BODØ/GLIMT - DINAMO 1-0 / 'Zagrebački plavi' nisu preživjeli paklene Norvežane, ali imaju veliku priliku u uzvratu za prolaz u skupinu Lige prvaka

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Bodo/Glimt slavio, ali minimalno

16.8.2022.
22:50
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Prva play-off utakmica Lige prvaka

BODØ/GLIMT - DINAMO 1-0 (1-0)

Stadion: Aspmyra. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BODO/GLIMT: Haikin - Sampsted, Amundsen, Hoibraten, Wembangomo - Saltnes, Hagen (od 81. Gronbaek), Vetlesen - Mvuka (od 81. Koomson), Salvesen (od 68. Espejord), Pellegrino.

DINAMO: Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Lauritsen, Ljubičić - Mišić, Ademi - Špikić (od 46. Ivanušec), Baturina (od 77. Gojak), Oršić (od 69. Emreli) - Drmić (od 46. Petković).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelac: 1-0 Amahl Pellegrino (37)

Žuti kartoni: Mišić, Dilaver (Dinamo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni kartoni:

Nije ovo loš poraz! Druge momčadi prolazile su puno gore u Bodeu ovog ljeta, a i ranije. Ovih minimalnih 1-0 za Bode/Glimt daje Dinamu veliku šansu u uzvratu, jer je Bodo totalno drugačija momčad kad igra u gostima. Norveški prvak je domaćinska ekipa koja svoje suparnike dotuče na svom terenu, ali Dinamo nisu uspjeli dotući. Pobijedili su ga, ali i sami valjda Norvežani znaju da će im u uzvratu trebati i više od bunkera i kontri. A, u tom leži prilika Čačićevim nogometašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANTE IMA RIJEČ /

Čačić otkrio što je kumovalo pobjedi Bodø/Glimta: 'Oni su na to adaptirani, a sad ih u Zagrebu čeka nešto sasvim drugo'

Image
ANTE IMA RIJEČ /

Čačić otkrio što je kumovalo pobjedi Bodø/Glimta: 'Oni su na to adaptirani, a sad ih u Zagrebu čeka nešto sasvim drugo'

Uzvrat za 8 dana

Pogodak za pobjedu Norvežana postigao je u 37. minuti udarcem glavom Amahl Pellegrino na ubačaj Mugishe.

Uzvrat na Maksimiru na rasporedu je u srijedu, 24. kolovoza, s početkom u 21 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je u Norvešku stigao s idejom - ne izgubiti. Igranje na neuobičajenoj podlozi, koju je dodatno otežala i kiša koja je padala u Bodu prije utakmice, bilo je još jedan otežavajući faktor za Čačićevu momčad.

Norvežani su krenulo agresivno u utakmicu, radili visok pritisak i onemogućavali kombinatoriku Dinamovim igračima. Prijetili su "modri" samo povremenim bljeskovima. Tako je u 7. minuti, nakon kombinacije s Oršićem, priliku za udarac s lijeve strane kaznenog prostora dobio Josip Drmić, ali mu je lopta prešla preko noge i otišla visoko preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaći su prvi udarac unutar okvira uputili u 14. minuti, kad je Wembangomo sa 18 metara pucao ravno u ruke Livakovića.

Pellegrini zabio glavom

Do polovice poluvremena Dinamo je još jednom zaprijetio. U 23. minuti Mislav Oršić je lijevo iskosa sa 22-23 metra gađao bliži kut, ali je domaći vratar Haikin to uspio obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada su Norvežani krenuli u novu ofenzivu, a ona im se isplatila u 37. minuti. S desne strane je loptu u kazneni prostor ubacio Mugisha Mvuka, lopta je preletjela Lauritsena, idealno došla na glavu Amahla Pellegrina, a najbolji strijelac norveškog prvaka je glavom sa šest metara svladao Dominika Livakovića.

U 42. minuti domaće su centimetri dijelili od drugog pogotka. Nakon udarca iz kuta lopta je došla na glavu Salvesena koji sa pet metara udarcem glavom pogađa gredu. Dvije minute poslije je Hagen iz slobodnog udarca sa 23 metra pogodio živi zid, bio je prvi na odbijenoj lopti, ali je i taj njegov udarac bio neprecizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju opasnu akciju u prvom poluvremenu izveo je Dinamo. Stefan Ristovski je dao vrlo dobru dubinsku loptu prema Drmiću, ali je Dinamov napadač za korak ostao prekratak, jer je prvi do lopte stigao domaći vratar Haikin koji je izašao gotovo do ruba kaznenog prostora.

Čačićev potez na poluvremenu ubrzao igru Dinama

Ante Čačić je, nezadovoljan igrom svoje momčadi, već na početku drugog dijela napravio dvije zamjene: Bruno Petković je ušao umjesto Drmića, a Luka Ivanušec umjesto Špikića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, domaći su i na početku drugog dijela bili opasnija momčad. Mugisha Mvuka je bio stalna opasnost na desnom boku, a Pellegrino pred vratima. Strijelac prvog pogotka bio je blizu drugom u 54. minuti, kad je dobio loptu u kaznenom prostoru i gađao donji lijevi kut Dinamovih vrata, ali je lopta prošla uz vratnicu.

Samo minutu poslije Livaković je spriječio udvostručenje domaće prednosti. Pucao je Mvuka u bliži kut, ali je Dinamov vratar bio spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te akcije kao da je donijela otriježnjenje u gostujućem sastavu. Bruno Petković je konačno počeo sličiti na igrača koji se meteorskim usponom domogao mjesta u reprezentaciji svjetskih doprvaka. Njegova prisutnost na terenu bila je uočljiva, a u 60. minuti je malo nedostajalo da se upiše i u strijelce. Oršić je ubacio, a Petkovićev udarac glavom je prošao malo iznad grede.

U istoj minuti su igrači zamijenili uloge. Petković je namjestio loptu za Oršića na njegovoj omiljenoj poziciji, ali Dinamov najbolji strijelac u europskim natjecanjima nije bio precizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamova ambicija da se iz Norveške vrati neporažen nakratko je djelovala ispunjenom u 71. minuti. Lijepa akcija koja je preko Petkovića, Ivanušeca i Emrelija dovela Baturinu u poziciju za šut s ruba kaznenog prostora, a mladi nogometaš je pogodio gornji desni kut. Međutim, odmah su se oglasili suci i pokazali da je u začetku akcije Petković kod prijema lopte bio u zaleđu.

Moraju Plavi biti sretni

Dinamo je i dalje pokušavao doći do pogotka. U 82. minuti je Ademi pokušao glavom, ali je Haikin i to obranio. U 83. minuti je pokušao Gojak s istim ishodom, a u 84. minuti je prošla akcija do Emrelija koji je stigao loptu kod gol-crte i pokušao u padu iz mrtvog kuta pogoditi mrežu. Uspio je, ali samo s vanjske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protuudaru je Pellegrino pripremio odličnu poziciju za Gronbaeka, ali je ovaj pucao visoko preko gola.

U 86. minuti najbolju priliku na utakmici imao je Bruno Petković. Primio je loptu na rubu kaznenog prostora, oslobodio se dvojice suparničkih braniča, izborio čistu poziciju za udarac i onda sa 14 metara promašio vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na viđeno u posljednjih 30 minuta drugog poluvremena, Dinamo je u Norveškoj možda i zaslužio doći do pogotka i ostati neporažen, ali s obzirom na prvih sat vremena, Zagrepčani moraju biti sretni da se u Zagreb vraćaju sa zaostatkom od samo jednog gola, što je dobro ishodište za lov na Ligu prvaka pred vjerojatno punim maksimirskim tribinama.

LIVE TIJEK UTAKMICE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotova je utakmica.

90' - Igrat će se još 3 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

86' - Bruuunooo, Bruuuuuno, pa što je sad ovo bilo, Bruno naš dobri, pa nisi normalan majke mi... Imao je Petković šansu i to kakvu, tukao uz vratnicu. Morao je i mogao to zabiti.

85' - Bodo/Glimt ide do kraja sad, Norvežani trče, vade posljednje atome snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

83' - Ide sad u bijeg Petković, ima dvojicu u napadu, ubacuje, Emreli, Emreli i ništa... Bio je skroz uz korner liniju, Haikin je izletio na njega i skratio mu kut.

78' - Bodo pokušava pritiskom u napadu odmaknuti Dinamo od svog gola. I uspijevaju u tome. Petković je na tlu, dobio je koljenom od Hagena. U Bodeu je sad i kiša pojačala. Još 11 minuta plus sučeva nadoknada.

74' - Evo sad korner za Bodo.

71' - Zaleđe. Baturinin eurogol poništen zbog zaleđa Brune.

70' - Pritišću dinamovci, visokim presingom tjeralu Bodo/Glimt iza. 4-4-2 igraju s Petkovićem i Baturinom u sredini.

68' - Izmjena na izmjenu. Emreli ulazi, Oršić izlazi.

64' - Evo sad kontre, Oršić se oslobodio i sjurio naprijed, Petković je u šutu, ali nije stigao.

62' - Dinamo sad plete mrežu, Bodo/Glimt čeka priliku iz kontre. Brzim promjenama strane Dinamo je uspio uspostaviti ravnotežu.

60' - Jao, kako je to bilo blizu. Oršić je ubacio, lopta je Bruni Petkoviću bila malo iza leđa, ali zahvatio ju je glavom i lopta je završila na gornjoj mreži. Govori sad Oršić Petkoviću da ostane u napadu s njim i Baturinom. Plavi su podignuli igru, sad oni pritišću.

55' - Opet napadaju Norvežani, sad je s lijeve strane došla opasnost. Ljubičić je ispao, udarac na gol. Livaković brani udarac skroz uz korner liniju.

54' - Teški trenuci za Dinamo, Pellegrino je tukao s nekih 14 metara, pored vratnice. Blizu je ovo bilo, publika je nogama.

53' - Previše prostora ostaje između Petkovića i Oršića, to je problem.

52' - Prvi žuti na večerašnjoj utakmici, Mišić je dobio žuti u redovima Dinama.

50' - Pokušavaju dinamovci izaći iz krila Dominika Livakovića, ideja ubacivanja u igru spomenutih to i je. E sad, hoće li u tome uspjeti?

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Bodo/Glimt kreće s centra. Čačić je promijenio dva igrača, Petković je ušao umjesto Drmića, Ivanušec je zamijenio Špikića.

45' - Gotovo je prvo poluvrijeme. Nije bilo sudačke nadoknade, 1-0 je za Bodo/Glimt. Moglo je biti i 2-0, da greda nije spasila Dinamo. Saltnes je prevaga u ovoj utakmici, Pellegrino je pokazao da je scorer. Norvežani imaju 12 udaraca na gol. Dinamo dosta skroman napadački, ali znalo se da će u ovoj utakmici dominirati blago Bodo/Glimt, jer su domaćinska momčad.

42' - Greda spašava Dinamo, kakva bomba glavom igrača Bodo/Glimta.

40' - Pellelgrino je s 30 metara iz slobodnjaka pogodio živi zid.

38' - GOL - Opasni Pellegrino je zabio glavom sa 6 metara na ubačaj s desne strane. Bodo vodi 1-0. Mugisha je dobio loptu na desnoj strani, sjajno je ubacio u peterac, a tamo je zaspao Šutalo. Pellegrino se uspio domoći lopte pored njega i neobranjivo je pogodio donji desni kut. Koncetracija dinamovaca nije bila dobra. OVDJE pogledajte pogodak Bodo/Glimta.

29' - Uskoro ulazimo u 30. minutu susreta. Nula je na utakmici, velika, strateška, trenersko-taktička bitka je u tijeku.

27' - Ademi je na podu sad, ima bolnu grimasu, Oko njega su igrači, ali pridigao se čelični kapetan Dinama, motor momčadi.

Image
Foto: Marko Lukunič/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunič/PIXSELL

Bolna grimasa Ademija, ali hrabro je nastavio ratnik Dinama.

25' - Dinamo visokim pritiskom tjera Bode u ispucavanja. Evo sad šanse, kakva kontra, Vetlesen je u naletu, puca ali Mišić opet spasonosno odrađuje prljavi posao u defanzivi.

23' - Najbolja šansa za Dinamo. Mislav Oršić je s 22 metra tukao u bliži kut, Haikin uz dosta poteškoća to brani, lopta uz stativu skoprcala se u korner.

20' - Intenzitet utakmice je pao, letargičan nogomet gledamo, ovo čak i opušta za oči kako je mirno. Spava nam se lagano. E, ali to je najopasnije. To i Norvežani žele. Uspavanku, pa onda brzom kontrom ili kombinacijom izigrati suparnika i zabiti gol. To oni i rade. Uspavaju nas sve, pa zabiju. E, neće moći. Moramo svi ostati budni. Pogotovo dinamovci. Budni, koncentrirani i spremni za reakciju.

17' - I Ristovski se spetljao i pao preko reklame. Dolazio je s desne strane, gradio je Dinamo obečavajući napad iz polukontre, ali otišlo sve u nepovrat i za podsmijeh domaće publike s četkicama za zube, što znaju nositi. Da, obiteljska je to publika. Pogledajte priloženi video na dnu teksta, priču RTL Sporta iz Norveške o krvniku velikana.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Obiteljski navijači Bodo/Glimta

16' - Livakoviću je sad malo pobjegla lopta kod primanja, ali sve pet, nema opasnosti.

15' - Saltnes je, kao što smo i najavili, pakleni igrač. Napada po lijevom boku. Sad mu je u udarac ušao Ademi za korner. Saltnes izlazi na prvu vratnicu kod kornera. Prije toga, Bodo je imao udarac na gol, ravno u Livakovića.

12' - Bodo/Glimt ima inicijativu. Šahovska partija u kojoj je Dinamo prepustio inicijativu domaćinu.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

10' - Spustiti loptu, držati posjed, takav atipični nogomet za Norvežane gaji Bodo/Glimt. I Pellegrino u napadu. Čovjek je zabio 17 golova u Norveškoj.

8' - Opasno živi sad Dinamo, kombiniraju Norvežani na pet metara od gola, išla je jedna prizemna lopta s lijeva u peterac, ali brane se dinamovci. Bodo/Glimt ima napad, pritisak je.

7' - Prvi pokušaj Dinama na gol Haikina, Drmić iznad vratnice daleko na tribine. Ajde neka, samo neka Dinamo pritišće.

7' - 4 na 5 situacija za Bodo/Glimt, ali hvala Bogu presjekli su to dinamovci.

5' - Zaustavljen pokušaj Huga Vetlesena. Livaković to uzima.

2' - Visoki izlazak na suparnika mora biti recept za Dinamo u ovoj utakmici. Čačić je upravo tako i postupio, odmah Ademi i društvo pritišću stopere Bodo/Glimta pri izlasku s loptom, izradi napada.

1' - Počela je utakmica. Sretno Dinamo! Zagrebački plavi kreću prvi u svojim glavnim, prvim dresovima, modrim. Hagen, Saltnes, na njih treba obratiti pozornost u domaćem sastavu.

20.53 - Boško Šutalo biti će jaki Čačićev adut u obrani, ali on će se kretati i naprijed, stvarati opasnost i ubacivat se iza leđa suparničkih igrača.

20.43 - Sedamnaest je minuta do početka utakmice. Ostanite s nama, donosimo sve zanimljivosti, kao i sami tijek susreta iz Norveške.

NAJAVA

Nogometaši Dinama u utorak od 21 sat igraju prvu utakmicu play-off runde kvalifikacija za Ligu prvaka. Prvak Hrvatske gostuje kod opasnog norveškog prvaka Bodo/Glimta, kluba koji je jedan od najopasnijih domaćina u svijetu nogometa, a uzvratni susret se igra tjedan dana kasnije na Maksimiru.

Zagrepčani su jučer ujutro otputovali u Norvešku. Prema posljednjim informacijama, na listi putnika koji su se ukrcali na avion nalazi se 27 imena, a Ante Čačić je četiri igrača ostavio u Zagrebu. Danijel Štefulj nije ni prijavljen za ovu fazu kvalifikacija, zbog ozljeda nisu išli zvijezde Josip Šutalo i Kevin Catherine-Theophile, a u momčadi neće biti ni mladi Gabrijel Rukavina.

Bodo igra u nevjerojatnoj formi kod kuće, a fascinantan je podatak da domaću utakmicu nije izgubio dulje od godine dana. Zadnji put se to dogodilo 7. srpnja 2021. godine. U sjajnom su Norvežani nizu od pet prvenstvenih pobjeda, a u tom periodu im je gol razlika nevjerojatnih 20:2. Forma kod kuće im je impozantna. U zadnjih sedam utakmica, računajući sva natjecanja, Bodo je postigao 34 gola, a primio tek jedan jedini. Nema sumnje, Dinamo čeka težak dvomeč za plasman u skupinu Lige prvaka.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dileme za Čačića - Iskustvo ili mladost?

Jasno je o kakvom se protivniku radi kada uzmete u obzir da su prošle sezone, kod kuće svladali Romu sa 6:1 u sklopu Konferencijske lige.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

A kod Čačića bi moglo biti nekoliko dvojbi, no obrana bi trebala ostati identična kao i proteklih nekoliko susreta. Livaković je standardan na golu, obranu bi trebali činiti Ristovski, Boško Šutalo, Dino Perić i Robert Ljubičić, koji je u svim europskim utakmicama igrao kao lijevi bek. Dvojac u sredini je također siguran, kapetan Ademi i Mišić kormilarit će Dinamovim veznim redom, dok bi u liniji ispred njih moglo biti iznenađenja.

Baturina je odigrao fantastičnu utakmicu protiv Hajduka pa bi mnogi očekivali da će on krenuti, no Ivanušec kod Čačića ima puno kredita pa bi večeras mogao krenuti od prve minute. Na krilima bi sigurni trebali biti Oršić lijevo i Špikić desno. U napadu će strateg Modrih vjerojatno krenuti s Drmićem.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo