SNAŽAN PORAST /

U Engleskoj veliki broj uhićenja povezanih s nogometom: Navijači kultnog kluba najgori

Image
Foto: Screenshot/AFP

Porast uhićenja povezan je s posjedovanjem droge

26.9.2024.
21:49
Screenshot/AFP
VOYO logo

Uhićenja povezana s nogometom u Engleskoj i Walesu u posljednje su vrijeme u porastu, a najveći broj uhićenja je na utakmicama West Hama, objavila je britanska vlada.

Image
PRVI SURADNICI /

Bjelica u prvom potezu kao Ancelotti: Predstavio stožer, a u ekipu doveo i sina

Image
PRVI SURADNICI /

Bjelica u prvom potezu kao Ancelotti: Predstavio stožer, a u ekipu doveo i sina

U prošloj sezoni 2023./2024. izvršena su 2584 uhićenja, što je povećanje od 14 posto u usporedbi na prethodnu godine. U priopćenju se navodi kako je porast uhićenja povezan s posjedovanjem droge, ali i s Europskim prvenstvom koje je ljetos održano u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa uhićenja tijekom sezone bila je 5.5 uhićenih na 100.000 navijača koji su posjećivali utakmice u šest najboljih rangova engleskog nogometa, velškoj ligi i dva najbolja ranga ženskog nogometa. U statistici su i utakmice reprezentacija Engleske i Walesa te finale Lige prvaka na Wembleyu.

"Važno je ove brojke staviti u kontekst. Prošle sezone utakmice momčadi u domaćim i međunarodnim natjecanjima pratilo je oko 47 milijuna ljudi, što je najveći broj u našoj povijesti, a velika većina navijača su građani koji poštuju zakone i žele podržati njihov tim," rekao je šef policije Mark Roberts. “Međutim, mali je broj navijača koji čine prekršaje i nastavit ćemo blisko surađivati ​​s tužiteljima i drugim partnerima kako bismo osigurali da odgovorni za te radnje odgovaraju”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima, na utakmicama ženskog nogometa nije bilo uhićenja, unatoč sve većoj popularnosti i posjećenosti utakmica.

U Engleskoj i Walesu u vezi s Europskim prvenstvom izvršeno je 281 uhićenje, a daljnjih 126 uhićeno je u inozemstvu. Klub s najviše uhićenja je West Ham - 103, potom slijede Manchester United i Manchester City s po 88, Arsenal s 85 i Chelsea sa 67 uhićenja.

Također, West Ham ima najviše zabrana ulaska na stadion - 93, Manchester United 89, te drugoligaš Millwall 82.

Zabrane ulaska na stadion kreću se od tri do 10 godina,  a prošle sezone izrečeno je 825 takvih zabrana, što je najviše od sezone 2010./2011. Najčešći uzrok uhićenja je narušavanje javnog reda i mira, čak do 43 posto, od čega je 19 posto nasilničko ponašanje, a 13 posto uhićenja je zbog posjedovanja droge. Najčešće su prijave za bacanje raznih predmeta i paljenje pirotehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave za zločine iz mržnje prijavljene su na 341 utakmici, od čega su se u 226 utakmica odnosile na pitanje rase, a na 113 utakmica na pitanje seksualne orijentacije. Prijavljena su i 423 slučaja online zločina iz mržnje, navodi britanska vlada.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Podgrijane juhe i korporacije'! Bivši član Uprave Dinama: 'Bjelica je pragmatično rješenje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike