'BIO SAM PREVAREN' / Trebao suditi finale Lige prvaka, pa se našao u središtu skandala: UEFA objavila hoće li kazniti Poljaka

Image
Foto: Profimedia

Elitni sudac govorio je na jednom skupu te je zbog toga zaradio i prijavu

2.6.2023.
13:36
Profimedia
VOYO logo

Szymon Marciniak je elitni FIFA-in i UEFA-in sudac kojem ove sezone jako dobro ide. Sudio je finale Svjetskog prvenstva i neke od najvećih derbija u Ligi prvaka, a upravo je on određen kao djelitelj pravde u finalu Lige prvaka između Manchester Citya i Intera.

Image
ČEKA SE ODLUKA /

Elitni sudac u problemima: Trebao bi suditi finale Lige prvaka, ali je protiv njega podignuta prijava

Image
ČEKA SE ODLUKA /

Elitni sudac u problemima: Trebao bi suditi finale Lige prvaka, ali je protiv njega podignuta prijava

Poljak je sudjelovao na sastanku sa Slawomirom Mentzenom, jednim od čelnika desničarske stranke Konfederacije. Udruga "Nikad više", koja se bavi suzbijanjem rasizma i drugih oblika diskriminacije zbog toga je podnijela prijavu protiv Marciniaka, a i UEFA je potvrdila da su optužbe istinite i da provode istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marciniak se pokajao

Marciniak se sada ispričao i tvrdi da nije znao o kakvom se skupu i tematici radi, a službenu ispriku je poslao i UEFA-i.

"Nadam se da će ova poruka doprijeti do onih koji su s pravom bili šokirani i razočarani mojim sudjelovanju na eventu 'Everest' u Katowicama. Želim izraziti najdublje isprike zbog uznemiravanja i štete koje je moje sudjelovanje uzrokovalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio sam prevaren i nisam imao pojma o stvarnoj pozadini ovog događaja i organizacija s kojima je on povezan. Nisam imao pojma da je riječ o ultradesničarskoj organizaciji. Da sam znao o čemu je riječ, kategorički bih odbio bilo kakav poziv.

Vrijednosti koje taj pokret promovira u potpunosti su suprotne mojim uvjerenjima i svemu onome čemu težim u životu. Najiskrenije žalim što sam sudjelovao u tome i još jednom se ispričavam. Ja podržavam i dijelim sve vrijednosti koje UEFA promovira i oni su temelj moje ličnosti i svega onoga čime se bavim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek sam bio među prvima u borbi protiv diskriminacije u nogometu, a u mojoj rodnoj zemlji čak i prvi. Obećajem da ću u budućnosti biti puno oprezniji i pažljiviji oko toga na čije pozive odgovaram i prihvaćam sve posljedice i kazne zbog mojeg ponašanja", napisao je Marciniak.

UEFA pokazala milost

Budući da je UEFA poznata po velikoj borbi s rasizmom i diskriminacijom, mnogi su očekivali da će kazniti Poljaka tako što će mu pronaći zamjenu za najveću klupsku utakmicu sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nakon što su razgovarali s udrugama u Poljskoj, između ostalog i udrugom "Nikad više", odlučili su da će mu dozvoliti da sudi finale nakon što je to i udruga koja je uložila prijavu tražila od njih uz obrazloženje da vjeruju sucu kada kaže da nije znao o čemu se radi.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo