UGLEDNI STRUČNJAK ZABRINUO IZJAVOM O STRINIĆU: / 'Kod njega sumnjaju na teži oblik zbog kojeg se zabranjuje ikakvo bavljenje sportom'

Image
Foto: AFP

'Po onome što sam čitao iz medija, oni, očito, sumnjaju na hipertrofijsku kardiomiopatiju'

24.8.2018.
10:57
AFP
VOYO logo

Šokantna vijest stigla je prošle subote iz Italije. Milan je objavio da njihov lijevi bočni i hrvatski reprezentativac Ivan Strinić mora zbog srčanih problema do daljnjeg prekinuti nogometnu karijeru. Srebrnom Vatrenom tijekom rutinskog pregleda dijagnosticirana je početna hipertrofija srčanog mišića. To znači da mu je povećan obujam srčanog mišića i on do daljnjeg neće trenirati s prvom momčadi Rossonera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hipertrofija, odnosno povećanje srčanog mišića, može uzrokovati iznenadnu smrt kod sportaša. Srećom, u Milanellu, kampu talijanskog velikana, na vrijeme su otkrili probleme te se svi nadamo kako će na kraju svjetski doprvak biti dobro i vratiti se na teren.

STRINIĆ OTKRIO KAKVA JE SITUACIJA SA SRČANIM PROBLEMIMA: Novi detalji šokantnih vijesti o srebrnom

Strinić očekuje da će se što prije vratit na teren

Kako je i sam Strina rekao u razgovoru za Dnevnik Nove TV, nakon daljnjih pretraga i pregleda sve je prošlo dobro, tako da može zadovoljan što se tiče toga. Strinić očekuje da će se što prije vratit na teren. Minimalno mjesec dana trebat će mu za povratak na teren, ali vidjet ćemo kako će sve ići i kako će se razvijati novi testovi koji su najbitniji i koji će dati konačnu dijagnozu. Tako da je teško prognozirati kad će se Strinić vratiti na teren...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ivica Smodek, specijalist za sportsku medicinu i k tome Dinamov liječnik, jedan je od najvećih stručnjaka, između ostalog, i za srčane probleme sportaša, odličan sugovornik i za problem s kojim se sad susreo Ivan Strinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smodek je tijekom svoje karijere već viđao takve nalaze. Naglašava u razgovoru za Sportske novosti da treba razlikovati srčanu hipertrofiju i hipertrofijsku kardiomiopatiju. Naime, velika je razlika, ne samo u simptomima već i u posljedicama za profesionalnu karijeru sportaša...

Dodatno pojačali kontrole nakon smrti Davidea Astorija

"Italija je među najboljima na svijetu kad su u pitanju liječnički pregledi sportaša, poglavito nogometaša. Oni rade preglede svakih šest mjeseci, a dodatno su pojačali kontrole nakon smrti Davidea Astorija. Siguran sam da oni nakon toga pušu i na hladno, pa su Striniću zabranili igranje čim su uočili i najmanju promjenu na srčanom mišiću. No ne mora značiti da je ta promjena strašna i katastrofična, niti da će imati posljedice na daljnju Strinićevu karijeru", rekao je dr. Smodek i iznio svoje viđenje slučaja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjaju na hipertrofijsku kardiomiopatiju?

"Po onome što sam čitao iz medija, oni, očito, sumnjaju na hipertrofijsku kardiomiopatiju. Obična je hipertrofija zadebljanje mišića, koje može biti normalno, tzv. sportsko srce, koje se uobičajeno pojavljuje kod sportaša. Po onome što sam čitao iz medija, oni, očito, sumnjaju na taj teži oblik. Zato su mu rekli da mjesec dana ne smije igrati ni trenirati, da bi mogli obaviti sve nalaze i uvjeriti se u ozbiljnost njegove dijagnoze. Međutim, ja se nadam i vjerujem da na kraju neće biti dijagnosticirana hipertrofijska kardiomiopatija. U većini država osobama kojima je dijagnosticirana hipertrofijska kardiomiopatija zabranjeno je bavljenje sportom kao takvo, i profesionalno i rekreativno. Igrači s tom dijagnozom počnu se bojati za svakodnevni život, tako da nerijetko potraže i stručnu psihološku pomoć", zaključio je Ivica Smodek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo