NOVA VRSTA KAZNE / Revolucija u nogometu: Stiže karton boje koja se već koristi i u rukometu

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Igrači bi atuomatski dobili crveni karton ako dobiju dva plava kartona u utakmici ili kombinaciju plavog i žutog

8.2.2024.
18:27
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nogomet će uskoro dobiti još jedan novitet. Suci će po prvi put nakon SP-a 1970. godine dobiti novu boju kartona. Osim žutih i crvenih kartona, glavni sudac susreta raspolagat će i s kartonima plave boje.

Image
ZAISKRILO JE /

Bjelica se naguravao sa zvijezdom Bayerna pa dobio crveni karton i kraj utakmice gledao s tribine

Image
ZAISKRILO JE /

Bjelica se naguravao sa zvijezdom Bayerna pa dobio crveni karton i kraj utakmice gledao s tribine

Kako pišu engleski mediji, ovaj revolucionarni potez objavit će Međunarodni odbor nogometnih saveza u petak kao dio novih mjera prema kojima će igrači biti udaljeni iz igre na 10 minuta ako postupe cinično ili pokažu neslaganje prema službenoj osobi utakmice. Dodijelit će se i u slučaju da igrač namjerno prekršajem prekine kontranapad suparničke momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrači bi atuomatski dobili crveni karton ako dobiju dva plava kartona u utakmici ili kombinaciju plavog i žutog. Elitna ispitivanja započet će već tijekom ljeta, iako će one najjače lige biti isključene iz početnog testiranja. Englezi navode kako bi za početak probali u ženskom dijelu natjecanja, a još uvijek se razmišlja o mogućnosti da ipak isprobaju i u muškom FA Kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plavi kartoni korišteni su ove sezone tijekom utakmica nižeg ranga u Walesu, a boja je odabrana da se jasno razlikuje od žutog ili crvenog kartona. Uvođenje novih kartona već se dogodilo u manjem opsegu na kontinentu, a Portugal je nedavno usvojio novu mjeru priznavanja dobrog sportskog ponašanja, točnije fair-playja.

U listopadu prošle godine igrač portugalskog petoligaša prvi je dobio bijeli karton u muškom dijelu natjecanja nakon što je propustio priliku za postizanje pogotka nakon što je protivnički branič poklonio loptu na rubu vlastitog šesnaesterca i odmah sišao ozlijeđen i u velikim bolovima. Napadač je brzo shvatio da je branič teško ozlijeđen i okrenuo se od gola prije nego što je izbacio loptu za ubacivanje kako bi mu se pružila pomoć. Sportsku gestu pozdravili su prisutni navijači, a brzo ju je prepoznao i sudac koji je prišao igraču i mahnuo bijelim kartonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukomet već ima plavi karton

U rukometu je primjerice plavi karton već uveden i predstavlja najrigorozniju kaznu. Dodjeljuje se igračima za koje se smatra da bi im disciplinska komisija možda trebala dati i neku dodatnu kaznu. Plavi karton dodjeljuje se zajedno s crvenim, odnosno nakon isključenja iz utakmice. On također ovisi o slobodnoj sudačkoj procjeni tako da ne postoji točno određena radnja koja će igraču priuštiti plavi karton.

Dakle, ako sudac misli da je igrač bio toliko grub da bi možda trebao dobiti neku dodatnu kaznu za nadolazeće utakmice, pokazat će mu plavi karton. No, ako disciplinska komisija pregledom cjelokupne situacije odluči da igrač zapravo nije bio pretjerano grub, ne mora ga dodatno kazniti te će on u tom slučaju moći normalno nastupiti već u idućoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo