PSG i Bayern službeno su objavli da stoje uz Uefu

Predstavnici svih 55 nacionalnih nogometnih saveza koji su članovi UEFA-e, a među njima i Hrvatski nogometni savez (HNS) na 45. Kongresu krovne europske nogometne organizacije izglasali su u utorak deklaraciju u kojoj su osudili proglašenje takozvane Superlige.

Sudionici Kongresa ujedinjeni su u tvrdnji da se zatvorena Superliga protivi samom konceptu onoga što Europa mora biti: ujedinjena, otvorena, podržavajuća i principijelna u sportskim vrijednostima.

"UEFA i njezine članice vjeruju u istinski europski model koji se temelji na otvorenim natjecanjima, solidarnosti i preraspodjeli kako bi se osigurali održivost i razvoj nogometa u korist svih, kao i promicanje europskih vrijednosti i društvenih ishoda. Klubovi zavjerenika očito su zažmirili na činjenicu da status koji danas uživaju nije plod izoliranog slučaja, već je dio dinamičnog europskog sustava u kojem na nečije uspjehe i neuspjehe podjednako utječu veliki, srednji i mali klubovi. Njihova pretpostavka da imaju pravo 'odvojiti se' i polagati pravo na nasljeđe koje se gradilo zajedničkim snagama, uvreda je za europske vrijednosti i sportske zasluge.

UEFA, njezine članice i svi oni koji vole nogomet snažno će se tome oduprijeti i boriti protiv poteza vlasnika ovih klubova i svih onih koji ih podupiru. U moralnom smislu jako dobro znamo što se krije iza svega i u tom smislu štitit ćemo nogomet od sebičnog klana kojem nije stalo do igre. Mi smo europski nogomet. Oni nisu", stoji u deklaraciji UEFA-e.

Paris SG: Bilo kakav prijedlog koji nema potoru UEFA-e neće pomoći nogometu

U međuvremenu, predsjednik francuskog nogometnog prvaka Paris SG-a, koji se odbio pridružiti klubovima pokretačima Superlige, NasserAl-Khelaifi objavio je u priopćenju u utorak kako smatra da bilo kakav prijedlog koji nema potporu UEFA-e neće pomoći nogometu.

"Vjerujemo kako bilo kakav prijedlog bez potpore UEFA-e - organizacije koja radi na napretku i u interesu nogometa gotovo 70 godina - neće riješiti probleme s kojima je nogometna zajednica trenutačno suočena. Oni su vođeni isključivo svojim interema, dok će PSG nastaviti surađivati s UEFA-om", stoji u priopćenju objavljenom nakon što je Al-Khelaifi dobio još jedan mandat u Izvršnom odboru UEFA-e na kongresu koji je upravo u tijeku u Montreauxu.

Paris SG jedini je od četiri ovosezonska polufinalista Lige prvaka koji se ne nalazi među 12 klubova pokretača Superlige.

Vrijedno je spomenuti i da je Bayern službeno odbio pozivnicu u Superligu.