Slobodnjak za Chelsea u opasnoj zoni, Ljubičić ga je skrivio i to potpuno bespotrebno. Na sreću samo u živi zid puca.

90' + 3' - Vrijeme teče, Chelsea troši dragocjene trenutke, Dinamu to odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90' - Igra se još osam minuta!

89' - Igra se vrlo otvoreno sada, tranzicijski, iz napada u napad. To može biti dosta opasno jer su obje momčadi otvorene u obrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87' - Ademi ide van, Baturina ulazi.

86' - Vratnicu pogađa James, zatim u nastavku akcije Livaković skida dva teška šuta prvo Pulišiću, a onda i Havertzu, koji je pak bio u zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - Cucurella grubo starta na gležanj Ivanušeca, vrlo ružno je to bilo i opasno, poderao je čak štucnu našeg igrača. Vozilo je došlo po Ivanušeca.

82' - Ljubičić sada izbija glavom ispred igrača Chelseaja i odbija loptu u korner. Chelsea ide na sve ili ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79' - Vraća se Ademi u igru, ali sada Ljubičić leži i nakon što je nezgodno pao. No, bit će i s njim sve u redu.

78' - Fofana je grubo startao na koljeno Ademija i kapetan šepajući ide van igre, valjda će biti sve u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

77' - Atomski nogomet igra Dinamo, pogotovo u obrani, sve napade uspješno odbijaju dečki.

75' - Pulišić ulazi umjesto Sterlinga, a mijenja i Čačić, ulaze Lauritsen i Špikić, van idu Moharrami i Oršić. Žuti karton je dobio čini se Tuchel i još netko s klupe Chelseaja zbog prigovora jer ove izmjene traju cijelu vječnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

73' - Nije ovo baš fer, Koulibaly je sada skršio Petkovića vrlo grubo i nije kažnjen, bio bi mu to drugi žuti karton. Mogao ga je dobiti da se nas pita.

71' - Cucurella ulazi Chilwell ide van, Čačić ne mijenja ništa, ne znamo je li to dobro ili loše. Dečki izgledaju dobro, ali sigurno neki već troše zadnje atome snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

70' - Briljantna igra u obrani Dinama, sada su slomili Havertza kao amatera u naletu i odmah pokrenuli brzu kontru preko Ljubičića, ali na kraju su on i Oršić loše priveli akciju kraju.

67' - Nervozni su igrači Chelsea, Koulibaly je sada raznio Oršića s dvije noge u kontri i dobio samo žuti karton za to.

65' - E sada, sudac Kovacs nije sudio prekršaj Mounta na Ristovskom, udario ga je laktom u glavu i to pred očima suca, a ovaj je samo gledao i pustio akciju dalje. Diskutabilno.

63' - Ništa Chelsea ne može Dinamu... Ristovski sada poziva tribine da još jače navijaju. Čačić za sada ne mijenja ništa, a tempo je vrlo jak, nadamo se da neće predugo čekati s izmjenama i osvježenjima jer igrači se dosta troše.

59' - Kovačić ide van, Auba isto, ulaze Jorginho i Broja. Mount je dobio žuti karton u međuvremenu.

56' - Ristovski!!!!! Auuuuu, odapeo je s nekih 25 metara prema rašljama, Kepa je izveo paradu i odbio loptu u stativu. Kakav bi to gol bio. Na tribinama je totalna ludnica!

55' - Tuchel nikako ne može biti zadovoljan svojim igračima i izvedbom na terenu. Divlja on i viče uz aut-liniju i s klupe, ali efekta nema. Tko zna možda su mu ovo posljednje utakmice na klupi londonske ekipe.

53' - Chelsea navaljuje u nastavku, opet su Modri sabijeni u kaznenom prostoru, ali nemoćni su i Dinamo još uvijek odolijeva.

50' - Poništen gol Aubameyanga, opravdano bilo je zaleđe, ali Moharrami je napravio veliku grešku, pustio je Chilwella koji je prošao i dao za Aubu. No, nema gola.

47' - Odmah je Ziyech probao izvana šutirati, ali Livaković to lagano skida i hvata.

46' - Kreće drugo poluvrijeme. Azpilicueta ide van Ziyech ulazi u igru.

Kraj prvog dijela.

45' - Opasno živi Dinamo sada, naljutio se Sterling i ispremiješao obranu Dinama, ali na kraju je pogodio samo u blok. U nastavku je još Mount pucao, ali odbija Perić. Englezi su zaista očajni u napadačkom segmentu igre.

44' - Chelsea pokušava i dalje nešto napraviti iz igre i griješi, zatim Ivanušec pokreće kontru i odlično daje za Moharramija koji je sjajno primio loptu na desnoj strani, ali dugo je čekao i na kraju je akcija propala.

40' - Chelsea je nemoćan u napadu, djeluju kao Championship ekipa, ako smijemo primijetiti. No, ne umanjujmo dobru igru Dinama, Modri su danas zaista na razini Lige prvaka.

36' - Dinamo ima inicijativu, Tuchel smrknuta pogleda sjedi na klupi nešto zapisuje, al će biti ribanja u svlačionici na poluvremenu...

32' - Kako igra Dinamo, bezobrazni su, napadaju, pritišću, sve su hrabriji... Pa nek netko kaže da nisu dovoljno dobri za Ligu prvaka.

31' - Ademi!!!! Opalio je izvana snažno Arijan, Kepa je jedva skinuo. Chelsea teško diše u ovim trenucima.

29' - Auuuuu! Petković je sjajno izigrao obranu Chelseaja, navukao ih je na lijevu stranu i dao povratnu na Oršića koji je gađao daljnji kut, ali nije bio precizan.

25' - Dinamovim navijačima ovo neće biti drago čuti, ali kako vidimo u svečanoj loži se ipak nije pojavio Zvonimir Boban...

23' - Evo malo za promjenu Dinamo ima loptu u nogama, ali ne usudi se baš krenuti u napad i brzo je vraća protivniku u noge.

20' - Ništa se ne mijenja, Chelsea i dalje pritišće, Dinamo će strpljivo čekati na šansu iz protuudara. Samo da ta obrana izdrži nalete. Chelsea ionako ne nalazi neka konkretna rješenja i kao što smo napisali u uvodu, skloni su greškama u napadu.

13' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! ORŠIĆ! BOG NA NEBU, ORŠA NA ZEMLJI! Petković je briljantno glavom prenio loptu u kontri na Mislava koji je u punom sprintu istrčao od centra do gola i onda velemajstorski, u maniri Lea Messija, lobao Kepu.

12' - E sada su Dinamovi igrači legli u krilo Livakoviću i to nije dobro. Chelsea je sve opasniji i ovako se neće moći dugo.

10' - Šutalo sada vrhunski zatvara Aubameyanga koji je bio u punom naletu. Dinamo ne izgleda dobro u ovim trenucima i Chelsea sve opasnije prijeti.

9' - Sijevnula je kontra Chelseaja, Sterling je povukao i dao za Havertza na lijevoj strani, ovaj je ušao u kazneni i centrirao na peterac, a tamo srećom nije bilo nikoga, da jest, bio bi gol.

6' - Probili su igrači Chelseaja zadnju liniju Dinama i Sterling je bio u sjajnoj šansi negdje s desetak metara, ali mu je Ristovski ušao u blok.

5' - Chelsea ima potpunu inicijativu, ali Dinamo dobro drži strukturu na terenu i ne dozvoljava prilaz vratima. Nisu legli u krilo Livakoviću i drže protivnike na pristojnoj udaljenosti.

3' - Dinamo je, za sada, u čvrstom duplom bloku i tražit će svoju šansu iz kontranapada. Chelsea je ove sezone, spomenimo, veoma jalov u napadu i sklon pogreškama, tako da bi moglo biti svega.

1' - Počela je utakmica! Sretno našim dečkima! Čačić je kako vidimo odlučio malo promijeniti sustav i igrat će u formaciji 3-4-2-1 s Petkovićem u špici i umjesto Baturine igrat će Ivanušec. Čačić je do sada uglavnom koristio 4-2-3-1 formaciju, a ova nova bi se u fazi obrane trebala transformirati u 5-3-2 formaciju. Vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu...

---------------

Susret je najavio i trener Modrih, Ante Čačić, koji veli da će mu to biti najveća utakmica u karijeri, barem onoj klupskoj.

"Sutra nas čeka jedna utakmica koju smo silno željeli. To je nagrada za osvajanje prvenstva, jer da nema toga ne bi se izborili za Ligu prvaka. Ulazak u LP je velika satisfakcija, za mene kao trenera i moje igrače. Vjerujem da ćemo profitirati natjecanjem u LP, igrači će napredovati. Naravno, nakon izvlačenja sam odmah rekao da nismo favoriti u nijednoj utakmici, ali ćemo u svakom susretu tražiti svoju šansu. Pred punim tribinama ćemo učiniti sve da limitiramo kvalitete Chelseaja i tražimo svoju priliku. Ovo nije eliminacijska utakmica, ali moramo učiniti sve da budemo svoji", rekao je Čačić.

A najavio je strateg hrvatskih prvaka i moguće promjene u formaciji, odnosno, mogao bi se malo prilagoditi taktici Thomasa Tuchela i njegova Chelseaja.

"Gledajte, razmišljamo o svemu. Bitno je kako se igrača ponaša, nekad se braniš sa šestoricom kada igraš s četiri otraga. Moramo učiniti sve da limitiramo Chelsea. Želimo doći do dobrog rezultata. Moguće su varijacije na tu temu", komentirao je u najavi utakmice Ante Čačić.

Dakle, postoji nekoliko opcija. U kvalifikacijskim utakmicama Čačić je igrao u 4-2-3-1 formaciji, ali danas ne bi čudilo kada bi postavio nešto više igrača u posljednju liniju. Računajući da Chelsea igra s trojicom u obrani, ne bi čudilo kada bi se na istu stvar odlučio i Čačić. Tuchel je najavio da nema Thiaga Silve, a The Sun pretpostavlja da bi mogli istrčati u varijanti 3-4-3.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo